Wednesday 16 June 2010

Πρόσφυγες: «Της γης οι κολασμένοι»
43.3 million people were forcibly displaced worldwide at the end of 2009

Τα 43.3 εκατομμύρια έφτασαν οι βίαια ξεριζωμένοι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο στα τέλη του 2009, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες «Παγκόσμιες Τάσεις 2009» που δόθηκε στη δημοσιότητα. 

Number of forcibly displaced rises to 43.3m last year, the highest level since mid-1990s

 BERLIN, Germany, June 15 

Είναι ο υψηλότερος αριθμός εκτοπισμένων από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, ενώ ο αριθμός των προσφύγων που επέστρεψαν εθελοντικά στην πατρίδα τους έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων είκοσι ετών. 
Η έκθεση δείχνει πως ο συνολικός αριθμός των προσφύγων παρέμεινε σχετικά σταθερός στα 15,2 εκατομμύρια.
«Πολλές μεγάλες συρράξεις όπως αυτές στο Αφγανιστάν, τη Σομαλία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό δεν εμφανίζουν σημάδια εκτόνωσης», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες και πρόσθεσε: «Συγκρούσεις που φάνηκαν να τελειώνουν ή τελούσαν σε πορεία επίλυσης, όπως στο νότιο Σουδάν ή το Ιράκ, έχουν περιέλθει σε τέλμα. Ως εκ τούτου, η περασμένη χρονιά δεν ήταν καλή για τον εθελοντικό επαναπατρισμό. Στην πραγματικότητα, ήταν η χειρότερη των τελευταίων είκοσι ετών».

 

Η έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας δείχνει πως μόλις 251.000 πρόσφυγες επέστρεψαν στην πατρίδα τους το 2009, ο χαμηλότερος αριθμός από το 1990, καθώς την τελευταία δεκαετία είχε γίνει σχεδόν κανόνας να επαναπατρίζονται περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι κάθε χρόνο.
Όπως σημειώνεται περίπου 27,1 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας τους, στα τέλη του 2009, κυρίως στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Πακιστάν και τη Σομαλία.
Σημαντική παρατήρηση είναι ότι όλο και περισσότεροι πρόσφυγες ζουν σε πόλεις, του αναπτυσσόμενου κόσμου, φαινόμενο που αντιτίθεται στην γενική άποψη ότι οι πρόσφυγες κατακλύζουν τα βιομηχανικά ανεπτυγμένα κράτη.
Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο ανά τον κόσμο έφτασε σχεδόν στο ένα εκατομμύριο, με τη Νότια Αφρική να δέχεται πέρυσι περισσότερες από 222.000 νέες αιτήσεις, αριθμός που την καθιστά τον μεγαλύτερο αποδέκτη αιτήσεων ασύλου παγκοσμίως.
Και η Ελλάδα συνεχίζει το κυνήγι των προσφύγων

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki