Sunday 13 June 2010

Η παιδική χαρά του παππού και της γιαγιάς

Αναμνήσεις από την παιδική ηλικία μιας άλλης εποχής αναβιώνουν αυτές τις ημέρες στον Ιωνικό Σύνδεσμο στη Νέα Ιωνία. «Αυτά τα παιχνίδια έκαναν τη φαντασία να δουλεύει», λένε οι διοργανωτές

Στη συλλογή με τις κούκλες πολλές φορές υπήρχαν και αγοράκια 
ντυμένα με τα προσφιλή κοστουμάκια της εποχής, όπως τα ναυτικά. Τα 
κορίτσια χρησιμοποιούσαν για να ράβουν ρούχα στις κούκλες τους μικρές 
ρα
Στη συλλογή με τις κούκλες
πολλές φορές υπήρχαν και αγοράκια
ντυμένα με τα προσφιλή κοστουμάκια της εποχής,
όπως τα ναυτικά.
Τα κορίτσια χρησιμοποιούσαν
για να ράβουν ρούχα στις κούκλες τους
μικρές ραπτομηχανές, που όμως γάζωναν κανονικά

Το ξυλίκι, τα πεντόβολα, τα «τζιτζίλια», τα τσιγκάκια, τα βαρελάκια, το μπιζ... Τα παιχνίδια της αλάνας, τα παιχνίδια της ευρηματικότητας. Αναμνήσεις από την παιδική ηλικία μιας άλλης εποχής αναβιώνουν αυτές τις μέρες στον Ιωνικό Σύνδεσμο στη Νέα Ιωνία μέσα από τον αστείρευτο πλούτο των παλιών παιχνιδιών.

Πλήθος δημοτών της περιοχής που προσέφεραν τα δικά τους παιχνίδια από την εποχή που ήταν παιδιά ή που τα συγκέντρωσαν ως συλλέκτες αγκάλιασαν με θέρμη την πρωτοβουλία του Ιωνικού Συνδέσμου, της Πολιτιστικής Ένωσης Μικρασιατών «Η Καππαδοκία» και του Αθλητικού και Γυμναστικού Συλλόγου «Ανατολή».

Πολλοί ήταν εκείνοι που θυμήθηκαν τις δεκάδες αυτοσχέδιες κατασκευές με τις οποίες έπαιζαν όταν ήταν μικροί. Και με την ίδια θέρμη έφτιαξαν ξανά τα πατίνια, τα «αεροπλανάκια», τα καροτσάκια, τους χαρταετούς και πολλά ακόμη παιχνίδια από χαρτί και άλλα υλικά... Επαιξαν πάλι μαζί τους σαν ο χρόνος να είχε σταματήσει στην εφηβεία τους... 

Τα «βαρελάκια»: Ενα από τα πιο διαδεδομένα ομαδικά παιχνίδια, που 
δεν χρειαζόταν κανένα αντικείμενο, αλλά μόνο νεανική δύναμη και 
ζωντάνια. Η φωτογραφία αποδεικνύει ότι όσοι τα έπαιζαν τότε, διατηρούν
Τα «βαρελάκια»:
Ένα από τα πιο διαδεδομένα ομαδικά παιχνίδια,
που δεν χρειαζόταν κανένα αντικείμενο,
αλλά μόνο νεανική δύναμη και ζωντάνια.
Η φωτογραφία αποδεικνύει ότι όσοι τα έπαιζαν τότε,
διατηρούν ακόμα τη δύναμη και τη ζωντάνια
«Τα καλύτερα παιχνίδια ήταν αυτά που φτιάχναμε μόνοι μας από ό,τι βρίσκαμε...», μας είπε ο κ. Τάκης Κωστιδάκης, αντιπρόεδρος του Ιωνικού Συνδέσμου, όταν του ζητήσαμε να «ξεχωρίσει» τα σημαντικότερα παιχνίδια της εποχής. Ο ίδιος σημειώνει: «Υπήρχαν τα παιχνίδια ως αντικείμενα και άλλα που παίζαμε ομαδικά χωρίς να χρειάζονται αντικείμενα, όπως τα βαρελάκια. Στόχος μας με την έκθεση ήταν να παίξουμε πάλι. Εμείς να αναπολήσουμε και οι νέοι να μάθουν».
«Εκείνα τα παιχνίδια έκαναν τη φαντασία να δουλεύει. Η βασική λέξη στα παιχνίδια ήταν τότε το «λέει». Τα κορίτσια, για παράδειγμα, όταν έπαιζαν με τις κούκλες τους, έλεγαν. «Εσύ είσαι, λέει, η μαμά κι εγώ η νονά»», αναφέρει ο κ. Κώστας Τσαγκαράκης, πρόεδρος του Αθλητικού και Γυμναστικού Συλλόγου «Ανατολή», που σημειώνει ότι η επιστροφή στην παιδικότητα ήταν για όλους μια ανάγκη.

Ωρες λειτουργίαςΗ έκθεση παιχνιδιών στον Ιωνικό Σύνδεσμο (Τσουρουκτσόγλου 1 & Ηρακλείου 251) είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι και από τις 7 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ. Αύριο, στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν από παιδιά στην πλατεία Σημηριώτη, που βρίσκεται μπροστά από τον Ιωνικό Σύνδεσμο, επιδείξεις ομαδικών παιχνιδιών, όπως τα βαρελάκια, το μπιζ και άλλα. Οι διοργανωτές της έκθεσης στοχεύουν επίσης στην έκδοση βιβλίου με την περιγραφή και εικονογράφηση των παλιών ομαδικών παιχνιδιών από τον ζωγράφο κ. Πασιρό και άλλους καλλιτέχνες.
Μολονότι αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι αύριο, λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης του κοινού, θα δοθεί παράταση για ακόμη μία βδομάδα. Όσοι πιστοί, «ελάτε να παίξουμε και πάλι»...

Αργυρώ Λύτρα
Φωτό: Δημήτρης Ψαρρός

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki