Saturday, 24 March 2012

Μπακαλιάρος σκορδαλιά!! — Μμμμ... η μανούλα έφτιαξε

Μία πολύ νόστιμη και σπιτική συνταγή 
για μπακαλιάρο με σκορδαλιά:

Μπακαλιάρος-Σκορδαλιά: το αχτύπητο δίδυμο των ημερών

Skordalia Greek Garlic Dip
Υλικά:
Ένα κιλό μπακαλιάρο (ξαλμυρισμένο)
Κουρκούτι (αλεύρι με νερό + μια κουταλιά μπέικιν)

Πέντε με έξι σκελίδες σκόρδο
Ένα κιλό πατάτες
Αλάτι, ελαιόλαδο, ξύδι

Εκτέλεση της συνταγής:
Για το κουρκούτι:
Ανακατεύουμε αλεύρι με νερό και λίγο αλάτι έως το μίγμα να γίνει χυλός. Για να γίνει αφράτο το κουρκούτι, προσθέτουμε μία κουταλιά του γλυκού μπέικιν. Για το κουρκούτι χρειαζόμαστε μία κούπα νερό και αλεύρι όσο πάρει.

Για τον μπακαλιάρο:
Κόβουμε σε κομματάκια το μπακαλιάρο. Τον αφήνουμε σε νερό για δεκαπέντε ώρες περίπου, το οποίο αλλάζουμε τρεις με τέσσερις φορές. Αυτό το κάνουμε ώστε να ξαρμυρίσει ο μπακαλιάρος μας. 
Κατόπιν τον ξεπλένουμε και αφαιρούμε το δέρμα και τα κόκαλα. Τον τηγανίζουμε σε αρκετό λάδι, αφού πρώτα τον βουτήξουμε στο κουρκούτι.

Για τη σκορδαλιά:
Καθαρίζουμε και βράζουμε τις πατάτες μας. Τις λιώνουμε είτε με ένα πιρούνι, είτε στο μπλέντερ. Καθαρίζουμε και λιώνουμε τα σκόρδα μας σε ένα γουδί. Βάζουμε το μείγμα των σκόρδων μέσα στο μείγμα της λιωμένης πατάτας. Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο, πέντε με έξι κουταλιές της σούπας νερό, μισό φλιτζάνι ξύδι και μία κουταλιά της σούπας αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και είναι έτοιμη.
 
Εάν θέλετε να γίνει πιο νόστιμη η σκορδαλιά μπορείτε να προσθέσετε μία κούπα από ψίχα ψωμιού.
Σερβίρουμε το μπακαλιάρο με τη σκορδαλιά.
Ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά είναι μία νόστιμη και νηστίσιμη συνταγή και ταιριάζει πολύ με ένα λευκό κρασάκι.

Το είπε...: Μανούλα

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki