Saturday 30 May 2015

Πάνω από 90 παιδάκια φτωχών οικογενειών θα βαφτιστούν ομαδικά ανήμερα του Αγίου Πνεύματος

Ομαδική βάπτιση περισσότερων από ενενήντα παιδιών, που προέρχονται από οικονομικά αδύναμες οικογένειες πολιτών, Ρομά και μεταναστών, θα γίνει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά την προσεχή Δευτέρα, εορτή του Αγίου Πνεύματος, μετά τη Θεία Λειτουργία, στην Καρποφόρα του Δήμου Μεσσήνης.
Η πρωτοβουλία για την ομαδική βάπτιση ανήκει στον ιερέα του χωριού, πατέρα Κώστα Κολτσίδα, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και υπογράμμισε ότι «είναι δύσκολο να βαπτιστούν τα παιδιά λόγω οικονομικών δυσκολιών και κοινωνικού αποκλεισμού, γι’ αυτό ανέλαβα την πρωτοβουλία της ομαδικής βάπτισης».
Να σημειωθεί ότι ο παπά-Κώστας είναι Ρομά και εισήλθε στις τάξεις του ορθόδοξου κλήρου το 2009, ενώ υπηρετεί ως εφημέριος στην ενορία της Καρποφόρας τα τελευταία χρόνια. Εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τον πρώτο καιρό οι κάτοικοι του χωριού ήταν επιφυλακτικοί απέναντί του, όμως γνωρίζοντάς τον καλύτερα οι ενορίτες του, όπως ο ίδιος μας είπε, «με λατρεύουν, με αγαπούν και με στηρίζουν, δεν έχουν κανένα πρόβλημα μαζί μου και τα αισθήματα αυτά είναι αμοιβαία».
Υπογράμμισε αναφερόμενος στην ομαδική βάπτιση, πως η Μητρόπολη Μεσσηνίας και ο μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος «έχει αγκαλιάσει το έργο μας και μας στηρίζει απόλυτα», ενώ πρόσθεσε πως «οι σκηνές που εκτυλίσσονται κατά τη διάρκεια της βάπτισης είναι συγκινητικές. Βλέπεις τους γονείς να κλαίνε, γιατί είχαν άγχος που τα παιδιά τους μεγάλωναν και ήταν αβάπτιστα».
Ο ιερέας τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «προσπαθώ να είμαι τυπικός και δίκαιος με τις εντολές του Κυρίου και προσπαθώ να βοηθώ τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Δεν ξεχωρίζουμε τους ανθρώπους, η αγάπη μας είναι το ίδιο για όλους».
Κάθε χρόνο ο αριθμός των παιδιών που βαπτίζονται κατά την εορτή του Αγίου Πνεύματος συνεχώς αυξάνεται και φέτος, μας είπε ο παπά Κώστας, έχουν εγγραφεί να βαπτιστούν ενενήντα παιδιά, ηλικίας ακόμα κι έως 12 ετών. Τα παιδιά αυτά, ανέφερε, προέρχονται από όλη την Πελοπόννησο.


Τριάντα μόνο από τα παιδιά που θα βαπτιστούν είναι από την Αμαλιάδα, ενώ πολλές οικογένειες θα ταξιδέψουν τη Δευτέρα στη Μεσσηνία για να βαπτίσουν τα παιδιά τους, από την Τρίπολη, την Κάτω Αχαγιά, τον Πύργο κι άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, και τόνισε ότι «μπορεί να έρθει οποιοσδήποτε θέλει να βαπτίσουμε το παιδί του, αρκεί μόνο να φέρει μαζί του ληξιαρχική πράξη γέννησής του».
Επιπλέον, σημείωσε ότι τα παιδιά που θα βαπτιστούν δεν είναι μόνο από οικογένειες Ρομά, αλλά προέρχονται και από οικογένειες φτωχές και από οικογένειες Βουλγάρων και Αλβανών μεταναστών.
Ο παπά Κώστας συμπλήρωσε ότι «νονός μπορεί να γίνει όποιος θέλει και δεν έχει καμιά υποχρέωση. Τα αναλαμβάνει όλα η Εκκλησία». Εξήγησε ότι μετά τη Θεία Λειτουργία, τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, γίνεται ένα κέρασμα, ώστε οι ανάδοχοι να γνωρίσουν τα παιδιά που θα βαπτίσουν κι αφού ετοιμαστούν όλα, ξεκινά η βάπτιση και τελειώνει αργά το μεσημέρι. Από εκεί και μετά, είπε, δεν υπάρχει καμιά υποχρέωση για τους νονούς. Αυτοί θα καθορίσουν αν θέλουν ή όχι, να έχουν σχέση με τα βαφτιστήρια τους.
Επίσης, ο παπά - Κώστας ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι φέτος που τα παιδιά είναι πολλά, έχει κανονιστεί από τη Μητρόπολη και θα τελέσει την ομαδική βάπτιση μαζί με έναν αρχιμανδρίτη από την Ιερά Μονή Βουλκάνου, ενώ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τελετής έχει προγραμματιστεί από το Δήμο Μεσσήνης και θα προσφερθεί γεύμα σε όλους τους συμμετέχοντες.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


tharrosnews

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki