Sunday 26 February 2012

Ποια θαλασσινά να διαλέξω για τα Κούλουμα;

Η Βαρβάκειος Αγορά θα παραμείνει ανοιχτή ως τις έξι το απόγευμα του Σαββάτου. Την Κυριακή θα ανοίξει στις δέκα το βράδυ και θα λειτουργήσει μέχρι το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας.

Σπαζοκεφαλιάζεις ακόμα για το τι θαλασσινά θα μαγειρέψεις φέτος;
Ο Δημήτρης, παράκτιος ψαράς από την Άνδρο, μοιράστηκε μαζί μας την παρακάτω συνταγή που μαγειρεύει κάθε χρόνο τέτοια μέρα στην οικογένεια του: 

Αφού οι σουπιές μαλακώσουν, σπάμε τους ασκούς 
απελευθερώνοντας το μελάνι μέσα στην κατσαρόλα.

Προετοιμασία:

Καθαρίζουμε και πλένουμε τις σουπιές, αφού πρώτα τις έχουμε βάλει για λίγη ώρα στην κατάψυξη. Μόλις αρχίσουν να παγώνουν και να σφίγγουν, τις βγάζουμε και αφαιρούμε από το εσωτερικό τους ασκούς με το μελάνι και τους κρατάμε χωριστά. Στη συνέχεια, αφαιρούμε το κόκαλο, πλένουμε τις σουπιές και τις κόβουμε σε κομμάτια.
Ψιλοκόβουμε ένα μεγάλο κρεμμύδι, το ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα και το τσιγαρίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τις σουπιές και μόλις αρχίσουν να βγάζουν τα ζουμιά τους, σβήνουμε με αρκετό λευκό κρασί, το οποίο σχεδόν θα σκεπάσει τις σουπιές.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για μισή ώρα περίπου.
Αφού οι σουπιές μαλακώσουν, σπάμε τους ασκούς απελευθερώνοντας το μελάνι μέσα στην κατσαρόλα.
Το φαγητό είναι έτοιμο! Συνοδεύουμε με ρύζι. 

Ποια θαλασσινά να διαλέξω για τα Κούλουμα;

Πριν την εξόρμηση σου στην αγορά, θυμήσου ότι με τις επιλογές σου μπορείς να εξασφαλίσεις την αφθονία και όχι το τέλος των θαλασσινών στις ελληνικές θάλασσες και τη διατροφή μας.
Τι μπορείς να κάνεις:
Αναζήτησε θαλασσινά που έχουν αλιευθεί από μικρούς παράκτιους ψαράδες

Αναζήτησε θαλασσινά που έχουν αλιευθεί
από μικρούς παράκτιους ψαράδες

Αν δεν ζεις κοντά σε περιοχή που αράζουν τα καΐκια τους, ζήτα από το ιχθυοπωλείο της γειτονιάς σου να αρχίσει να προμηθεύεται ψάρια από παράκτιους ψαράδες, οι οποίοι αλιεύουν με τρόπο που δεν καταστρέφει τις ελληνικές θάλασσες.

Απόφυγε τις γαρίδες

Απόφυγε τις γαρίδες

Μπορεί να είναι νόστιμες, αλλά είτε προέρχονται από υδατοκαλλιέργειες είτε αλιεύονται με μηχανότρατες κι έτσι για να φτάσουν στο τραπέζι μας, η θαλάσσια ζωή καταστρέφεται.

Απόφυγε τα θαλασσινά εισαγωγής

Απόφυγε τα θαλασσινά εισαγωγής

Οι ετικέτες στις συσκευασίες δεν μας δίνουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που αλιεύθηκαν τα θαλασσινά και άρα δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε συνειδητές επιλογές που να διασφαλίζουν τον θαλάσσιο πλούτο.

Διάλεξε θαλασσινά από τις ελληνικές θάλασσες στο σωστό μέγεθος

Διάλεξε θαλασσινά από τις ελληνικές θάλασσες
στο σωστό μέγεθος

και μην αγοράσεις γόνο, τα μικρά θαλασσινά δηλαδή, που δεν έχουν φτάσει ακόμα στο στάδιο της αναπαραγωγής.

Ελάχιστα επιτρεπόμενα μεγέθη:
Χταπόδι:
500γρ
Καραβίδα:
7 εκ (ή 2 εκ μήκος κελύφους)
Αστακοκαραβίδα:
30 εκ (ή 10,5 εκ. μήκος κελύφους)
Αστακός:
9 εκ. μήκος κελύφους
Μεγάλο χτένι:
10 εκ
Κοχύλια:
25 χιλιοστά
Αχιβάδες:
25 χιλιοστά

Καλή Σαρακοστή!

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki