Πέμπτη, 21 Μαΐου 2015

1433 «άνθρωποι» (οι 261 «διάσημοι») ερευνώνται
για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων

1,400 (261 high-profile) investigated in child sex abuse inquiry, including politicians

Η βρετανική αστυνομία που ερευνά καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων τις τελευταίες δεκαετίες ανακοίνωσε σήμερα ότι έχουν κατονομαστεί ως ύποπτοι περισσότεροι από 1.433 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 261 που περιγράφονται ως «δημόσια πρόσωπα», όπως πολιτικοί και αστέρες της τηλεόρασης.
Clockwise from top left: Fred Talbot, Gary Glitter, Jimmy Savile,
Rolf Harris, Stuart Hall, Max Clifford
Photograph: Various/PA/Getty/Wireimage/AFP/Reuters
Οι αποκαλύψεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα ανάγκασαν τη βρετανική κυβέρνηση να οργανώσει μια μεγάλη έρευνα κατά την οποία οι αστυνομικοί εξετάζουν καταγγελίες για βιασμούς και κακοποίηση ανηλίκων πριν από πολλά χρόνια με δράστες που κατείχαν υψηλές θέσεις.
Ο αστυνομικός διευθυντής Σάιμον Μπέιλι, που είναι επικεφαλής της «Επιχείρησης Κρουνός», είπε ότι έχει γίνει έρευνα σε βάρος 1.433 ανθρώπων και ότι οι 216 από αυτούς σήμερα είναι πλέον νεκροί.
Στους ύποπτους περιλαμβάνονται:
135 αστέρες της τηλεόρασης, του κινηματογράφου ή του ραδιοφώνου,
76 πολιτικοί,
43 από τη μουσική βιομηχανία και επτά από τον κόσμο του αθλητισμού.
«Η έρευνα αυτή είναι τεράστια και μαρτυρά το πώς αλλάζει η στάση μας απέναντι στα θύματα» είπε η Σίλα Τέιλορ, η διευθύντρια του National Working Group Network, ενός φιλανθρωπικού οργανισμού που έχει ως στόχο του την καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των ανηλίκων.

Το θέμα αυτό απέκτησε μεγάλες διαστάσεις το 2012, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο παρουσιαστής της τηλεόρασης του BBC Τζίμι Σάβιλ, ο οποίος είχε ήδη πεθάνει, κακοποιούσε επί δεκαετίες εκατοντάδες ανήλικους.
Από τότε πολλοί έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα αυτού του είδους, έχουν γίνει καταγγελίες σε βάρος πρώην (ή νεκρών πλέον) πολιτικών ενώ οι αστυνομικοί ερευνούν και ισχυρισμούς ότι κάποιοι «ισχυροί» ανάγκασαν τις αρχές να βάλουν στο αρχείο υποθέσεις που αφορούσαν κυκλώματα παιδεραστών.
Ο Μπέιλι είπε ότι 666 από τους υπόπτους φέρονται να κακοποίησαν παιδιά σε διάφορα ιδρύματα όπως σχολεία, θρησκευτικά ινστιτούτα και ορφανοτροφεία.
Ο αριθμός των καταγγελιών που δέχεται η αστυνομία για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων αυξήθηκε κατά 71% τα τελευταία τρία χρόνια και φέτος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 113.000.     
newsbook