Monday 2 August 2010

Παιδιά και στοματική υγεία
Child Dental Health

Child Dental Health
Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι οι νόσοι του περιοδοντίου είναι παθήσεις των ενηλίκων. Η έρευνα όμως μας δείχνει ότι η ουλική νόσος - η ουλίτιδα - (πολλές φορές πρόδρομος της χρόνιας περιοδοντίτιδας) είναι πάρα πολύ συνηθισμένο εύρημα σε παιδιά και εφήβους.

Προληπτική οδοντιατρική για τα παιδιά

Τύποι περιοδοντικών νόσων σε παιδιά
Η χρόνια ουλική νόσος (ουλίτιδα) είναι συχνή στα παιδιά. Συνήθως προκαλεί οίδημα των ούλων, ερυθρότητα και εύκολη αιμορραγία. Η ουλική νόσος είναι θεραπεύσιμη και μπορεί να προληφθεί. Η θεραπεία περιλαμβάνει σωστό βούρτσισμα των δοντιών, καθαρισμό ανάμεσα στα δόντια (π.χ. χρήση νήματος) και παρακολούθηση από οδοντίατρο. Εάν δε θεραπευτεί, μπορεί πιθανώς να μεταπέσει σε πιο εξελιγμένες μορφές των περιοδοντικών νόσων όπως η χρόνια περιοδοντίτιτδα.
Η επιθετική περιοδοντίτιδα (παλαιότερη ονομασία: εφηβική περιοδοντίτιδα) μπορεί να προσβάλλει νέους ανθρώπους που, κατά τα άλλα, είναι υγιείς. Εντοπισμένη επιθετική περιοδοντίτιδα διαπιστώνεται σε εφήβους. Η νόσος προσβάλλει συγκεκριμένα δόντια συνήθως (τραπεζίτες - γομφίους και κοπτήρες - τομείς) και οφείλεται σε συγκεκριμένο τύπο βακτηριδίων. Χαρακτηρίζεται από απώλεια οστού γύρω από αυτά τα δόντια, ενώ περιέργως, οι ασθενείς δεν σχηματίζουν μεγάλες ποσότητες βακτηριδίων στο στόμα τους.
Η γενικευμένη επιθετική περιοδοντίτιδα μπορεί να ξεκινήσει πριν την εφηβεία και προσβάλλει όλα τα δόντια. Χαρακτηρίζεται από αιμορραγίες των ούλων και μεγάλες εναποθέσεις βακτηριακής πλάκας και πέτρας στα δόντια. Μπορεί ακόμα να προκαλέσει και κινητικότητες στα δόντια από την οστική απώλεια.
Περιοδοντικές νόσοι συσχετιζόμενες με συστηματικές νόσους. Οι συστημετικές νόσοι που μας αφορούν είναι:
  • Ο διαβήτης τύπου Ι (ινσουλινοεξαρτώμενος - νεανικός διαβήτης)
  • Το σύνδρομο Down (τρισωμία 21)
  • Το σύνδρομο Papilon - Lefevre
Τα συμπτώματα των περιοδοντικών νόσων στα παιδιά:
Τέσσερα είναι τα βασικά συμπτώματα που πρέπει να σας ευαισθητοποιήσουν για την πιθανότητα ύπαρξης νόσου του περιοδοντίου στο παιδί σας:
  • Αιμορραγία των ούλων στο βούρτσισμα των δοντιών, στη χρήση νήματος ή αυτόματα, χωρίς λόγο
  • Πρησμένα και πολύ κόκκινα ούλα
  • Υφιζήσεις ούλων. Δηλαδή ούλα που "τραβιούνται" μακριά από τα δόντια και αποκαλύπτουν τη ρίζα του δοντιού
  • Κακοσμία στόματος που δεν βελτιώνεται με το βούρτσισμα ή τη χρήση νήματος
Έφηβοι και στοματική υγεία
Η έρευνα δείχνει ότι η πιθανότητα προσβολής στις περιοδοντικές νόσους αυξάνει με την εφηβεία λόγω της έλλειψης ενεργοποίησης για εφαρμογή σωστής στοματικής υγιεινής. Τα παιδιά που έχουν συνηθίσει να εφαρμόζουν ένα σωστό πρόγραμμα στοματικής υγείας από μικρά, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν νόσους του περιοδοντίου σαν έφηβοι, σε σχέση με τα παιδιά που δεν έχουν διδαχθεί ένα σωστό τρόπο διατήρησης της στοματικής τους υγείας.
Οι ορμονικές αλλαγές της εφηβείας μπορεί να αποτελούν παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη νόσων του περιοδοντίου στα νέα άτομα. Στα κορίτσια, οι αυξημένες ορμόνες όπως η προγεστερόνη και πιθανώς τα οιστρογόνα προκαλούν μεταβολές στην κυκλοφορία του αίματος στα ούλα. Τα ούλα κάτω από τη δράση των ορμονών, γίνονται περισσότερο ευαίσθητα σε σε ερεθιστικούς παράγοντες όπως η βακτηριακή πλάκα ή τα υπολείμματα των τροφών. Σε αυτό το διάστημα, τα ούλα μπορεί να εμφανίζονται πρησμένα, κόκκινα και να είναι πολύ ευαίσθητα.
Καθώς η ηλικία προχωρά, η τάση στο να είναι ευαίσθητα τα ούλα στους ερεθιστικούς παράγοντες μειώνεται. Παρόλα αυτά, η εφαρμογή ενός σωστού προγράμματος στοματικής υγιεινής, που περιλαμβάνει σωστό βούρτσισμα και μεσοδόντιο καθαρισμό (π.χ. νήμα), στο σπίτι, είναι καθοριστικής σημασίας. 
Δεν πρέπει να λείπουν και οι επισκέψεις στον οδοντίατρο το λιγότερο δύο φορές το χρόνο. Πιθανώς, ο οδοντίατρος να συστήσει και εξειδικευμένη θεραπεία σε κάποιες περιπτώσεις με σκοπό να προλάβει την εξέλιξη των νόσων του περιοδοντίου σε πιο επιπλεγμένες καταστάσεις που αφορούν καταστροφή των μαλακών ιστών και του οστού που περιβάλλουν τα δόντια.
πηγή

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki