Saturday 14 March 2015

Ανειδίκευτοι κοντά σε παιδιά-θύματα

«Μη επαρκής η επιμόρφωση στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες»
«Τα ανήλικα θύματα είναι πάρα πολλά στην Κύπρο», δηλώνει η Λήδα Κουρσουμπά, με αφορμή τη σεξουαλική κακοποίηση δύο 13χρονων κοριτσιών από έναν καθηγητή και έναν ταξιτζή


«Τα ανήλικα παιδιά που έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στην Κύπρο είναι παρά πολλά», δήλωσε στη «Σημερινή» η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως «πολύ σοβαρή», την οποία «δεν θέλουμε να παραδεχθούμε». Χθες είδαν το φως της δημοσιότητας δύο πολύ σοβαρές υποθέσεις παιδεραστίας, η πρώτη με θύτη καθηγητή και θύμα 13χρονη μαθήτρια και η δεύτερη υπόθεση με θύτη ηλικιωμένο ταξιτζή και θύμα πάλι 13χρονη. Στις αρμοδιότητες της Λήδας Κουρσουμπά, που υπηρετεί τη θέση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού για δεύτερη θητεία, εμπίπτουν, μεταξύ άλλων, η διερεύνηση καταγγελιών και η άσκηση ελέγχου επί των διαδικασιών που ακολουθούνται από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Δεν φταίνε τα παιδιά
Η Επίτροπος υπενθύμισε τα στοιχεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, βάσει των οποίων, ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα κακοποίησης και παρενόχλησης, αριθμοί που ισχύουν και για το νησί μας, βάσει έρευνας που διεξήγαγε πρόσφατα το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Παρενόχληση δεν εννοούμε μόνο τον βιασμό, αλλά και την παρενόχληση διαμέσου του διαδικτύου, την έκθεση του παιδιού σε πορνογραφικό υλικό και άλλα». Θα πρέπει να τονισθεί ότι οι στατιστικές βασίζονται στις καταγγελίες που έχουν υποβληθεί. Πιστεύεται ότι μεγάλος αριθμός υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών δεν βγαίνουν στην επιφάνεια.

«Πολλά παιδιά δεν έχουν τη δύναμη να μιλήσουν. Για να μπορέσουν να το κάνουν, θα πρέπει να το επιτρέπει και η κουλτούρα μας ως κοινωνία. Να σταματήσουμε να βλέπουμε κουτσομπολίστικα το παιδί και την οικογένεια που βιώνουν ένα τέτοιο κακό, και να τους συμπαραστεκόμαστε. Θα πρέπει, επίσης, να αντιληφθούμε, αλλά και να εξηγήσουμε στα παιδιά μας πως ποτέ δεν φέρουν καμιά ευθύνη σε περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης. Και αυτό το λέω επειδή οι θύτες συνήθως απειλούν το παιδί πως αν μιλήσει, οι ίδιοι θα πουν στους γονείς του ότι φταίει εκείνο. Του δημιουργούν με αυτόν τον τρόπο αίσθημα ενοχής».

Τα προβλήματα
Αναφερόμενη στην ψήφιση του τροποποιητικού νόμου για τη σεξουαλική κακοποίηση τον περασμένο Ιούλιο και την υιοθέτηση της σύμβασης Λανζαρότε, όπως και της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας τον Φεβρουάριο, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού σημείωσε πως «υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ώστε να εφαρμοστούν πλήρως οι πρόνοιες της νέας νομοθεσίας». Ερωτηθείσα για τα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν για την αντιμετώπιση του ζητήματος της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, η κ. Κουρσουμπά είπε πως θα πρέπει, κατ' αρχήν, να βελτιωθεί ο τρόπος συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών. «Οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας παίδων, κοινωνικής ευημερίας, Υπουργείο Παιδείας και η Αστυνομία πρέπει να καθίσουν κάτω και να θεσπίσουν πρωτόκολλα συνεργασίας. Η νομοθεσία, πέραν των νέων αποτρεπτικών ποινών, επιβάλλει και αρκετές υποχρεώσεις στις υπηρεσίες».

Ελλιπής επιμόρφωση
Η Επίτροπος θεωρεί ως πολύ σημαντικό και το θέμα της επιμόρφωσης των λειτουργών των πιο πάνω υπηρεσιών. Άφησε να νοηθεί ότι αρκετές από αυτές τις «ευαίσθητες» υποθέσεις τυγχάνουν χειρισμού από ανειδίκευτο προσωπικό. «Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να καταλαβαίνουν τα συμπτώματα των μαθητών-θυμάτων, οι υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας θα πρέπει να γνωρίζουν το πώς να χειρίζονται υποθέσεις κακοποίησης παιδιών, ενώ η Αστυνομία θα πρέπει να διαθέτει επαρκή αριθμό ειδικά καταρτισμένων ατόμων, που να ξέρουν τον τρόπο ανάκρισης ενός ανήλικου παιδιού. Επίσης, θα πρέπει να σμικρυνθεί κατά πολύ ο χρόνος εκδίκασης των υποθέσεων για να μην επαναθυματοποιείται το παιδί». Τέλος, η Επίτροπος τόνισε πως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη, διά μέσου διαφόρων εκστρατειών ενημέρωσης από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Καθηγητής κακοποίησε 13χρονη
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε χθες διάταγμα οκταήμερης κράτησης εναντίον άνδρα, 49 χρονών, για διευκόλυνση των ανακρίσεων της Αστυνομίας σχετικά με διερευνώμενες υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου, δηλαδή ... 13χρονης και άσεμνης επίθεσης εναντίον γυναίκας. Η διαδικασία στο Δικαστήριο διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών για προστασία της ανήλικης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 49χρονος καθηγητής, που διδάσκει σε Γυμνάσιο γειτονικού με τη Λάρνακα Δήμου, συνελήφθη, προχθές, δυνάμει δικαστικού εντάλματος, ύστερα από καταγγελία 13χρονης μαθήτριας ότι την παρενοχλούσε σε διάφορα μέρη του σώματός της.

