Thursday 7 January 2016

Πόσο παλιάνθρωπος πρέπει να είσαι για να πουλάς ψεύτικα σωσίβια σε πρόσφυγες;

Εργοστάσιο που κατασκεύαζε ψεύτικα σωσίβια –τα οποία θα πωλούνταν σε πρόσφυγες που επιχειρούν τον διάπλου του Αιγαίου– εντόπισαν οι τουρκικές αρχές στην Σμύρνη, σύμφωνα με τον Guardian που επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο Dogan κατασχέθηκαν 1.263 σωσίβια γεμισμένα με υλικά που δεν επέπλεαν.

Turkish police find factory making fake lifejackets in Izmir 

.
Το εργοστάσιο “απασχολούσε” και δύο παιδιά από τη Συρία.
Η υπόθεση αποκαλύπτεται ενώ στις τουρκικές ακτές ξεβράστηκε νέα ομάδα νεκρών προσφύγων που ναυάγησαν στο ταξίδι τους για τη Λέσβο. Πάνω από 30 άνθρωποι χάθηκαν, μεταξύ τους και αρκετά παιδιά. Αρκετοί φορούσαν σωσίβια όπως φαίνεται στις φωτογραφίες από την τραγωδία.
Ο Guardian αναφέρει πως δημοσιογράφοι του που είχαν ταξιδέψει πέρυσι στη Σμύρνη είχαν δεχτεί προτάσεις από πλανόδιους πωλητές να αγοράσουν σωσίβια που τελικά ήταν ψεύτικα – και μάλιστα τα πουλούσαν σε δρόμους κοντά σε αστυνομικά τμήματα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τοπικοί έμποροι κάνουν χρυσές δουλειές πουλώντας σωσίβια – σε τέτοιο βαθμό ώστε πωλούνται ακόμη και σε μαγαζιά με ρούχα και παπούτσια, ενώ οι τιμές τους είναι αυξημένες... ανάλογα με τη ζήτηση.
“Κάθε μέρα πουλάμε δύο ή τρία ζευγάρια παπούτσια” δήλωσε υπάλληλος στον Guardian τον Νοέμβριο προσθέτοντας “αλλά πουλάμε από 100 ως 300 σωσίβια. Το καλοκαίρι ίσως και 1.000, τα εργοστάσια δεν προλάβαιναν να παράγουν”.

Μετά τη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας στα πλαίσια της οποίας η Τουρκία πήρε 3 δισ. ευρώ, η τουρκική αστυνομία αύξησε ελαφρά τις επιχειρήσεις της κατά των διακινητών, ωστόσο η ροή των προσφύγων παραμένει στα ίδια επίπεδα.

Περίπου 2.000 επιχειρούν ημερησίως το ταξίδι.

Μία αύξηση κατά 11 φορές σε σχέση με πέρυσι τον Ιανουάριο, καταλήγει το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας.

nooz

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki