Thursday 13 January 2011

Το κάπνισμα κοντά σε παιδιά τούς προκαλεί Υπέρταση!!!
Smoking Around Your Kindergartner Could Raise Their Blood Pressure

Μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα δημοσιευμένη  στο Circulation: Journal of the American Heart Association!
Είναι η πρώτη έρευνα στον κόσμο που δείχνει ότι 
το παθητικό κάπνισμα μπορεί να ανεβάσει 
την πίεση των παιδιών 4-5 ετών.
Smoking Around Your Kindergartner Could Raise Their Blood Pressure
Ο Δρ. Giacomo D. Simonetti, καθηγητής παιδιατρικής του University of Berne στην Ελβετία, και επικεφαλής της έρευνας δήλωσε:  
«Η πρόληψη παθήσεων των ενηλίκων όπως το εγκεφαλικό και το έμφραγμα αρχίζουν κατά την διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Το κάπνισμα των γονέων δεν είναι αρνητικό μόνο για τους πνεύμονες των παιδιών αλλά θέτει σε κίνδυνο και την μελλοντική καρδιαγγειακή λειτουργία τους».
Η Έρευνα έγινε σε 4.236 παιδιά, μ.ο. ηλικίας 5,7 ετών. Από τα παιδιά των οποίων οι γονείς κάπνιζαν, το 28,5% των καπνιστών ήταν οι  πατέρες,  το 20,7% οι μητέρες και 11,9% αμφότεροι οι γονείς.
Τα παιδιά με έναν γονιό καπνιστή είχαν 21%  πιθανότητες του να βρίσκεται η συστολική τους πίεση μέσα στο 15% των υψηλότερων τιμών ακόμα και μετά την ρύθμιση/προσαρμογή  άλλων παραγόντων επικίνδυνων για καρδιοπάθειες όπως το βάρος της γέννας, τον δείκτη μάζα σώματος και την υπέρταση των γονέων.
«Το παθητικό κάπνισμα άυξησε τον κίνδυνο του να έχουν τα παιδιά υψηλή πίεση, κοντά στα ανώτερα όρια, και κάποια από αυτά τα παιδιά είχαν ήδη υψηλή την πίεση τους.» δήλωσε ο καθηγητής.
Μετά από την διόρθωση άλλων  παραγόντων κινδύνου,  όπως γονείς με υψηλή πίεση, παιδί με χαμηλό βάρους γέννους, παχυσαρκία, και  πρόωρη γέννα, τα παιδιά καπνιστών γονέων είχαν σημαντικά αυξημένη πίεση αίματος.

«Το κάπνισμα είναι ένας ακόμα παράγοντας κινδύνου. Η μέση αρτηριακή πίεση αυξήθηκε ανάλογα με τον αριθμό των συσορευμένων παραγόντων κινδύνου» είπε ο Δρ. Σιμονέτι.
Όταν η καπνίστρια ήταν η μητέρα, η πίεση των παιδιών αυξανόταν περισσότερο. 
Αυτό οφείλεται πιθανότατα στο ότι οι μητέρες περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους.
Τέλος,  τα ευρήματα της έρευνας υποδεικνύουν πως  το να δημιουργείς χώρους αυστηρά χωρίς καπνό, και ιδιαίτερα στο σπίτι, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της καρδιαγγειακής υγείας όχι μόνο των ενηλίκων αλλά και των παιδιών.

Μετάφραση: Dimos El Grec
και τον ευχαριστούμε πολύ :)

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki