Melomakarona |
.
Η χαρά των παιδιών, να φτιάχνουν μαζί με τη μαμά τα γλυκά των Χριστουγέννων!!
.
.
.
Για τη ζύμη:
Για τη ζύμη:
� 2 ποτήρια του νερού λάδι καλό
� 1 ποτήρι του νερού ζάχαρη (όχι γεμάτο)
� μισό ποτήρι του νερού νερό
� 1 ποτήρι τον νερού πορτοκαλόζουμο
� 1 κουταλιά της σούπας μέλι
� 360γραμ. καρύδια χοντροκοπανισμένα
� 10 γραμ. αμμωνία -15 γρ σόδα
� 1 μικρό μοσχοκάρυδο ξυσμένο
� φλούδα ξυσμένη ενός πορτοκαλιού
� 1 κουταλάκι του γλυκού κανελογαρίφαλα κοπανισμένα
� 1300 γραμ. αλεύρι περίπου (όσο σηκώσει, για να γίνει η ζύμη μαλακιά)
� καρύδια, αμύγδαλα κοπανισμένα για πασπάλισμα
.
.
.
Για το σιρόπι:� 1 ποτήρι του νερού νερό
� 1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
� 1 ποτήρι του νερού μέλι
.
.
.
Εκτέλεση
* Βάζουμε το λάδι σε λεκάνη και το δουλεύουμε μέχρι ν' ασπρίσει.
* Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το νερό, το μέλι, τη σόδα διαλυμένη στο πορτοκαλόζουμο, την αμμωνία, τα καρύδια και τα
μπαχαρικά.
* Εξακολουθούμε το δούλεμα.
* Προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, μέχρι να γίνει ή ζύμη μαλακιά.
* Πλάθουμε τα μελομακάρονα, τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 35 λεπτά περίπου.
* Στο μεταξύ βάζουμε σε κατσαρόλα το μέλι, τη ζάχαρη και το νερό να πάρουν βράση.
* Αποσύρουμε το σιρόπι από τη φωτιά, βουτάμε τα μελομακάρονα (αφού τα αφήσουμε πέντε λεπτά να κρυώσουν λίγο) για 30 δεύτερα και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα.
* Τα στρώνουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και με καρύδια ή αμύγδαλα ή και σουσάμι κοπανισμένα.
.
.
Καλά και Ευλογημένα Χριστούγεννα :)
Ξάνθη..ετσι απλά!!
ReplyDeleteκαλο σαβ/κο :)
Καλά Χριστούγεννα Elias :-)
ReplyDelete