Κυριακή, 10 Απριλίου 2016

«Παιδιά χωρίς εφιάλτες»- "Childern Without Nightmares"
Ένα παραμύθι χωρίς λόγια

Ένα πολιτιστικό πρόγραμμα με στόχο την ισότητα

«Με λένε Τζαμίλ και είμαι πρόσφυγας»
Αυτή είναι η απάντηση ενός εφτάχρονου αγοριού, στην ερώτηση «πώς σε λένε;» Πρόσφυγας. Βλέπεις, τους τελευταίους δύο μήνες, έχει αποκτήσει αυτή την ιδιότητα και έχει μάθει να συστήνεται όχι αποκλειστικά με το όνομά του. Έχει καταλάβει πως το όνομα εκμηδενίζεται από σύνορα και υπογραφές. Ο πρόσφυγας νικάει τον Τζαμίλ.

Πολλές φορές αναρωτιέμαι αν αρκεί να επιμένουμε στην υλική και ιατρική φροντίδα των χιλιάδων ανώνυμων εφτάχρονων ή να προσέξουμε και τις δευτερεύουσες ανάγκες τους. 
Εκείνο που κάθε παιδί χρειάζεται, τη συναισθηματική φροντίδα. Με αυτό το κίνητρο συστάθηκε η δράση «Childern Without Nightmares» - «Παιδιά Χωρίς Εφιάλτες».
Πρόκειται για ένα πολιτιστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου δημιουργείται ένα παραμύθι χωρίς λόγια σε 10.000 αντίτυπα και διανέμεται από Έλληνες μαθητές, με τη βοήθεια της Bad Crowd, σε πρόσφυγες και μετανάστες. Στόχος είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ τους, προωθώντας έτσι το μήνυμα της ειρήνης και της αρμονικής συνύπαρξης διαφορετικών εθνικοτήτων και πολιτισμών. Το παραμύθι θα εικονογραφείται από ένα διεθνούς φήμης καλλιτέχνη από όλο τον κόσμο. 
Ο καταξιωμένος Έλληνας εικαστικός Αλέξανδρος Ψυχούλης υπογράφει ως δημιουργός του πρώτου έντυπου των 18 σελίδων.
Οι μαθητές θα κατανοήσουν την έννοια της ειρήνης την ίδια στιγμή που χιλιάδες πρόσφυγες θα αισθανθούν την ισότητα, την φιλία, τη διασκέδαση, αποδοχή και εμπιστοσύνη. Στην δράση αυτή, καταλυτικό ρόλο παίζει το παραμύθι που προορίζεται ως ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των αλλόγλωσσων μαθητών. Ένα παραμύθι στο οποίο οι λέξεις καταργούνται, πράγμα που μας κάνει να πιστέψουμε για άλλη μια φορά ότι η αλληλεγγύη και η τέχνη δεν έχουν γλώσσα.
Στην έκδοση που αναμένεται, θα δούμε ενδεικτικά τη συγκινητική και ταυτόχρονα αισιόδοξη ιστορία ενός προσφυγόπουλου με μορφή λαγού. Ένας εύστοχος τρόπος από τον Αλέξανδρο Ψυχούλη να συμβολίσει την διαφορετικότητα.

Η δράση όμως δεν σταματάει εδώ. Η διανομή του παραμυθιού θα επεκταθεί και στις χώρες Ολλανδία, Αυστρία, Τουρκία, Γαλλία και Γερμανία, ενώ μετά το πέρας της διανομής θα ανέβει online για να το διαβάσουν όλοι. Επίσης, θα οργανωθούν παραστάσεις κουκλοθέατρου χωρίς λόγια σε συνεργασία των προσφύγων και των Ελλήνων μαθητών. Καθώς και διαγωνισμός ζωγραφικής, με τις νικητήριες ζωγραφιές να δημοσιεύονται σε έντυπο και όλες μαζί στο διαδίκτυο.
Η ATHENS VOICE είναι χορηγός επικοινωνίας.

Το έντυπο θα διανεμηθεί ενδεικτικά: στην Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας του Ελαιώνα, στους ξενώνες ασυνόδευτων ανηλίκων της Πράξις σε Αθήνα και Πάτρα και της Αποστολής σε Αθήνα, Στην Σάμο, Καβάλα, Κω, Σχιστό, Λέσβο, Σάμο κ.ά.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το «Childern Without Nightmares» δες εδώ:
badcrowd