Η παρενόχληση του καθηγητή ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, και διήρκησε μέχρι προχθές, όταν η μαθήτρια ενημέρωσε τους γονείς της. Τη συνόδευσαν στην Αστυνομία για να υποβάλει την καταγγελία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο 49χρονος καθηγητής είχε καταγγελθεί στο παρελθόν για παρόμοιες ενέργειες, όταν δίδασκε σε σχολείο της Λευκωσίας, χωρίς, ωστόσο, η έρευνα να μετουσιωθεί σε ποινική δίωξη, λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων.

63χρονος βίαζε 13χρονη
Υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης 13χρονης απασχολεί και την Πάφο. Το Επαρχιακό Δικαστήριο της πόλης εξέδωσε χθες διάταγμα εξαήμερης κράτησης εναντίον οδηγού ταξί, 63 ετών. Συνελήφθη, προχθές, όταν διερχόμενος πολίτης τον είδε σε χώρο στάθμευσης να επιδίδεται σε σεξουαλικές πράξεις με την ανήλικη και κατήγγειλε την υπόθεση στην Αστυνομία. Όταν ο πολίτης προσέγγισε το σημείο, ο 63χρονος εισήλθε σε αυτοκίνητο ταξί και αποχώρησε από το μέρος. Ο πολίτης πρόλαβε να συγκρατήσει τους αριθμούς εγγραφής του ταξί. Λίγο αργότερα ο 63χρονος συνελήφθη βάσει δικαστικού εντάλματος για εκμετάλλευση ανήλικου προσώπου και διαφθορά, ενώ η 13χρονη εξετάσθηκε από ιατροδικαστή, που διαπίστωσε παλαιότερη ρήξη παρθενικού υμένα.
Ο 63χρονος αρνείται κάθε σχέση με την υπόθεση, ενώ οι έρευνες της Αστυνομίας συνεχίζονται. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», ο ύποπτος είναι πρόσωπο γνωστό σε έναν εκ των αδελφών της μικρής και φέρεται να την προσέγγισε μια μέρα με το ταξί του για να γνωριστούν, καθώς αυτή περπατούσε στον δρόμο. Φέρεται, επίσης, βάσει των ίδιων πληροφοριών, να έδινε στο παιδί το ποσό των δύο ευρώ για κάθε σεξουαλική πράξη. Η 13χρονη προέρχεται από φτωχή πολύτεκνη οικογένεια, που τυγχάνει της οικονομικής στήριξης του κράτους.

Ενίσχυση προσπαθειών ζητά το Ε.Κ.
ΕΝΙΣΧΥΣΗ των προσπαθειών για την εξάρθρωση περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο, τη δίωξη των παραβατών, την προστασία των παιδιών-θυμάτων και την αφαίρεση παράνομου περιεχομένου από το διαδίκτυο ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ολομέλεια στο Στρασβούργο ενέκρινε χθες μη νομοθετικό ψήφισμα με 606 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 67 αποχές. Σύμφωνα με το ψήφισμα, η καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της χρήσης εικόνων κακοποίησης παιδιών χρειάζεται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, με την ενδελεχή διερεύνηση των αδικημάτων, τη δίωξη των δραστών, την προστασία των παιδιών-θυμάτων και άλλα προληπτικά μέτρα.
Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι οποιοδήποτε παράνομο περιεχόμενο πρέπει να αφαιρείται άμεσα και να αναφέρεται στις Αρχές επιβολής του νόμου. Επίσης ζητείται να δοθούν στη Europol και στις εθνικές Αρχές τα κονδύλια, το ανθρώπινο δυναμικό, οι αρμοδιότητες και οι τεχνικές δυνατότητες «για να αναζητούν, ανακρίνουν και διώκουν σοβαρά και αποτελεσματικά τους δράστες». Σύμφωνα με το ψήφισμα, απαιτούνται νέες ικανότητες υψηλής τεχνολογίας για τις αρμόδιες Αρχές για να αναλύουν τον τεράστιο όγκο, περιλαμβανομένου του υλικού που είναι κρυπτογραφημένο. Παράλληλα, τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών στο διαδίκτυο πρέπει να προστατεύονται, ενώ ζητείται από τα κράτη μέλη, που δεν το έχουν πράξει ακόμη, να μεταφέρουν στο εθνικό δίκαιο την οδηγία σχετικά με την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας.

ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΕΝΗΝΤΑΕΞ 

 Η Σημερινή

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki