Friday 17 June 2011

«Σήκω από την κούνια σου για να παντρευτείς»
The secret world of the child bride

Στους γάμους αυτούς δεν πάνε δώρα. Τα κουφέτα αποτελούν άγνωστη λέξη, ενώ μετά το πέρας της τελετής δεν ακολουθεί το πατροπαράδοτο γλέντι. Οι μάρτυρες των γάμων αυτών, που τελούνται κρυφά, κρυμμένοι στο σκοτάδι της νύχτας, είναι ελάχιστοι και η μόνη καλεσμένη που «χαμογελά» είναι η δυστυχία των ανήλικων κοριτσιών που τα μεταμφιέζουν σε νύφες.
.

The secret world of the child bride

'Whenever I saw him, I hid. I hated to see him': Tahani (in pink) was just six years old when she she married Majed, 25 (standing next to her). The young wife posed for this portrait with former classmate Ghada, also a child bride, outside their mountain home in Hajjah, Yemen

Σήμερα, στις χώρες του κόσμου που τεχνοκρατικά η Δύση αποκαλεί «αναπτυσσόμενο», υπολογίζεται ότι ετησίως περί τα 12.000.000 ανήλικα κορίτσια, ηλικίας ακόμη και 5 ετών,... 
αντί να παίζουν ανέμελα προσθέτοντας ψηφίδες στον ιδιότυπο πίνακα των παιδικών τους χρόνων, εξαναγκάζονται να παντρευτούν!

Well past bedtime: Child marriage might be illegal in India, but this doesn't stop ceremonies taking place in the small hours of the morning - it becomes a secret the whole village keeps, explained one farmer. Here, five-year-old Rajani is roused from her sleep long after midnight and carried to her wedding by her uncle
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «National Geographic» για το θέμα του γάμου ανηλίκων, στην Ινδία πεντάχρονα κορίτσια είθισται να παντρεύονται συνομηλίκους τους. Τη στιγμή που τα ανήλικα κορίτσια στην Υεμένη, στο Αφγανιστάν, στην Αιθιοπία κ.α. αναγκάζονται να γίνουν οι σύζυγοι νεαρών ανδρών, μεσήλικων χήρων ή ακόμη και γυναίκες των απαγωγέων τους, που αφού πρώτα τα βιάσουν στη συνέχεια τα διεκδικούν ως νόμιμες συζύγους. Μάλιστα, δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις γάμων που τελούνται είτε στο πλαίσιο κάποιας... εμπορικής συμφωνίας είτε ως μέσο επίλυσης οικογενειακών διαφορών.

Σε έναν από αυτούς τους γάμους, στο Ρατζαστάν της Ινδίας, το δημοσίευμα του «National Geographic» αναφέρει χαρακτηριστικά πως η 5χρονη νύφη, Ρατζανί, αποκοιμήθηκε πριν καν αρχίσει η μεταμεσονύκτια τελετή, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να τη σηκώσει από την κούνια ο θείος της, προκειμένου να φτάσει στην ώρα της στο «ραντεβού» με τον 10χρονο γαμπρό.

Πριν από τρία χρόνια τον γύρο του κόσμου είχε κάνει η ιστορία της Νουτζούντ Αλί, μιας 10χρονης από την Υεμένη, που κατάφερε να δραπετεύσει από το σπίτι της, να πάει σε δικαστήριο και να ζητήσει διαζύγιο από τον 30χρονο άνδρα της που την κακοποιούσε συστηματικά. Τελικά η Νουτζούντ δικαιώθηκε και σήμερα ζει και πάλι μαζί με την οικογένειά της. Δυστυχώς όμως δεν αποτελεί παρά την τυχερή σταγόνα στον ωκεανό του προβλήματος.

«Μόλις είδε τον άντρα που επρόκειτο να παντρευτεί ξέσπασε σε λυγμούς» θυμάται η Φατίμα, αδελφή της Αγιέσα από την Υεμένη, που αναγκάστηκε να παντρευτεί έναν 50χρονο άνδρα. «Κάποιος κάλεσε την αστυνομία να σταματήσει τον γάμο, αλλά ο πατέρας μας απείλησε πως αν επενέβαιναν οι Αρχές, θα σκότωνε την κόρη του. Ετσι, ο γάμος έγινε κανονικά» πρόσθεσε η αδελφή του θύματος.

«Ηθελα να πάω σχολείο. Να μορφωθώ. Οι γονείς μου όμως είχαν αποφασίσει να με παντρέψουν» δήλωσε στο BBC η 18χρονη σήμερα Χιμανότ Γιεχεουάλα από την Αιθιοπία, που διανύει ήδη το πέμπτο έτος έγγαμου βίου. «Προσπάθησα να δραπετεύσω από το πατρικό μου. Μάταια όμως, καθώς η μάνα μου με απείλησε πως θα με σκοτώσει αν δεν παντρευόμουν» θυμάται η Χιμανότ.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki