Friday 20 March 2015

Κάθε χρόνο 500.000 νεογέννητα χάνουν τη ζωή τους
σε βρώμικα νοσοκομεία

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε συνεργασία με τη φιλανθρωπική οργάνωση WaterAid, σε έκθεση τους, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς ετησίως χάνουν τη ζωή τους περίπου 500.000 βρέφη που έρχονται στη ζωή σε νοσοκομεία.
500,000 Babies die each year in unhygienic hospitals

Η αιτία; Οι ανθυγιεινές συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία των αναπτυσσόμενων (και καλά!!χωρών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας το 33% περίπου των νοσοκομείων δεν έχουν φροντίσει να υπάρχει κάποιος χώρος στον οποίο το νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και οι ασθενείς να μπορούν να καθαρίσουν τα χέρια αλλά και το σώμα τους με σαπούνι, ενώ λίγο μεγαλύτερο ποσοστό των νοσοκομείων δεν διαθέτει ούτε καν νερό απαραίτητο για την καθαριότητα τους.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι  τα βρέφη αυτά χάνουν τη ζωή τους πριν ακόμη φτάσουν τις 30 μέρες ζωής εξαιτίας των κακών συνθηκών υγιεινής αλλά και λόγω της απουσίας καθαρού νερού. Στην έκθεση μάλιστα σημειώνεται ότι το 20% των βρεφών θα μπορούσε να ζήσει αν υπήρχαν οι κατάλληλες υγιεινές συνθήκες, δηλαδή σαπούνι για το πλύσιμο των χεριών αλλά και ένας πιο καθαρός και υγιεινός χώρος.

Η έρευνα διεξήχθη σε πάνω από 50 αναπτυσσόμενες (και καλά!!) χώρες και πρόκειται για μια προσπάθεια αξιολόγησης που γίνεται για πρώτη φορά.


Η ειδική εμπειρογνώμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μαρία Νέιρα,  επισήμανε ότι είναι ιδιαίτερα θλιβερό το γεγονός ότι νοσοκομεία που έχουν χώρους με νερό παρόλα ταύτα η απόσταση από το επιθυμητό σημείο μπορεί να ξεπερνά  ακόμη και το μισό χιλιόμετρο. Η εμπειρογνώμονας ακόμη τόνισε ότι χιλιάδες βρέφη οδηγούνται σε πρώιμο θάνατο λόγω των άσχημων συνθηκών που επικρατούν στις κλινικές, κάτι που θα μπορούσε να αποτραπεί.
Στην έκθεση ακόμη γίνεται αναφορά για την ανάγκη να διασφαλιστεί ένα ασφαλές περιβάλλον για τη μητέρα και το παιδί τόσο κατά τη διάρκεια του τοκετού όσο και κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο.

Τέλος, το ανθυγιεινό περιβάλλον μέσα σε μια κλινική μπορεί να δημιουργήσει και επιδημίες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η χολέρα που ξέσπασε στην Τανζανία, στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και στο Μαλάουι.
pathfinder

3 comments:

  1. Και εκατοντάδες χιλιάδες έμβρυα( ζωντανές ψυχές), μόνο στην Ελλάδα, στους υπονόμους!
    Μ΄αυτά δεν τρέχει τίποτα.Όλα καλά!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ότι πέφτει στη αντίληψή μας, το δημοσιεύουμε κύριε Σάββα.

      Delete
    2. Συγχωρέστε με.Δεν αναφέρομαι σε σας επ΄ουδενί.
      Το σχόλιό μου,ασαφώς διατυπωμένο, έχει σχέση με την είδηση που δημοσιεύετε.
      Απλώς είναι μια πονετική αλήθεια, "συγγενής" με την είδηση και θέλησα να την καταθέσω μήπως και αγγίξει κάποιες ψυχές.

      Delete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki