Tuesday 30 March 2010

Οι γιατροί της Θεσσαλονίκης κοντά στα παιδιά της Τανζανίας

Στην Τανζανία, εκεί όπου ακόμη και ένα ευρώ μπορεί να πιάσει τόπο, στρέφουν το βλέμμα τους οι γιατροί της Θεσσαλονίκης. 

Στην εκδήλωση, που διοργάνωσαν το βράδυ  της 24 Μαρτίου, στο Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, με κεντρικό ομιλητή τον Μητροπολίτη Τανζανίας, κ. Δημήτριο, γιατροί της πόλης ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να συνδράμουν με τις δικές τους δυνάμεις το έργο της Ελληνορθόδοξης Ιεραποστολής του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην αφρικανική χώρα. 
Εκεί, όπου καθημερινά 3.000 παιδιά χάνουν τη ζωή τους, από ασθένειες αδιανόητες για τον «πολιτισμένο» κόσμο. 
Στην Τανζανία της Ανατολικής Αφρικής, με σαράντα εκατομμύρια κατοίκους, θερίζουν ζωές η έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού, η ελονοσία, η ασιτία, η αβιταμίνωση, το AIDS.
Κάλεσμα προς τους φιλόπτωχους και ανθρωπιστές της πόλης, να γνωρίσουν και να συνδράμουν το αξιόλογο έργο, που αναπτύσσει από το 2005 ο καταγόμενος από το Σοχό Μητροπολίτης Τανζανίας, απηύθυνε η χειρουργός Ελευθερία Παρθενοπούλου, πρώην πρόεδρος της οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου».
«Πολλά τα προβλήματα και στον τόπο μας, πολλές οι ανάγκες μας, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με τη φτώχεια και τις ανάγκες της ταλαίπωρης αυτής χώρας», τόνισε η κα Παρθενοπούλου. «Πάντα περισσεύει λίγη αγάπη, πάντα περισσεύει κάποιο ευρώ, που αυτές τις άγιες ημέρες του Πάσχα θα χαρίσει όχι μόνο χαμόγελα, αλλά ζωή στα πεινασμένα παιδιά της Τανζανίας, στα παιδιά του πατέρα Δημητρίου. Δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού, είναι όλα παιδιά μας».
Συγκινητική και η κατάθεση του καθηγητή του ΑΠΘ, Βασίλη Καραμπατάκη, από τους βασικούς υποστηριχτές της Ιεραποστολής, ο οποίος πρώτος βρέθηκε στο πλευρό του Μητροπολίτη, από το 2005, και έστησε την πρώτη κλινική. 
Ο απολογισμός του έργου της Ιεραποστολής μιλά από μόνος του: πάνω από 50 γεωτρήσεις και πηγάδια σε 14 χωριά, τρεις κλινικές, ένα νηπιαγωγείο κι ένα ορφανοτροφείο (ενώ κτίζονται άλλα δύο), τρία δημοτικά σχολεία κι ένα γυμνάσιο, οικίες για πολυτέκνους, είναι μερικά μόνο από τα θεάρεστα έργα. 
Ο Μητροπολίτης και ορθόδοξοι ιεραπόστολοι επισκέπτονται το "Ocean Cancer Hospital", το μοναδικό αντικαρκινικό (...μόνο κατ΄ όνομα) νοσοκομείο στη χώρα και καλύπτουν δαπάνες για χημειοθεραπείες, ακτινοβολίες και φάρμακα.
Όπως τόνισε ο Μητροπολίτης Δημήτριος, η βοήθεια παρέχεται σ' όλους, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, φυλής και εθνικότητας.
Σε όλα τα τα παραπάνω προστίθενται ένα πρόγραμμα σε σχολείο με 400 παιδιά, εκ των οποίων τα 70 είναι φορείς του AIDS, άλλο ένα για λεπρούς, αλλά και η κυκλοφορία, σε χιλιάδες αντίτυπα, ενός φυλλαδίου, στα σουαχίλι, με πληροφορίες για προληπτική ιατρική και κανόνες υγιεινής. 
Καθημερινά οργανώνονται συσσίτια, ενώ εξασφαλίζονται γάλα και βιταμινούχα μπισκότα για εκατοντάδες παιδιά. Οικοδομήθηκαν και 14 ιεροί ναοί από προσφορές πιστών, καθώς αυξήθηκαν οι ανάγκες για εκκλησιασμό.
Στην εκδήλωση προβλήθηκε απόσπασμα εκπομπής για την Τανζανία της δημοσιογράφου της ΕΤ-3 Χρύσα Σάμου, η οποία συντόνισε την παρουσίαση, ενώ παραβρέθηκαν οι Δήμαρχοι Πυλαίας και Σοχού, κ.κ. Βασίλης Καρτάλης και Θεοφάνης Παπάς και πλήθος κόσμου.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki