Τα καρύδια είναι οι πιο υγιεινός ξηρός καρπός, καθώς είναι πρώτα
σε αντιοξειδωτικά και σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες αποτελούν βασικό
συστατικό για μια ισορροπημένη διατροφή.
Η καρυδόπιτα νηστίσιμη έχει 640 θερμίδες (kcal) ανά κομμάτι!
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
- 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένη καρυδόψιχα
- 4 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι
- 2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
- ½ φλιτζάνι του τσαγιού μπράντι
- 2/3 κουταλιά της σούπας κανέλα σε σκόνη
- 1/3 κουταλιά της σούπας γαρύφαλλο σε σκόνη
- ξύσμα 1 λεμονιού
- 3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
για το γαρνίρισμα:
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού χοντροκομμένα καρύδια
- ½ φλιτζάνι του τσαγιού ξανθές και μαύρες σταφίδες
Καρυδόπιτα αρτύσιμη |
Εκτέλεση:
- Ανακατεύουμε το αλεύρι με την κανέλα, το γαρύφαλλο και το μπέικιν πάουντερ.
- Βάζουμε το αλεύρι σε μπολ.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
- Ρίχνουμε στο μείγμα τη ζάχαρη, το νερό, την καρυδόψιχα , τη σόδα διαλυμένη στο μπράντι και το ξύσμα λεμονιού.
- Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε το μείγμα σε λαδωμένη φόρμα.
- Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα.
- Όταν ψηθεί η καρυδόπιτα την αφήνουμε για 10 λεπτά στη φόρμα.
- Μετά την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
- Γαρνίρουμε με χοντροκομμένα καρύδια, σταφίδες μαύρες και ξανθές.
Δεν άντεξα στο πειρασμό να μην ..κλέψω τη συνταγή γλυκό μου χαμομηλάκι!
ReplyDeleteΚαλά έκανες καλή μου αχτίδα :-)
ReplyDelete