Friday, 16 December 2011

Συνταγή για Μελομακάρονα ξανθιώτικα!!

Melomakarona

Η χαρά των παιδιών, να φτιάχνουν μαζί με τη μαμά τα γλυκά των Χριστουγέννων!!
 .

.
από Ξάνθη... η Πόλη μας...!!!

.
Για τη ζύμη:

� 2 ποτήρια του νερού λάδι καλό
� 1 ποτήρι του νερού ζάχαρη (όχι γεμάτο)
� μισό ποτήρι του νερού νερό
� 1 ποτήρι τον νερού πορτοκαλόζουμο
� 1 κουταλιά της σούπας μέλι
� 360γραμ. καρύδια χοντροκοπανισμένα
� 10 γραμ. αμμωνία -15 γρ σόδα
� 1 μικρό μοσχοκάρυδο ξυσμένο
φλούδα ξυσμένη ενός πορτοκαλιού
� 1 κουταλάκι του γλυκού κανελογαρίφαλα κοπανισμένα
� 1300 γραμ. αλεύρι περίπου (όσο σηκώσει, για να γίνει η ζύμη μαλακιά)
καρύδια, αμύγδαλα κοπανισμένα για πασπάλισμα
.

 .
Για το σιρόπι:

� 1 ποτήρι του νερού νερό
� 1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
� 1 ποτήρι του νερού μέλι
.

.
 Εκτέλεση
* Βάζουμε το λάδι σε λεκάνη και το δουλεύουμε μέχρι ν' ασπρίσει. 
* Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το νερό, το μέλι, τη σόδα διαλυμένη στο πορτοκαλόζουμο, την αμμωνία, τα καρύδια και τα
μπαχαρικά. 
* Εξακολουθούμε το δούλεμα. 
* Προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, μέχρι να γίνει ή ζύμη μαλακιά.
* Πλάθουμε τα μελομακάρονα, τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 35 λεπτά περίπου.
* Στο μεταξύ βάζουμε σε κατσαρόλα το μέλι, τη ζάχαρη και το νερό να πάρουν βράση. 
* Αποσύρουμε το σιρόπι από τη φωτιά, βουτάμε τα μελομακάρονα (αφού τα αφήσουμε πέντε λεπτά να κρυώσουν λίγο) για 30 δεύτερα και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα.
* Τα στρώνουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και με καρύδια ή αμύγδαλα ή και σουσάμι κοπανισμένα.
.

Καλά και Ευλογημένα Χριστούγεννα :)

2 comments:

  1. Ξάνθη..ετσι απλά!!

    καλο σαβ/κο :)

    ReplyDelete
  2. Καλά Χριστούγεννα Elias :-)

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki