Thursday, 1 March 2012

Κέικ νηστίσιμο με σταφίδες και καρύδια!! Η μανούλα έφτιαξε

Μερίδες: 16
Χρόνος προετοιμασίας: 15'
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα

Υλικά
  • 2 1/2 κούπες αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 1/2 κούπα σταφίδες μάυρες ή ξανθές
  • 1/2 κούπα καρύδια, χοντροαλεσμένα
  • 1/2 κούπα εκλεκτό ελαιόλαδο
  • 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
  • 1/4 κούπας κονιάκ ή βότκα ή ρούμι
  • 1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κούπα ζάχαρη

Εκτέλεση
Ανακατέψτε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα σ' ένα μπολ. 
Σ' ένα δεύτερο μπολ, ανακατέψτε τις σταφίδες με τα καρύδια και 1 κουταλιά αλεύρι. Χτυπήστε στο πολυμίξερ το λάδι, το χυμό, το κονιάκ, το ξύσμα και τη ζάχαρη, να πήξουν και ν' ασπρίσουν. 
Αδειάστε το μίγμα στο μπολ με το αλεύρι κι ανακατέψτε μ' ένα κουτάλι να ενωθούν τα υλικά. 
Βουτυρώστε καλά μια φόρμα που να χωράει 8 κούπες νερό. 
Ρίξτε στον πάτο της φόρμας λίγο από το μίγμα της ζύμης και στο υπόλοιπο ανακατέψτε τα καρύδια και τις σταφίδες. 
Αδειάστε το μίγμα στη φόρμα επάνω από το σκέτο μίγμα που βάλατε προηγουμένως. Έτσι δεν κινδυνεύουν να πάνε οι σταφίδες στον πάτο και να κολλήσουν. 
Ψήστε το κέικ 1 ώρα στους 175 βαθμούς Κελσίου. 
Αφήστε το να σταθεί 1 ώρα και ξεφορμάρετέ το.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki