Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2014

Η Ψυχική Υγεία των Παιδιών είναι θύμα της οικονομικής κρίσης - Success story ΚΑΙ σ' αυτόν τον τομέα!!

Μάστιγα η κατάθλιψη στην Ελλάδα της κρίσης

10 Οκτωβρίου 2014
Άρθρο στην Καθημερινή

Η ψυχική υγεία των παιδιών θύμα
της οικονομικής κρίσης

Η οικονομική κρίση φαίνεται να επηρεάζει όχι μόνο τους ενήλικες αλλά και τα παιδιά. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει διπλασιαστεί ή ακόμη και τριπλασιαστεί η προσέλευση παιδιών αλλά και ενηλίκων στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας, επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο παιδοψυχίατρος διευθυντής του Β' Ψυχιατρικού Τομέα του ΨΝΘ και υπεύθυνος του παιδοψυχιατρικού τμήματος του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Κεντρικού Τομέα, Μανώλης Φαϊτάκης.

Με την ιδιότητα του παιδιοψυχιάτρου συνιστά στους γονείς να προσέχουν αν βλέπουν τα παιδιά τους κοινωνικά απομονωμένα και με ξαφνική πτώση στην επίδοση γιατί αυτά μπορούν να αποτελούν ενδείξεις προβλήματος ψυχικής υγείας το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

«Στην παρούσα κατάσταση που περνάει η χώρα μας τα παιδιά βιώνουν πάρα πολύ άγχος ακούγοντας τις συζητήσεις των γονιών, ακόμη κι όταν αυτοί νομίζουν ότι τα παιδιά παίζουν και δεν τους προσέχουν.
Τα παιδιά έχουν στημένα τα αυτιά και ακούνε τις συζητήσεις των γονιών δεν μπορούν να κρίνουν ακριβώς την κατάσταση και περνούν καταστάσεις μεγάλου άγχους. Έχουν διάφορα προβλήματα και σε σχέση με το σχολικό περιβάλλον, όπως μαθησιακά προβλήματα δυσλεκτικού τύπου αλλά και άλλες ψυχιατρικές διαταραχές, αγχώδεις διαταραχές που εκφράζονται στο σώμα τους και γι' αυτό πολλά μας παραπέμπονται και από τους παιδίατρους.
Στις μέρες μας έρχονται στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας πολύ περισσότερα παιδιά και οικογένειες και ενήλικες. Έχει διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί η προσέλευση τα τελευταία δύο χρόνια. Προφανώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε στον ιδιωτικό τομέα όπως παλιά. Θα πρέπει να πούμε ότι με την κρίση έχουμε ενδείξεις τουλάχιστον, γιατί δεν έχουν γίνει συστηματικές έρευνες, ότι έχει αυξηθεί και η ενδοσχολική βία και η ενδοοικογενειακή» πρόσθεσε ο κ Φαϊτάκης.
Παράλληλα επισήμανε ότι η αντιμετώπιση παιδιών με ψυχικά προβλήματα γίνεται με ψυχοθεραπευτικές μεθόδους και σπανίως με φαρμακευτική αγωγή.
«Αυτό που κάνουμε είναι να βλέπουμε τα παιδιά και τους γονείς και προσπαθούμε να βρούμε μια λύση. Ανάλογα με την περίπτωση ή μπαίνει σε θεραπεία ο γονιός ή βάζουμε σε θεραπεία το παιδί ή και τους δυο ταυτόχρονα» εξήγησε ο κ Φαϊτάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου