Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2015

Η κηπουρική είναι ένα πολύ καλό χόμπι για τα παιδιά

από τη Μαριάννα Σπυράκου
Η κηπουρική δεν είναι από τα πιο διαδεδομένα χόμπι στη χώρα μας, σε αντίθεση με το εξωτερικό όπου αρκετός κόσμος ασχολείται με αυτό στον ελεύθερό του χρόνο. 

Ευτυχώς, ολοένα και περισσότερος κόσμος έχει ξεκινήσει να ασχολείται με τον κήπο του και στην Ελλάδα και όπως δείχνουν νέες έρευνες αυτή η στροφή δεν κάνει καλό μόνο στους ενήλικες, αλλά και στα μικρά παιδιά.

Μελέτες που έγιναν στο Πανεπιστήμιο του Κόβεντρι η κηπουρική έχει πολλά οφέλη για τα παιδιά. 
Έπειτα από έρευνα που έγινε σε 46 παιδιά ηλικίας μεταξύ 9 και 10 ετών που ασχολούνταν με τον κήπο, έκαναν μαθήματα κηπουρικής και βοηθούσαν στο μαγείρεμα με υλικά που παράγονταν από τη φύση, είχαν καλύτερη ψυχολογία και καλύτερες διατροφικές συνήθειες. 
Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά αυτά είχαν πιο ήπιες συμπεριφορές, μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και λιγότερο άγχος, ενώ έτρωγαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά από ότι τα παιδιά που δεν είχαν αναμειχθεί ποτέ στις δραστηριότητες του κήπου ή της αυλής.
Η ενθάρρυνση των παιδιών να ασχολούνται με την κηπουρική και με τη φύση γενικότερα αποδεικνύεται μια καλή ιδέα, ειδικά για παιδιά που έχουν την τύχη να μένουν σε σπίτια με μεγάλες βεράντες, αυλές ή κήπους. Αν η κηπουρική είναι το χόμπι σου, ανάμειξε και το παιδί σου, αν όχι τότε ευκαιρία να αρχίζεις να το σκέφτεσαι αφού και οι επιστήμονες συμφωνούν ότι κάτι τέτοιο είναι ωφέλιμο για το παιδί σου.

Τα 10 πιο εύκολα λαχανικά για παιδιά. 
Συμβουλές για παιδική κηπουρική

Τα παιδιά είναι γεννημένοι κηπουροί: 
είναι περίεργα, τους αρέσει να μαθαίνουν μέσα από την πράξη και θέλουν να λερώνονται ! 
Καλλιεργώντας τον κήπο το παιδί έχει την ικανοποίηση να φροντίζει κάτι δικό του για καιρό και παρατηρεί από πρώτο χέρι τον κύκλο της φύσης. 

περισσότερα στο πράσινο χαμομηλάκι