Monday 16 May 2011

Ένωση «Μαζί για το Παιδί»


Αν και προσφέρουν βοήθεια σε χιλιάδες παιδιά και νέους, βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς κόβεται ή καθυστερεί δραματικά η κρατική χρημα­τοδότηση, ενώ οι χορηγίες έχουν μειωθεί έως 70% 

Σήμα κινδύνου στέλνουν 30 ιδρύματα που προσφέρουν κοινωνικό έργο και στηρίζουν παιδιά και νέους που έχουν ανάγκη, χρόνιες ασθένειες ή σωματικές ή διανοητικές αναπηρίες.


Τα μέλη της Ενωσης «Μαζί για το Παιδί» υποστηρίζουν 10.000 παιδιά κάθε χρόνο και σήμερα βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς οι χορηγίες έχουν μειωθεί κατά 60% έως 70% και η κρατική χρηματοδότηση κόβεται ή καθυστερεί δραματικά. Ηδη σε πολλές οργανώσεις οφείλονται μεγάλα ποσά, τα ασφαλιστικά ταμεία καταβάλλουν χρήματα με μεγάλη καθυστέρηση και το προσωπικό παραμένει απλήρωτο.
Μητέρες από Αφρική και Μέση Ανατολή φιλοξενούνται με τα παιδιά τους στον ξενώνα του ΕΙΝ. Μητέρες από Αφρική και Μέση Ανατολή φιλοξενούνται με τα παιδιά τους στον ξενώνα του ΕΙΝ.
«Ενδεικτικό παράδειγμα το ίδρυμα "Θεοτόκος" που ύστερα από 50 χρόνια λειτουργίας κινδυνεύει να κλείσει και να μείνουν στον δρόμο 400 παιδιά με νοητική υστέρηση... 
και 102 εργαζόμενοι», λέει ο κ. Ιωάννης Παπαδάτος, μέλος στο ΔΣ της ένωσης «Μαζί για το Παιδί» και διευθυντής στη ΜΕΘ του νοσοκομείου παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Τα στοιχεία.
Η τακτική επιχορήγηση από το κράτος ανακοινώνεται κάθε Φεβρουάριο και καταβάλλεται σε 4 δόσεις. Τι συμβαίνει στην πράξη; Σύμφωνα με τα στοιχεία της ένωσης, για το Χατζηπατέρειο είχε εγκριθεί χρηματοδότηση ύψους 246.000 ευρώ για το 2010, όμως χωρίς καμία ενημέρωση έλαβαν τελικά 17.000 ευρώ λιγότερα.

Το Κέντρο παρέχει φυσιοθεραπεία, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, προσχολική ειδική αγωγή και εκπαίδευση σε περίπου 100 παιδιά ετησίως, από την Αθήνα και την επαρχία, με σκοπό την αντιμετώπιση των κινητικών, νοητικών, συναισθηματικών και κοινωνικών αναγκών τους. Για το 2011 δεν υπάρχει ενημέρωση ούτε έχουν καταβληθεί χρήματα.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο ίδρυμα «Θεοτόκος» που λειτουργεί από το 1963 ως Κέντρο Αξιολόγησης, Κατάρτισης και Αποκατάστασης παιδιών και νέων με νοητική υστέρηση. Καθημερινά στα εργαστήριά του εκπαιδεύονται 400 παιδιά και νέοι από 2 έως 30 ετών. Τα τελευταία τρία χρόνια δεν γνωρίζουν το ύψος της επιχορήγησης, ενώ το 2010 υπέστησαν μείωση κατά 30% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Το ίδρυμα «Παιδική Στέγη» έμαθε ξαφνικά ότι μετά το 2012 σταματά η επιχορήγηση, ενώ δεν έχουν εισπράξει ούτε τα μισά από την πρώτη δόση φέτος.
Η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών μέχρι πέρυσι λάμβανε επιχορήγηση που αντιστοιχούσε στο 12% του ετήσιου προϋπολογισμού της, ενώ φέτος δεν έχει λάβει καμία δόση ούτε γνωρίζει τι πρόκειται να γίνει.
Απογοητευτικά είναι και τα πρώτα οικονομικά στοιχεία από τις χορηγίες. «Παράλληλα με την οικονομική κρίση, η φορολόγηση δωρεών με 20% αποθαρρύνει τους χορηγούς», λέει ο κ. Γ. Παπαδάτος. Στο Χατζηπατέρειο ΚΑΣΠ οι δωρεές είναι κάτω 60% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2010, στο «Θεοτόκος» 40%, στην ΕΠΣ 30% και στην «Παιδική Στέγη» 70%.

