Wednesday 24 August 2011

Μυήστε τα παιδιά σας στην κλασική μουσική
Classical Music: Improving Children's Development

Από mother
Έχει παρατηρηθεί ότι στα παιδιά αρέσει πολύ ο Μότσαρτ και ο Χάιντν, ενώ προσιτός είναι και ο Τσαϊκόφσκι μέσα από τα παραμύθια / μπαλέτα. 

Classical Music:
Improving Children's Development

Έχει, επίσης, παρατηρηθεί ότι παιδιά, που δεν άκουσαν ποτέ κλασική μουσική έως την εφηβεία, όλως τυχαίως, θεωρούν αυτό το είδος μουσικής βαρετό, ξένο προς την "κουλτούρα" τους και αρνούνται να εντάξουν το είδος αυτό στο ρεπερτόριο των ακουσμάτων τους, δε διανοούνται να παρακολουθήσουν ένα κονσέρτο και απορρίπτουν μετά βδελυγμίας την παρακολούθηση μιας όπερας.

 
Η άνοδος του βιοτικού, οικονομικού και πολιτιστικού επιπέδου της τελευταίες δεκαετίες έχει κάπως γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στους νέους και την κλασική μουσική, όχι όμως σε βαθμό, που να θεωρείται η κλασική μουσική τμήμα της παιδείας, της ψυχαγωγίας και της κουλτούρας εν γένει των νέων.

Το mother.gr ξεκινάει σήμερα μια σειρά από άρθρα, με σκοπό να βοηθήσει όλους τους φιλόδοξους γονείς να μυήσουν τα παιδιά τους στο μαγικό κόσμο της κλασικής μουσικής. Στο σημερινό θεμα, οι συμβουλές, που δίνει ο μουσικός Aaron Green μέσα από την ιστοσελίδα classicalmusic.about.com.


1. Διαβάστε στα παιδιά σας μια ιστορία μαζί με κλασική μουσική, σαν να ήταν το soundtrack της
Όταν διαβάζετε μια ιστορία στο παιδί σας, επιλέξτε ένα κομμάτι κλασικής μουσικής, που να ταιριάζει... 

με τα συναισθήματα και την πλοκή του βιβλίου. Η επιλογή της μουσικής πρέπει να είναι αρκετά απλή. Μην επιλέξετε, για παράδειγμα, το αγαπημένο σας ρέκβιεμ του Βέρντι για τη μουσική επένδυση της ιστορίας ενός χαρούμενου αγοριού, που παίζει ποδόσφαιρο με τον μπαμπά του. Δε θα είναι καλή ιδέα.
Εξασκηθείτε λίγο στην ανάγνωση της ιστορίας μαζί με τη μουσική, για να πάρετε μια γενική ιδέα για το timing. Αφού εξοικοιωθείτε στην ανάγνωση συγχρονισμένα με τη μουσική, πείτε στο παιδί σας ότι του έχετε μια έκπληξη. Διαβάστε του την ιστορία με το νέο τρόπο και σίγουρα θα ενθουσιαστεί.

Tip:
Προσπαθήστε να παίζετε πάντα το ίδιο κομμάτι για την ίδια ιστορία. Με τον τρόπο αυτό θα εμπεδωθεί στη μνήμη του παιδιού σας η σύνδεση κομματιού - ιστορίας. Όταν μεγαλώσει, κάθε φορά που θα ακούει το κομμάτι, αυτόματα θα θυμάται τις όμορφες στιγμές, που του διαβάζατε την ιστορία.

2. Χορέψτε τα κλασικά κομμάτια

Αν τα παιδιά σας είναι συνεχώς σε κίνηση, δοκιμάστε μια χορευτική προσέγγιση της κλασικής μουσικής. Αυτό μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ το παιδί σας να επικεντρωθεί στη μουσική. Πείτε στο παιδί σας να ακούει τη μουσική και να χορεύει στο ρυθμό της, με οποιοδήποτε τρόπο αισθάνεται. Χορέψτε και εσείς μαζί με τα παιδιά. Δεν είναι μόνο διασκεδαστικό αλλά και τονωτικό, σωματικά και ψυχολογικά. Ο χορός περνάει στο παιδί το μήνυμα ότι το να ακούει κλασική μουσική μπορεί να είναι διασκεδαστικό και όχι απαραίτητα βαρετό.

Tip:
Κάντε μείξη στη μουσική. Δοκιμάστε να συνδυάσετε αντίθετες μελωδίες και δείτε πώς αντιδρούν τα παιδιά σας. Να τους λέτε πάντα ποιο κομμάτι ακούτε και ποιος το έχει γράψει. Πότε δεν ξέρετε τι θα θυμούνται τα παιδιά σας, έπειτα από χρόνια
 
3. Κλασική μουσική μαζί με το παιχνίδι
Πριν ξεκινήσουν να παίζουν, φτιάξτε μια λίστα με κομμάτια μαζί με τα ονόματα των συνθετών. Βάλτε τα να διάλεξουν ένα κομμάτι, πριν ξεκινήσουν το παιχνίδί. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, αναφέρετέ τους κάτι για το συνθέτη, που διάλεξαν να ακούσουν. Πολύ σύντομα θα διαμορφώσουν το δικό τους γούστο στην κλασική μουσική, ενώ παράλληλα θα έχουν βασικές γνώσεις για τους συνθέτες.

Tip:
Προσπαθήστε να έχετε μια ευρεία γκάμα μουσικής από διάφορες περιόδους.

4. Τέχνη και κλασική μουσική

Αντίστοιχα με το χωρό, διαλέξτε κομμάτια κλασικής μουσικής, διαφορετικά μεταξύ τους, τα οποία θα ακούτε και εσείς και τα παιδιά σας ενώ ζωγραφίζετε. Ζητήστε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν ανάλογα με το πώς τους κάνει να αισθάνονται το κομμάτι, που ακούνε. Όταν όλοι έχουν τελειώσει ακούστε ξανά τη μουσική και εξηγήστε αυτό που φτιάξατε. Μην ξεχνάτε να τους λέτε το όνομα του κομματιού και το όνομα του συνθέτη.


5. Παιχνίδια μουσικής

Ξεκινήστε με κάτι απλό. Διαλέξτε τρία κομμάτια μουσικής τα οποία θα ακούτε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Πείτε στα παιδιά σας πώς λέγονται τα κομμάτια και ποιος είναι ο συνθέτης τους. Στο τέλος της εβδομάδας παίξτε ένα παιχνίδι, στο οποίο θα ακούγεται κάποιο κομμάτι και το κάθε παιδί θα πρέπει να θυμηθεί και το όνομά του και τον συνθέτη.

Tip:
Τέτοιες διαδικασίες δεν προάγουν μόνο τη μουσική καλλιέργεια αλλά και τη μνήμη. Τα παιχνίδια αποτελούν πάντα ένα διασκεδαστικό τρόπο μάθησης νέων εννοιών.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki