Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2016

Κακοήθειες «κυριών» διαλύουν ένα παιδάκι...

Ρατσισμός και κακοήθεια με στόχο ένα μικρό παιδί που είχε την «ατυχία» να ζει με την ανατολικοευρωπαία μητέρα του, η οποία έχει χωρίσει από τον πατέρα του.
Το παιδί αναγκάστηκε στη β’ δημοτικού να εγκαταλείψει το σχολείο στο οποίο φοιτούσε και να εγγραφεί σε άλλο για να γλιτώσει από έναν πραγματικό εφιάλτη. 

Ωστόσο και στο νέο σχολείο βρέθηκε μπροστά στον ίδιο τοίχο, αισθανόμενο από την τρυφερή ηλικία των 8 ετών τον αποκλεισμό και την κοινωνική απομόνωση, απλώς γιατί έτυχε να μην είναι σαν τα άλλα.

Ψίθυροι «κυριών»
Το μαρτύριο του μικρού μαθητή ξεκίνησε σε δημοτικό σχολείο της Λευκωσίας. Η μητέρα του, νεαρή από χώρα της ανατολικής Ευρώπης, έγινε από την πρώτη στιγμή στόχος των ψιθύρων των μητέρων άλλων μαθητών. 
«Είναι πουτάνα», «εκδίδεται», «είναι ανήθικη»... 
Στόμα με στόμα οι ψίθυροι άγγιξαν τον μικρό μαθητή, τον οποίο οι συμμαθητές του, με οδηγίες των μητέρων τους, απέφευγαν και στον οποίο δεν μιλούσαν ούτε έπαιζαν και γύρω από τον οποίον έφτιαξαν έναν τοίχο απομόνωσης. Οι ψίθυροι έγιναν ακόμα και καταγγελίες με αποτέλεσμα η διεύθυνση του σχολείου να αποταθεί στις υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας για σκοπούς ενημέρωσης. 
Οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες δεν είχαν κανένα απολύτως στοιχείο που να επιβεβαιώνει την κακοήθεια των «κυριών», αλλά αυτό δεν άλλαξε και πολλά. Κάθε προσπάθεια των εκπαιδευτικών να προστατεύσουν το παιδί έβρισκε αντίσταση στην εδραιωμένη άποψη για την «ανήθικη μητέρα».
Άλλο σχολείο
Η μητέρα, η οποία χαρακτηρίζεται από τους εκπαιδευτικούς συνεργάσιμη και στοργική έναντι του παιδιού, πήρε όλο το βάρος επάνω της και αναγκάστηκε να αλλάξει σχολείο στο παιδί. Το έγραψε σε άλλο σχολείο της Λευκωσίας, αλλά κάποιες «κυρίες» βρήκαν τον τρόπο να μεταφέρουν τον ρατσισμό και την κακοήθειά τους και σε γονείς του νέου σχολείου.
Η προσπάθεια εξευτελισμού ήταν τόσο μανιώδης που κλήθηκε ακόμη και η αστυνομία να ελέγξει το διαμέρισμα στο οποίο έμενε η γυναίκα γιατί κάποιοι ανέφεραν ότι συχνά βλέπουν ένα ταξί να σταματάει και να βγαίνουν άγνωστοι άντρες.
Και η αστυνομική έρευνα κατέδειξε ότι δεν υπήρχε κανένα απολύτως στοιχείο που να δικαιολογεί τις καταγγελίες, αλλά το στίγμα έγινε ακόμα πιο έντονο τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί.

Βοηθήστε
Τις πληροφορίες για αυτό το απερίγραπτο κυνηγητό, που στόχο τελικά έχει ένα μικρό παιδί, μετέφεραν στον «Π» κάποιοι γονείς άλλων μαθητών ζητώντας να παρέμβει το υπουργείο Παιδείας ώστε να τελειώσει το μαρτύριο για τον μικρό μαθητή, ο οποίος γίνεται στόχος ρατσιστικών επιθέσεων με αποτέλεσμα να αντιδρά. Ακόμα και αυτή η αντίδραση του χρησιμοποιείται ως λόγος για να απομονώνεται ακόμα περισσότερο, καθώς προσπαθούν να τον παρουσιάσουν ως προβληματική περίπτωση που δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με τα άλλα παιδιά.

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