Καμπάνια

  • Την ερχόμενη εβδομάδα το «Μαζί για το Παιδί» ξεκινά μια καμπάνια ενημέρωσης, καθώς απειλούνται με λουκέτο 30 φορείς παιδικής προστασίας σε όλη την Ελλάδα.
  • Σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 19/5, στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ θα παρουσιαστούν αναλυτικά τα οικονομικά στοιχεία, το κοινωφελές έργο, καθώς και η «Γραμμή Βοήθειας 115 25, Μαζί για το Παιδί», που στελεχωμένη από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς παρέχει συμβουλές και υποστήριξη σε παιδιά και οικογένειες.
Τα ασφαλιστικά ταμεία
Χρωστούν χιλιάδες ευρώ στις οργανώσεις ή δεν τα καταβάλλουν καθόλου
«Εξίσου καυτό είναι το θέμα με τα ασφαλιστικά ταμεία. Πολλά δεν καταβάλλουν καθόλου τα χρή­ματα ή καθυστε­ρούν υπερβο­λικά», λέει ο κ. Παπα­δάτος. «Οι φορείς αυτοί που απειλούνται με διακοπή λειτουρ­γίας προσφέρουν ό,τι ακριβώς δεν κάνει το κράτος. Με δική τους πρωτοβουλία δίνουν ευκαιρίες σε παιδιά που δεν στάθηκαν τυχε­ρά». Τα σωματεία που φιλοξενούν παιδιά πληρώνο­νται για τροφεία από τα ασφαλιστι­κά ταμεία ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ κ.λπ. Η σημερινή κατάσταση έχει ως εξής: το Χατζη­πατέρειο μόλις εισέπραξε τροφεία του Φεβρουαρίου από το ΙΚΑ, ενώ ο ΟΠΑΔ έχει να πληρώσει από τον Σεπτέμβριο. Τα Ταμεία οφείλουν στο «Θεοτόκος» συνολικά 700.000 ευρώ για το 2010, ενώ στην Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών υπάρχουν οφειλές από τον Νοέμβριο του 2010.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ
gapostolidis@pegasus.gr
 
Εθνικό ίδρυμα νεότητας
Μια φιλόξενη «στέγη» για 28 μετανάστριες και τα παιδιά τους

Η Φαϊάν από τη Σομαλία έχασε και τους δύο της γονείς στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας της. Οταν οι αντίπαλοι έφτασαν να απειλήσουν και την ίδια με μαχαίρι, κατάλαβε πως ήρθε η ώρα να φύγει. Ο υποψήφιος σύζυγός της δεν μπόρεσε να την ακολουθήσει στο δύσκολο ταξίδι της ξενιτιάς. Λίγους μήνες μετά, η κοιλιά της 20χρονης άρχισε να μεγαλώνει. Ηταν τότε που αποφάσισε να περάσει παράνομα το Αιγαίο και να γεννήσει το παιδί της σε ευρωπαϊκή, ασφαλή γη.
Είναι μία από τις γυναίκες από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή που φιλοξενούνται με τα παιδιά τους στον ξενώνα του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (ΕΙΝ). Αν και πέρασαν τον δικό τους Γολγοθά, οι 28 μητέρες και τα παιδιά τους φαίνεται πως βρήκαν στο φιλόξενο κέντρο μια αγκαλιά για να «αναστήσουν» ξανά τη ζωή τους.
«Από τον Οκτώβριο του 2010 έχω έρθει εδώ με την 2,5 ετών κόρη μου. Το περιβάλλον είναι φιλόξενο, το μωρό μου έχει ό,τι χρειάζεται και αισθάνομαι ότι είμαστε ασφαλείς», μας λέει η Φαϊάν. «Θέλω να μείνω στην Ελλάδα -ήδη μαθαίνω τη γλώσσα- ώστε να μπορέσω να βρω μια δουλειά», συμπληρώνει.

Το πρόγραμμα.
Αν και σταγόνα στον ωκεανό, η δομή φιλοξενίας του ΕΙΝ αποτελεί μοναδική λύση για τις μονογονεϊκές οικογένειες γυναικών που αιτούνται άσυλο στη χώρα μας. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων και ήδη 50 άτομα φιλοξενούνται από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ξεκίνησε η δομή.

«Σε εμάς, οι γυναίκες έρχονται μέσω του υπ. Υγείας», λέει η επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος, Ευαγγελία Τσολακίδου. «Τα μοναδικά κριτήρια είναι να μην πάσχουν από κάποια μολυσματική ασθένεια και να μην είναι θύματα τράφικινγκ».
Οι περισσότερες από τις φιλοξενούμενες είναι θύματα πολέμου ή έχουν υποστεί διώξεις στη χώρα τους. Αν και το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Ιούνιο, οι ανάγκες ολοένα μεγαλώνουν. Ο χώρος του ΕΙΝ μπορεί άλλωστε να φιλοξενήσει ακόμη περισσότερες γυναίκες.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki