Sunday 27 September 2015

Ποιo λείπει; – Παιχνίδια εξάσκησης οπτικής μνήμης

Είναι αναμφισβήτητο το γεγονός ότι η μνήμη είναι στενά συνδεδεμένη με τη μάθηση. Ωστόσο, χρειάζεται συνεχή εξάσκηση για να εξελιχθεί. 
Ανεξάρτητα αν το παιδάκι σας έχει ισχυρή ή αδύνατη μνήμη, καλό είναι να παίξετε μαζί του για να το βοηθήσετε να την ενισχύσει. Άλλωστε η απομνημόνευση και η ανάκληση πληροφοριών είναι κάτι που το συναντάμε όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, στην καθημερινότητα ( πχ το παιδί στο σχολείο πρέπει να θυμηθεί και να γράψει την ορθογραφία του, η μαμά στο σπίτι την συνταγή του φαγητού που θα μαγειρέψει, το νούμερο του τηλεφώνου μας, τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ κτλ ). 

Τα παρακάτω παιχνίδια έχουν σαν στόχο την βελτίωση της οπτικής μνήμης αλλά και της συγκέντρωσης της προσοχής. 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: 
  • Δείχνουμε στο παιδί αντικείμενα καθημερινής χρήσης ( πχ κουτάλι, μολύβι, ψαλίδι, κούκλα, ποτήρι κτλ ) ή μικρά ομοιώματα αντικειμένων ( πχ αυτοκινητάκι, σκύλο, καρέκλα, γάτα κτλ ), τρία κάθε φορά και του ζητάμε να τα κατονομάσει. Στη συνέχεια, ενώ το παιδί έχει κλειστά τα μάτια του, σκεπάζουμε με ένα κουτί ένα από τα αντικείμενα. Ζητάμε από το παιδί να βρει ποιο είναι κρυμμένο. 

  • Ένα ακόμα παιχνίδι που μπορείτε να παίξετε είναι να βάλετε πάλι τα αντικείμενα στη σειρά, το παιδί να τα ονομάσει ένα - ένα, και στη συνέχει αφού τα δει για 10΄΄ να τα κρύψετε κάτω από ένα κουτί. Το παιδί πρέπει να θυμηθεί όλα τα αντικείμενα που είχε δει. Συνήθως για την ηλικία των 3 ετών χρησιμοποιούμε 2-3 εικόνες, για την ηλικία των 4: 4-5 εικόνες, και για την ηλικία των 5: 5-6 εικόνες. Ωστόσο, αν κάποιο παιδάκι δυσκολεύεται τότε ξεκινήστε με λιγότερες και σιγά – σιγά αυξήστε ανάλογα με τα ποσοστά επιτυχίας του. 
Η σειρά που θα τα θυμηθεί δεν έχει σημασία. 
Καλό Παιχνίδι!!! 

ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ 
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I. 

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki