Thursday 14 January 2010

Αϊτή: Πριν το σεισμό έτρωγαν πίτες από λάσπη. Μετά; Το «τσιμπούσι» των παγκόσμιων ανθρωπιστικών οργανώσεων που πρόκειται να επακολουθήσει

Σημείωση από το χαμομηλάκι:
Οι χωματόπιτες ήταν η κύρια τροφή των δούλων των Φαραώ, που κατασκεύασαν τις πυραμίδες τους....
Μετά οπό 2 χιλιάδες, 3 χιλιάδες, 4 χιλιάδες, 5 χιλιάδες χρόνια... υπάρχουν άνθρωποι στον πλανήτη μας που τρώνε τα ίδια!!
γεωφαγία - geophagy in humans  

Οι φτωχοί Αϊτινοί καταφεύγουν όλο και περισσότερο στην κατανάλωση μπισκότων φτιαγμένων από λάσπη, καθώς οι τιμές των τροφίμων πετούν στα ύψη σ’ αυτή τη χώρα της Καραϊβικής.  
Τα μπισκότα-δίσκοι γίνονται από ξηρή κίτρινη άργιλο που αναμιγνύεται με νερό, αλάτι και φυτικά αρτύματα ή και μαργαρίνη. 
Η λάσπη, που προέρχεται από τα κεντρικά υψίπεδα της Αϊτής, στραγγίζεται αρχικά και πλάθεται έπειτα σε μπισκότα, τα οποία στεγνώνουν στον ήλιο.

Κατ' αρχήν δείτε τα όσα αναγράφονται εδώ για την απίστευτη κατάσταση πενίας πριν το σεισμό:
inconue.wordpress.com/2009/01/17/

Αναφέρω μια μικρή περίληψη:
Αρκετοί Αϊτινοί καταφεύγουν όλο και περισσότερο στην κατανάλωση μπισκότων φτιαγμένων από λάσπη, καθώς οι τιμές των τροφίμων πετούν στα ύψη σ’ αυτή τη χώρα της Καραϊβικής. Τα μπισκότα-δίσκοι γίνονται από άμμο (συγκεκριμένα ξηρή κίτρινη άργιλο) που αναμιγνύεται με νερό, αλάτι και βούτυρο.
Η λάσπη, που προέρχεται από τα κεντρικά υψίπεδα της Αϊτής, στραγγίζεται αρχικά και πλάθεται έπειτα σε μπισκότα, τα οποία στεγνώνουν στον ήλιο.
Τα ανοιχτόχρωμα καφετιά μπισκότα, που είναι γνωστά στους ντόπιους απλά ως «terre» (χώμα), και για πολλούς Αϊτινούς η terre έχει γίνει η βασική διατροφή τους.
Ωστόσο, αν και η τιμή της αργιλώδους άμμου που χρησιμοποιείται για τα μπισκότα έχει αυξηθεί αρκετά, εντούτοις, τα λασπο-μπισκότα, με πέντε σεντς το ένα, παραμένουν ακόμα σχετικά φτηνά.
Πολλοί είναι αυτοί όμως που τα αγοράζουν με πίστωση.
Τα μπισκότα σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες έχουν ήπια γεύση, αλλά απορροφούν την υγρασία από το στόμα μόλις αγγίζουν τη γλώσσα, αφήνοντας δυσάρεστο χωματένια επίγευση που διαρκεί για ώρες.
Ας σημειωθεί ότι ο Gerald Callahan, ένας καθηγητής ανοσολογίας στο κρατικό πανεπιστήμιο του Κολοράντο που έχει μελετήσει τη γεωφαγία (geophagy), το επιστημονικό όνομα για την κατανάλωση λάσπης, αναφέρει ότι η εν λόγω λάσπη μπορεί να περιέχει επικίνδυνα παράσιτα ή τοξίνες.
Σημείωση 1:
Το νησί της Αϊτής είναι ένας τροπικός "παράδεισος" στην θάλασσα της Καραϊβικής.
Οι κάτοικοι της θα μπορούσαν να ζουν κυριολεκτικά σαν κροίσοι μόνον από τον τουρισμό.
Ωστόσο:
- το μένος κατά των ΗΠΑ, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Δύσης γενικότερα
- η εμμονή στη προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας (π.χ. βουντού από την Δαχομέη) από την νόθευση των τουριστών
τους οδήγησε σε απόλυτο  απομονωτισμό, που με την σειρά του έφερε τα συνεχή πραξικοπήματα, την διαφθορά, την εγκληματικότητα.
Η άρνησή τους σε κάθε  τεχνολογία τους οδήγησε στα απίστευτα:
- να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα δυό ώρες το 24ώρο και
- να υδροδοντούνται μόνον από βρώμικα βυτία.
Ποιοί? Αυτοί που θα μπορούσαν ("με άλλα μυαλά") να είναι οι "Πρίγκηπες της Καραϊβικής"!!!!
Σημείωση 2.
Η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα της Αμερικής που απαλλάχθηκε από την κυριαρχία των λευκών κηρύσσοντας την ανεξαρτησία της το 1801. Αυτό για μερικούς που νομίζουν ότι η "ανεξαρτησία" από τον ιμπεριαλισμό αποτελεί πανάκεια. Αν σήμερα η Αϊτή ήταν Γαλλικό υπερπόντιο έδαφος ή πολιτεία των ΗΠΑ θα έτρωγαν οι Αϊτινοί λάσπη και χώμα?
Σημείωση 3.

Σκέφτομαι τώρα, μετά τον τρομερό σεισμό, το "τσιμπούσι" των παγκόσμιων ανθρωπιστικών οργανώσεων που πρόκειται να επακολουθήσει.
  • Από την μια πλευρά, ο Αμερικανός ή Ευρωπαίος πολίτης που δίνοντας ένα παλιό παντελόνι ή μερικά δολάρια "ξεπλένει" την ενοχή του για το κατάντημα των φτωχών του Πλανήτη.
  • Από την άλλη πλευρά, οι αγύρτες  δηλαδή μία «μειοψηφία μελών των ανθρωπιστικών οργανώσεων» (που μετά την τροφοδότηση από τα διεθνή μέσα των εικόνων της συμφοράς και την συγκέντρωση μεγάλων ποσών) που θα αποσπάσουν, μαζί με το διεφθαρμένο πολιτειακό σύστημα που υπάρχει στην χώρα αυτή, τεράστια ποσά.
  • Ένα είναι σίγουρο, ότι στους εξαθλιωμένους κατοίκους της, τελικά, δεν θα φτάσει ούτε "δέκατο του ευρώ"
Τα μεν χρήματα θα περάσουν απ' ευθείας στις τσέπες των επιτήδειων ενώ ο ρουχισμός και τα τρόφιμα θα διοχετευθούν στις αγορές γειτονικών χωρών προς πώληση. Ότι δηλαδή έγινε και στην Ινδονησία μετά το πρόσφατο μεγάλο σεισμό.
 

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki