Sunday 27 May 2012

«Τα παιδιά είναι μουδιασμένα σε μια πραγματικότητα που είναι τελείως άρρυθμη»

Όλοι μας όμως, 

Και όταν λέμε όλοι, εννοούμε ΟΛΟΙ
Το θέμα συζήτησης στα «πηγαδάκια» του σχολείου φαίνεται πως
έχουν αλλάξει με την έλευση της κρίσης, με τους περισσότερους μαθητές να εστιάζουν στις περικοπές και στην εργασιακή κατάσταση των γονιών τους. 
Σοκάρει το γεγονός ότι 1 στους 2 μαθητές δηλώνει ότι οι γονείς του έχουν υποστεί σημαντική μείωση στους μισθούς τους, ενώ σχεδόν 2 στους 10 τονίζουν ότι ο ένας γονιός είναι άνεργος, αριθμοί που δείχνουν πως οι έφηβοι πλέον καλούνται να ανταποκριθούν στη νέα πραγματικότητα. 
«Εδώ και ένα χρόνο τα παιδιά συμμετέχουν στις περικοπές
της οικογένειας, και πολλές φορές αποφασίζουν και τα ίδια, καθώς οι γονείς ζητούν τη βοήθειά τους, προκειμένου να κόψουν έξοδα. Όλο αυτό τα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό», λέει στον «Ε.Τ.» η ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος, Αλεξάνδρα
Καππάτου.


περισσότερα εδώ

2 comments:

  1. Υπάρχει και η αλλη εκδοχή..
    Την στιγμή που εως τώρα τα παιδιά μας τα είχαμε καλομάθει σε "χαρές" αγαθών που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να ήταν και περιττά. .. προκειμένου να εξαγοράσουμε κατα μία αποψη την αγάπη τους ίσως από τύψεις για την συνεχή απουσία της "οικογένειας" από το πλάϊ τους.. , πλέον η Ελληνική οικογένεια καλείται να γίνει περισσότερο υπεύθυνη , να έρθει ποιο ¨κοντά".. Αναρωτιέμαι αν αυτή η έκβαση της υπόθεσης είναι τελικά αρνητική.. Πάντα είχα την εντύπωση ότι τα μικρά μέλη της οικογένειας δεν ενδιαφέρονται τόσο για την υλική προσφορά αυτής όσο για την συναισθηματική. Ας σκεφτούμε .. και πράξουμε ... Τα παιδιά είναι τόσο νοήμονα όσο και οι μεγάλοι και πολλες φορές ενεργούν με σύνεση και αληθινή αγάπη προς τους γονιούς όταν εκείνοι με επιχειρήματα , αγάπη , και συζήτηση καλέσουν όλους της οικογένειας για την επιληση ουσιαστικών προβλημάτων της.
    Μάλλον σε αυτή την περιπτωση και με δεδομένα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω ,για το μόνο που πρεπει να ανυσηχήσουμε δεν είναι η ψυχολογια των μικρών παιδιών.... αλλα η τυχόν στέρηση βασικών αγαθών.... όπως αυτό του φαγητού..??
    Είναι καιρός οι γονείς να αλλάξουν ρότα . Η ελληνική οικογένεια ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να "δεθεί" περισσότερο σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς. Τίποτα δεν ειναι εντελώς απροσπέλαστο όταν οι ΄δεσμοί" της ειναι ισχυροί.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αυτή η κρίση, νομίζω, ότι θα καταφέρει ακριβώς αυτό, να ξανα-δέσει την ελληνική οικογένεια ...

      Να είσαι πάντα καλά.

      Delete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki