Thursday, 26 December 2013

Βασιλόπιτα Πολίτικη!! Μμμμ... η μανούλα θα φτιάξει

Αν θέλετε κάτι πιο παραδοσιακό από την κλασική βασιλόπιτα - κέικ, φτιάξτε αυτή την πεντανόστιμη βασιλόπιτα!!
Αν την κάνετε, να είστε επιμελείς
και κυρίως να μην βιάζεστε.

Τι χρειαζόμαστε:
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 80gr μαγιά
  • 400gr ζάχαρη
  • 5 αυγά
  • 250gr βούτυρο αγελαδινό φρέσκο
  • 1|2 φακελάκι μαστίχα
  • 1|2 φακελάκι μαχλέπι
  • 250gr φρέσκο γάλα
  • 1 φλιτζανάκι γλυκάνισο βρασμένο και σουρωμένο
  • σησάμι ξανθό [προαιρετικά]
  • ζάχαρη άχνη
  • φιστίκι αιγίνης θρυμματισμένο
 
Πώς το κάνουμε:
  1. Σε ένα βαθύ κατσαρολάκι λιώνετε την μαγιά με 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη, 2 κουταλιές σούπας αλεύρι κι ένα φλιτζάνι χλιαρό γάλα. Ανακατεύετε καλά και την σκεπάζετε μέχρι να φουσκώσει.
  2. Σε μια λεκάνη ρίχνετε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τα αυγά, το βούτυρο λιωμένο, τη μαστίχα, το μαχλέπι και το γλυκάνισο.
  3. Αρχίζετε να ζυμώνετε πολύ καλά αφού βάλετε και την μαγιά η οποία πρέπει να έχει φουσκώσει πολύ (σχεδόν να τριπλασιαστεί).
  4. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο γάλα και προσθέτετε στο ζυμάρι. Ζυμώνετε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να ξεκολλάει από τα χέρια σας.
  5. Σκεπάζετε με μια πετσέτα και την αφήνετε σε μια ζεστή γωνία για 8 ώρες.
  6. Ανοίξτε τη ζύμη που πρέπει να έχει διπλασιαστεί μέσα στη λεκάνη και ζυμώστε την ξανά για 10 λεπτά
  7. Βάζετε την ζύμη στο βουτυρωμενο ταψί αλείφετε με ένα αυγό.
  8.  Ψήνετε γύρω στα 50 λεπτά στις αντιστάσεις στους 180*.
  9. Πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και φιστίκια (προαιρετικά).

2 comments:

  1. Χρόνια πολλά και καλά! Με υγεία και χαρά! Καλό βράδυ! Φιλάκια!

    ReplyDelete
  2. Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα με υγεία και αγάπη !!
    Ωραία φαίνεται η συνταγή !!!! Θα αποθηκεύσω το link αυτής της ανάρτησης !!!!
    Καλή Χρονιά !!!!
    Νίκη

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki