Tuesday 21 June 2022

Κάντε τα παιδιά σας να αγαπήσουν τα βιβλία! - Τα δικαιώματα του μικρού αναγνώστη

Το καλοκαίρι, ο ελεύθερος χρόνος των παιδιών είναι άπλετος με αποτέλεσμα συχνά να παραπονιούνται ότι βαριούνται και ότι δεν έχουν να κάνουν καμία απολύτως δραστηριότητα. 
.
το βιβλίο είναι
το «πολυτιμότερο φθηνό αγαθό»
Η περίοδος αυτή είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να να ενθαρρύνετε τα παιδιά να διαβάσουν ένα ή και περισσότερα εξωσχολικά βιβλία. 
 Η φιλαναγνωσία είναι μια αρετή που τα τελευταία χρόνια έχει εκπέσει καθώς τα παιδιά προτιμούν την συντροφιά της παγερής οθόνης του υπολογιστή ή της παιχνιδομηχανής αντί ενός βιβλίου που θα τους ταξιδέψει νοερά σε κόσμους φανταστικούς μακριά από τους μπελάδες και τις σκοτούρες της καθημερινότητας. 
Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι το βιβλίο θεωρείται από πολλούς ως το «πολυτιμότερο φθηνό αγαθό». Πώς όμως θα ωθήσετε ένα παιδί να διαβάσει ένα βιβλίο χωρίς να καταντήσετε πιεστικοί και φορτικοί;

Για να γίνει το διάβασμα ελκυστικό, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές
1. Αφήστε το παιδί να έχει άμεση πρόσβαση στα βιβλία ούτως ώστε να τα αναζητά το ίδιο στον ελεύθερο χρόνο του και να μην του επιβάλλεται εσείς.
2. Στην αρχή καλό θα ήταν να του διαβάζετε εσείς το ανάγνωσμα που έχει επιλέξει.
3. Μην τον φορτώνετε συνεχώς με ερωτήσεις για το περιεχόμενο και την πλοκή του βιβλίου αλλά αφήστε το να σας μιλήσει εκείνο πρώτο για τις εντυπώσεις που αποκόμισε από το βιβλίο όταν το θελήσει.
4. Μην το πιέζετε και μην του θέτετε όρια στο πόσες σελίδες θα διαβάσει κάθε μέρα. Είναι σίγουρο ότι το διαβασμα θα γίνει καταναγκαστικό και το παιδί θα νιώσει άβολα και φορτικά.
5. Μην πιέζετε το παιδί να τελειώνει πάντα τα βιβλία του.
6. Αφηγηθείτε του ιστορίες που έχετε διαβάσει. Η δραστηριότητα αυτή θα αναπτύξει ακόμα περισσότερο την φαντασία του παιδιού και θα το ωθήσει να διαβάσει βιβλία που τον ενδιαφέρουν.
7. Το διάβασμα των βιβλίων είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να το αποθαρρύνετε από το να διαβάσει και κάποιο αγαπημένο κόμιξ ή ένα περιοδικό που του αρέσει.
8. Διαβάστε μπροστά στο παιδί σας το δικό σας ανάγνωσμα. Η κίνηση αυτή θα παρακινήσει το παιδί να διαβάσει ένα δικό του βιβλίο θέλοντας να σας μιμηθεί.
9. Πηγαίνετε μαζί με τα παιδιά να αγοράσετε τα βιβλία που εκείνα θα επιλέξουν. Μια βόλτα στα βιβλιοπωλεία της πόλης σίγουρα θα τα ενθουσιάσει και θα τους δείξει ότι οι λιλιπούτειοι αναγνώστες δεν είναι μια μικρή ομάδα ανθρώπων αλλά αντιθέτως είναι ένας ζωντανός πυρήνας ανθρώπων που διευρύνει το πνεύμα και τις εμπειρίες του.

Τα δικαιώματα του μικρού  αναγνώστη
Μαμάδες και μπαμπάδες, να ξέρετε ότι και οι λιλιπούτειοι αναγνώστες έχουν τα δικαιώματά τους τα όποια θα πρέπει να σέβεστε και τηρείτε. Γιατί το διάβασμα είναι πάνω απ΄όλα ευχαρίστηση!
1. Να μην διαβάζεις εάν δεν θέλεις!
2. Να ξεφυλλίζεις απλώς ένα βιβλίο!
3. Να αφήνεις ένα βιβλίο στη μέση!
4. Να διαβάζεις όσες φορές θέλεις το ίδιο βιβλίο!
5. Να διαβάζεις ό,τι σου αρέσει.
6. Να μπαίνεις στη θέση του ήρωα του βιβλίου.
7. Να διαβάζεις οπουδήποτε!
8. Να ψάχνεις πληροφορίες στα βιβλία που διαβάζεις.
9. Να διαβάζεις δυνατά χωρίς να ενοχλείς.
10. Να απαιτείς ησυχία όταν διαβάζεις.

1 comment:

  1. Σε μεγαλα παιδια που εχουν αρχισει σχολειο ισχυουν αυτα που γραετε αν ομως αφησω την κοπελα μου να εχει προσβαση σε βιβλια σε 1-2 μηνες θα εχουν σκιστει ολα και ειναι 3 ετων και της αρεσουνν και τα παραμυθια!!!!!!επισης πλεον και τα βιβλια ειναι ακριβα γιατι οταν τα αρχισεις δεν μπορεις να αρκεστεις μονο σε ενα

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki