Monday 16 November 2015

«Σκοτώνουμε» τα παιδιά μας με το φαΐ
Τα σπρώχνουμε στις ασχολίες του καναπέ.

Ο Νίκος Συρίγος γράφει για το ακατάρριπτο ρεκόρ της παιδικής παχυσαρκίας που κατέχουν τα ελληνόπουλα εδώ και χρόνια.
Μεγαλύτερη ντροπή όμως είναι να βλέπεις το παιδί σου να τρώει όλα αυτά τα σκ… τα και να κάνεις πως δεν τρέχει τίποτα αντί να… τρέχεις μαζί με το πιτσιρίκι!
To πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας
Θυμάμαι τη γιαγιά μου να με κυνηγάει για να φάω. Και τις ελάχιστες φορές που φτάναμε προς το τέλος και άδειαζα το μεγαλύτερο μέρος του πιάτου, θυμάμαι να μαζεύει όλο το φαγητό που είχε μείνει σε μια μπουκιά και να μου λέει με σχεδόν ικετευτικό ύφος «έλα παιδί μου, τη δύναμη σου θα αφήσεις;». 
Η διαφορά της κυρά-Λένης με τις σημερινές γιαγιάδες είναι πως είχε ζήσει στο πετσί της την κατοχή. Και η διαφορά μου με τα σημερινά παιδιά ήταν πως τουλάχιστον μέχρι το Γυμνάσιο ήμουν κάτι μεταξύ αδύνατου παιδιού και… υποσιτισμένου. Της μπιάφρας που έλεγαν οι παλιοί.
Σήμερα, βγήκε στη δημοσιότητα το αποτέλεσμα μις έρευνας της ελληνικής εταιρίας παχυσαρκίας, που για μια ακόμη χρονιά δίνει στα ελληνόπουλα μια θλιβερή πρωτιά. Αυτή των πιο παχύσαρκων παιδιών στην Ευρώπη. Και είναι ένα ρεκόρ το οποία δυστυχώς κατέχουμε για χρόνια. Το «δυστυχώς» δεν έχει να κάνει με την αισθητική αλλά με την υγεία.
Και υπεύθυνοι για αυτό το ρεκόρ είμαστε αποκλειστικά οι γονείς. Και γιατί «σκοτώνουμε» τα παιδιά μας με το φαί, την ποσότητα και την ποιότητα, αλλά και γιατί η πλειοψηφία όσων έχουμε παιδιά είτε λόγω κούρασης, είτε λόγω έλλειψης χρόνου, είτε λόγω βαρεμάρας δεν τα πηγαίνουμε στον αθλητισμό. Για να μην πω ότι τα σπρώχνουμε στις ασχολίες του καναπέ.
Σε αυτό φυσικά συμβάλει και η κάκιστη οικονομική κατάσταση των περισσοτέρων πλέον οικογενειών, καθώς πέρνα του χρόνου ο γονιός θα πρέπει να δαπανήσει και ένα αξιοσέβαστο ποσό μηνιαίως για να αθληθεί το παιδί του ή τα παιδιά του.
Παρά τις δυσκολίες ωστόσο, κάθε φύσης, μια βόλτα στο πάρκο, μια μπάλα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ ή ακόμη ένα ποδήλατο μπορεί να προσφέρει στο παιδί αλλά και στο γονιό διέξοδο υγείας.
Αν αυτό δε συνδυαστεί με σωστή διατροφή τόσο το καλύτερο. Το ότι η χώρα που γέννησε το αθλητικό ιδεώδες και τον αθλητισμό γενικότερα, δεν έχει σχολικό αθλητισμό φαντάζομαι ότι είναι περιττό να γράψω πως αποτελεί ντροπή για όλους αυτούς που μας κυβερνάνε εδώ και χρόνια. 
Μεγαλύτερη ντροπή όμως είναι να βλέπεις το παιδί σου να τρώει όλα αυτά τα σκ… τα και να κάνεις πως δεν τρέχει τίποτα αντί να… τρέχεις μαζί με το πιτσιρίκι! 
Αν δεν λυπάσαι τον εαυτό σου, που σε έφαγε το… Σαντιάγκο Καναπέου, λυπήσου τουλάχιστον το παιδί σου.

onsports

1 comment:

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki