Thursday 13 June 2013

Ο «Παραμυθάς» για το «λουκέτο» στην ΕΡΤ, τα «παιδικά» και άλλα πολλά...

Ο «Παραμυθάς» Νίκος Πιλάβιος μιλά στο newsbeast.gr για την κρατική τηλεόραση όπως εκείνος τη γνώρισε
Ο Νίκος Πιλάβιος είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε και κατ’ επέκταση έστησε το ελληνικό παιδικό πρόγραμμα. 
Μέσα από την ΕΡΤ παρουσίασε τον «Παραμυθά» με τον οποίο έγινε ιδιαίτερα γνωστός στο πανελλήνιο. 
Ο «Παραμυθάς» ήταν η πιο δημοφιλής
παιδική εκπομπή της τηλεόρασης,
από το 1978 έως το 1983. Ήρωάς της ήταν ένας παππούς ο οποίος ήξερε να λέει όμορφες ιστορίες που δεν ήταν άλλες από τις περιπέτειες που ζούσε ο ίδιος, κάθε φορά που φορούσε ένα μαγικό γιλέκο. Μ' αυτό μπορούσε να μιλάει με τα ζώα, τα φυτά και τα πράγματα, να γίνεται μεγάλος σαν βουνό ή μικρός σαν καρφίτσα και να... πετάει!
 Έτσι, τον θυμούνται και οι περισσότεροι σήμερα. Όμως, ο κ. Πιλάβιος είχε καταφέρει πολλά για τα παιδικά, πράγματα που σήμερα, όπως λέει στο newsbeast.gr, δεν υπάρχουν αφού τη θέση του καλού παιδικού έχει πάρει το φθηνό γιαπωνέζικο που προάγει-συνήθως- τη βία.


Ο «Παραμυθάς» λοιπόν σχολιάζει το «λουκέτο» στην ΕΡΤ και αναφέρει γιατί πρέπει να υπάρχει Δημόσια Τηλεόραση.

- Πώς σχολιάζετε το «λουκέτο» στην ΕΡΤ;

«Για μένα η ΕΡΤ είναι μία πολύ προσωπική υπόθεση. Βγήκα από 8 ετών και μάλιστα τότε στην ΕΡΤ επειδή είχαν μόνο ένα μικρόφωνο, εγώ, ως κοντός, ήμουν πάνω σε μία καρέκλα. Εκεί με ανέβαζαν για να μιλάω. Στην ΕΡΤ ήρθε η αλλαγή της επαγγελματικής μου πορείας. Από ηθοποιός έγινα παραγωγός, σκηνογράφος, σκηνοθέτης, πέρασα στο ραδιόφωνο και στη συνέχεια στην τηλεόραση. Κάπου εκεί ήρθε και ο “Παραμυθάς”. Στην ΕΡΤ ήρθε όλη η αλλαγή της επαγγελματικής μου ζωής. Ακόμη και σήμερα που είμαι 70 ετών με τον “Παραμυθά” ασχολούνται. Η ΕΡΤ είναι συνδεδεμένη με όλη μου τη ζωή. Αυτό που συμβαίνει, ανεξαρτήτως αν έπρεπε ή δεν έπρεπε ή πως θα έπρεπε, με έχει στεναχωρήσει πάρα πολύ».
..........................................

- Πώς βλέπετε σήμερα το επίπεδο των παιδικών της τηλεόρασης, συγκρινόμενο με την παλιά εποχή;
«Δεν υπάρχει σήμερα επίπεδο. Γενικά, ρίχνεις μια ματιά και βλέπεις ότι τα παιδικά που υπάρχουν σήμερα είναι στην πραγματικότητα μια αθλιότητα βίας και καταστολής. Ένα πράγμα που κατά τη γνώμη μου είναι πολύ κακό για την κοινωνία. Όλα αυτά τα τέρατα που παρουσιάζονται κάνουν κακό στα παιδιά. Αυτά τα παιδικά τα προβάλλουν γιατί είναι πολύ φθηνά».
.
ολόκληρη η συνέντευξη στην πηγή: newsbeast

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki