Thursday, 20 September 2012

Μπισκοτάκια-κουκουβάγιες!! Μμμμ... η μανούλα έφτιαξε

Αρχίζει η σχολική χρονιά και θέλεις βέβαια να συνδεθεί στο μυαλό των παιδιών με ευχάριστες αναμνήσεις.
Πέρυσι πέτυχα μια καταπληκτική συνταγή, για μπισκότα κουκουβάγια. 
Αφού η κουκουβάγια είναι σύμβολο της σοφίας, των μαθητών και των σχολικών βιβλίων, τι πιο τέλειο από μια τέτοια λιχουδιά για να ξεκινήσει καλά η χρονιά;
Το αποτέλεσμα ήταν αυτό
Τα φτιάξαμε και πέρυσι και είχαν φοβερή επιτυχία. Ακολούθησα τη συνταγή κατά γράμμα, μόνο που αντί για κάσιους (που δεν είχα) έβαλα κουκουνάρι που τα παιδιά το λατρεύουν.
Και φέτος πάλι τα ίδια. Τα παιδιά μπήκαν φυσικά στην κουζίνα και η κουζίνα έγινε σαν βομβαρδισμένη αλλά το ευχαριστηθήκαμε με την ψυχή μας. Στο τέλος γλείψαμε τα «χτυπητήρια» του μίξερ και το μπολ και κλέψαμε μερικά περισσεύματα ζύμης που δεν έγιναν κουκουβάγιες.
Τα παιδιά μπήκαν φυσικά στην κουζίνα
Για να κάνουμε τα πράγματα πιο ενδιαφέροντα, αντί για σοκολατένια ματάκια βάλαμε χρωματιστά κουφέτα - τρελλή επιτυχία σας λέω και οι μικροί διαλέγουν τις κουκουβάγιες ανάλογα με το αγαπημένο τους χρώμα.
αντί για σοκολατένια ματάκια βάλαμε
χρωματιστά κουφέτα...
Αν θελήσετε να τα φτιάξετε κι εσείς και να καθιερώσετε ένα νέο οικογενειακό έθιμο, θα βρείτε τη συνταγή παρακάτω (είπαμε, από εδώ). Κι επειδή μου είναι αδύνατο ν' αφήσω μια συνταγή στην ησυχία της, θα βρείτε και τις δικές μου παρεμβάσεις με πλάγια γράμματα.

Υλικά (30 μπισκότα)
  • 3/4 της κούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κούπα καστανή ζάχαρη (εγώ έβαλα 3/4 άσπρη κι έγιναν μια χαρά)
  • Λίγο ξύσμα πορτοκάλι (1/2 κουταλάκι του γλυκού)
  • 1 αβγό
  • 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 50 γρ δάκρυα σοκολάτας ή κουβερτούρα σε κομμάτια (εγώ έβαλα ένα κουταλάκι κακάο κι άλλο ένα βούτυρο για να μη βγει στεγνό το μείγμα. Γλιτώνεις το μπελά του μπεν μαρί και το αποτέλεσμα είναι εξίσου γευστικό/εμφανίσιμο.)
  • 40 κομματάκια σοκολάτας (chocolate chips) (ή χρωματιστά κουφετάκια)
  • 20 Κάσιους ψημένα (ή κουκουνάρια, ή αμύγδαλα)
Διαδικασία
Χτυπάμε σε μπολ με ηλεκτρικό μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα το μαλακό βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το ξύσμα, την βανίλια, το αβγό και χτυπάμε λίγο ακόμη να αναμιχθούν καλά τα υλικά.
Εν τω μεταξύ λιώνουμε σε μπεν μαρί την σοκολάτα σε πολύ χαμηλή φωτιά (το νερό του μπεν μαρί πρέπει να είναι πολύ λίγο γιατι δεν πρέπει να ακουμπάει το σκέυος της σοκολάτας). Αφήνουμε λίγο στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία της.
Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μαζί την σόδα και το αλάτι.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι στο μείγμα με το βούτυρο και χτυπάμε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα. Αφού προσθέσουμε όλο το αλεύρι η ζύμη θα είναι σαν τριμμένα ψίχουλα.

η ζύμη θα είναι σαν τριμμένα ψίχουλα
Την πατάμε με τα χέρια να σχηματιστεί μια μπάλα και κρατάμε στην άκρη το 1/3 της ζύμης.
Ανακατεύουμε το 1/3 της ζύμης που κρατήσαμε με την λιωμένη σοκολάτα και διπλώνουμε συνεχώς την ζύμη να ενσωματωθεί η σοκολάτα και η ζύμη να γίνει σκούρα καφέ.
η ζύμη να γίνει σκούρα καφέ
Τυλίγουμε τις 2 ζύμες (λευκή και σοκολατένια) με αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Αφού περάσει ο χρόνος κόβουμε στα τέσσερα κάθε ζύμη
κόβουμε στα τέσσερα κάθε ζύμη
και ξεκινάμε ρολάροντας με τα χέρια τα σοκολατένια κομμάτια της ζύμης ώστε να τα κάνουμε κορδόνια. Δεν πειράζει αν κόβονται, απλά τα ενώνουμε. Τα κάνουμε λοιπόν κορδόνια και τα αφήνουμε στην άκρη.
Στην συνέχεια παίρνουμε κομμάτι από την λευκή ζύμη, την πλάθουμε μακρόστενη και με πλάστη την ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια πρώτα κατά μήκος,
την ανοίγουμε  πρώτα κατά μήκος
και στην συνέχεια κατά πλάτος
Τοποθετούμε το σοκολατένιο κορδόνι πάνω στην λευκή ζύμη λωρίδα (όπως κάνουμε στα ροξάκια)  και κόβουμε το περισσευμα της λευκής ζύμης δεξιά και αριστερά απο το σοκολατένιο κορδόνι.
το σοκολατένιο κορδόνι πάνω στην λευκή ζύμη
Τυλίγουμε την λευκή ζύμη γύρω από την σοκολατένια
Τέλος τυλίγουμε το κάθε γεμιστό κομμάτι με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για άλλη μία ώρα. (εγώ τα σκέπασα όλα μαζί με μία μεμβράνη - τσιγκουνιές, αλλά ούτε κόλλησαν, ούτε στέγνωσαν).
τυλίγουμε το κάθε γεμιστό κομμάτι με μεμβράνη
Αφού περάσει η ώρα και σφίξει η ζύμη, βγάζουμε ένα ένα τα κομμάτια για να φτιάξουμε τις κουκουβάγιες. 
Στρώνουμε στην επιφάνεια που θα δουλέψουμε αντικολλητικό χαρτί και κόβουμε ανά δυο, φετάκια-φετάκια από το ρολό μας,  Τα ενώνουμε πατώντας ελαφρά στην ένωσή τους, και τσιμπάμε στις πάνω γωνίες την ζύμη με τα χέρια μας ώστε να φτιάξουμε τα «αυτάκια» της κουκουβάγιας.
τα "αυτάκια" της κουκουβάγιας
Βάζουμε το κάσιους για μύτη και τα κομματάκια σοκολάτας για μάτια.
το κάσιους για μύτη
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω και στρώνουμε σε ταψάκι αντικολλητικό χαρτί. Τοποθετούμε τα μπισκοτάκια μας και ψήνουμε για 12 λεπτά.
Τα αφήνουμε στην αρχή μέσα στο ταψί να κρυώσουν ελαφρώς γιατί θα είναι μαλακά και εύθραυστα, και στην συνέχεια τα μεταφέρουμε να κρυώσουν σε σχάρα. 
(το δικό μας πρόβλημα ήταν ότι δεν κρύωναν αρκετά γρήγορα για να τα φάμε!)
Καλή Επιτυχία!!!

 

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki