Friday 6 November 2009

Κινδυνεύουν να μείνουν άστεγα δώδεκα παιδάκια!

Κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει με βεβαιότητα στα δέκα ανήλικα παιδιά, τα οποία για διαφόρους λόγους βρήκαν καταφύγιο στη Στέγη, πού θα φιλοξενούνται τις επόμενες ημέρες.

Διάσπαρτες πληροφορίες για προσωρινό λουκέτο της δομής, εξαιτίας έλλειψης προσωπικού και μεγάλων καθυστερήσεων, λόγω εκλογών και αλλαγών στην πολιτική ηγεσία και στις υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, προκαλούν αναστάτωση.

Με έκδηλη την αγωνία στο πρόσωπό τους πέντε ανήλικα κοριτσάκια, από 8 έως 11 ετών το μεγαλύτερο, πήραν προχθές το δρόμο για τη Νομαρχία Μαγνησίας.

Έκπληκτη η αντινομάρχης Πρόνοιας Ντία Βουβαλούδη υποδέχθηκε τα ασυνόδευτα παιδιά, που χτύπησαν την πόρτα του γραφείου της, αναζητώντας την «κυρία που μπορεί να τους ακούσει και να τους βοηθήσει».

Με φωνή γεμάτη απόγνωση οι ανήλικες ζήτησαν να μην βρεθούν οι ίδιες και τα άλλα παιδιά εκτός Στέγης. Ζήτησαν όμως να μη συμβεί αυτό που έχει φτάσει στα αυτιά τους τις τελευταίες ημέρες, ότι θα διαμείνουν προσωρινά στο Ορφανοτροφείο Βόλου όσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει η προσωρινή αναστολή λειτουργίας της Στέγης.

«Ήρθαμε για να μας βοηθήσετε. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει αύριο και πού θα μένουμε. Όμως δεν ήμαστε ορφανά. Δεν θέλουμε να μείνουμε στο Ορφανοτροφείο. Βοηθήστε να γίνει κάτι γρήγορα και να μη χάσουμε τη Στέγη μας», έλεγε η μεγαλύτερη της παρέας στην κ. Βουβαλούδη.

Η αντινομάρχης, η οποία διέκρινε μια μεγάλη για την ηλικία τους ωριμότητα στον λόγο των παιδιών, κατανοώντας ταυτόχρονα πόσο πικραμένα και φοβισμένα είναι, κάλεσε κοινωνικούς λειτουργούς της Διεύθυνσης Πρόνοιας στο γραφείο της, ώστε να μιλήσουν μαζί τους και να τα καθησυχάσουν.

«Κάτι πρέπει να γίνει γρήγορα με αυτά τα παιδιά. Είμαι στη διάθεση της προέδρου της Εταιρείας για να συμβάλουμε ως Νομαρχία σε ο,τιδήποτε χρειαστεί, για να μπορέσουν τα παιδιά να βγουν από την αβεβαιότητα», δήλωσε η κ. Βουβαλούδη, η οποία επιδιώκει τις τελευταίες ημέρες να συναντηθεί με την πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Βόλου, Εισαγγελέα Βόλου Νίκη Μπόλλη.

Το σκηνικό για το πότε θα κλείσει η Στέγη και πόσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί μέχρι την επαναλειτουργία της δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί.

Το πρόβλημα ξεκινά από τη μη έγκριση για την πρόσληψη προσωπικού ορισμένου χρόνου.

Η καθυστέρηση να τακτοποιηθεί το θέμα έγκειται, όπως ενημέρωνε η κ. Μπόλλη, στην αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου.

Με επιστολή της έχει ενημερώσει το υπουργείο για τη μεγάλη κοινωνική αναστάτωση που δημιουργεί η προσωρινή αναστολή λειτουργίας της Στέγης και διαβεβαίωνε ότι έχει προχωρήσει σε κάθε ενέργεια για το καλύτερο των παιδιών.

Ενημέρωνε ακόμη ότι έχει υποβληθεί αίτημα στο Ορφανοτροφείο να φιλοξενήσει τα παιδιά, χωρίς όμως ακόμη να έχει δοθεί απάντηση.

Η Στέγη Φιλοξενίας Ανηλίκων Βόλου είναι ιδιοκτησία της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Βόλου και λειτουργεί από τις 3 Σεπτεμβρίου 2001. Σκοπό έχει εκτός από τη δωρεάν διαμονή και διατροφή των παιδιών να παράσχει τη δυνατότητα της ψυχοκοινωνικής τους υποστήριξης και της αντιμετώπισης γενικά των προβλημάτων τους.

Η Στέγη Φιλοξενίας Ανηλίκων προσφέρει στα παιδιά που φιλοξενεί δωρεάν διαμονή, διατροφή, ένδυση, ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, μεριμνά για την αγωγή, την εκπαίδευση ή την επαγγελματική τους κατάρτισης, προωθεί τη συμμετοχή τους σε εξωσχολικές δραστηριότητες, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους (λ.χ. μαθήματα αγγλικών, Η/Υ, μουσικής, κεραμικής, γυμναστικής, κ.λ.π.), επιδιώκει την ηθική, ψυχολογική και κοινωνική τους ένταξη, αναπτύσσει επιπλέον εποπτευόμενο εθελοντικό δυναμικό, χρησιμοποιώντας έμπειρους επαγγελματίες για εφαρμογή και διεύρυνση του κοινωνικού της έργου.

Βάσω Σαμακοβλή

Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
ΜΑΓΝΗΤΗΣ

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki