Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2015

Κλείνει το «εργοστάσιο μωρών» της Ταϊλάνδης
Thailand bans commercial surrogacy for foreigners

Η Ταϊλάνδη υιοθέτησε έναν νόμο με τον οποίο απαγορεύεται σε ζευγάρια αλλοδαπών να χρησιμοποιούν Ταϊλανδές παρένθετες μητέρες, μια πρακτική που είχε αναγάγει τη χώρα στον πιο δημοφιλή προορισμό για τον τουρισμό γονιμότητας, ενώ τους τελευταίους μήνες είχε προκαλέσει πολλά σκάνδαλα.

Τον Αύγουστο ένα ζευγάρι Αυστραλών κατηγορήθηκε ότι εγκατέλειψε το ένα από τα δίδυμα μωρά που απέκτησε μέσω μιας Ταϊλανδής παρένθετης μητέρας 21 ετών και πήρε μόνο την υγιή αδελφή του.
Μια άλλη υπόθεση, που αποκαλύφθηκε λίγες εβδομάδες αργότερα, αφορούσε έναν πλούσιο Ιάπωνα που απέκτησε τουλάχιστον 16 παιδιά μέσω Ταϊλανδέζων παρένθετων μητέρων, μια υπόθεση που τα τοπικά μέσα ενημέρωσης είχαν αποκαλέσει «εργοστάσιο μωρών».
Η πρώτη έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου δόθηκε τον Αύγουστο, ενώ ο νόμος υιοθετήθηκε την Πέμπτη και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιούνιο.

«Ο νόμος έχει στόχο να εμποδίσει τις μήτρες των Ταϊλανδέζων να γίνουν οι μήτρες του κόσμου. Ο νόμος απαγορεύει στα ζευγάρια αλλοδαπών να έρχονται στην Ταϊλάνδη και να αναζητούν εμπορικές υπηρεσίες παρένθετης μητέρας», δήλωσε ο βουλευτής Ουάνλοπ Τανκανανούρακ.

thetoc