Thursday 22 December 2016

Ποια δώρα κάνουν τα παιδιά ευτυχισμένα;

Δεν είναι ανάγκη να πάρετε για το παιδάκι σας δώρο ακριβό
Με λίγα χρήματα δωρίστε του κάτι που θα αναπτύξει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία του, που δεν θα το βαρεθεί, επειδή μαζί του θα το συναρμολογήσετε και, κυρίως, μαζί θα παίζετε.
Την αγάπη σας θέλουν τα παιδιά σας. 
Την αγάπη και τη συντροφιά σας.
Ξύλινο 3D παζλ. Κατάστημα - Ανθοπωλείο
💟💟💟💟💟💟💟💟
Τελικά ποια δώρα κάνουν τα παιδιά ευτυχισμένα;
Κυριακή Περδικέα - ψυχοθεραπεύτρια – σύμβουλος ψυχικής υγείας

«Γιατί ο Άη Βασίλης δεν μου έφερε αυτό που του ζήτησα;», 
«Γιατί οι γονείς του συμμαθητή μου του πήραν τόσο μεγάλο δώρο;». 
Όσοι έχετε παιδιά πολύ πιθανόν να έχετε βρεθεί στη δύσκολη θέση να πρέπει ν’ απαντήσετε σε κάποια από αυτές τις ερωτήσεις. Ερωτήσεις που σας πληγώνουν και σας γεμίζουν ενοχές.

Κι εδώ ακριβώς βρίσκεται η απάντηση! Ουσιαστικά συνοψίζεται σε αυτήν την πρόταση: «Δεν μπορώ ν’ ανταποκριθώ στις ανάγκες του παιδιού μου όσο οι άλλοι γονείς». 
Ως ψυχοθεραπεύτρια γνωρίζω πολύ καλά πόση δύναμη κρύβει μέσα της αυτή η πρόταση. Ο γονέας έχει κρίνει τον εαυτό του ανήμπορο ν’ ανταποκριθεί και ανεπαρκή σε σχέση με τους άλλους γονείς. 
Ξέρω πως είναι πολύ δύσκολο όταν κάποιος έχει κρίνει τόσο αυστηρά τον εαυτό του, να σκεφτεί διαφορετικά αλλά θα τολμήσω να το προτείνω! Γιατί ο γονέας να αισθάνεται πληγωμένος που το παιδί του εκφράζει μια υλική ανάγκη του; Γιατί ο γονέας να αισθάνεται ανήμπορος που δεν μπορεί να την καλύψει; Και τέλος, γιατί ο γονέας να συγκρίνει τον εαυτό του και να αισθάνεται ανεπαρκής;
Ως γονείς είστε υποχρεωμένοι να παρέχετε στο παιδί σας όλα εκείνα που θα του εξασφαλίσουν στο παιδί υγιή ψυχική και σωματική ανάπτυξη. 
Και όχι, τα ακριβά παιχνίδια δεν συγκαταλέγονται σε αυτά! 
Αν το παιδί σας φέρνει σε δύσκολη θέση ζητώντας σας παιχνίδι συχνά, τότε θα ήταν καλό να διερευνήσετε ποια ανάγκη πραγματικά θα του καλύψει άλλο ένα παιχνίδι. 
Πολλές φορές τα παιδιά ζητούν επειδή παρατηρούν πως το οικογενειακό τους περιβάλλον δίνει μεγάλη σημασία στα υλικά αγαθά, ξοδεύοντας συχνά ή προσφέροντας συχνά ύλη στα παιδιά.
Τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται την χρηματική αξία ενός αντικειμένου οπότε αν τους προσφέρετε συχνά κάτι έστω και μικρό τα παιδιά καταλαβαίνουν πως αφού μου προσφέρουν πολλά μπορώ να ζητάω πολλά. Όμως, τα παιδιά μαθαίνουν από τις πράξεις των γονιών τους κι όχι απ’ τα λόγια. 
Έτσι, αν δουν ότι οι γονείς τους αντί να αγοράσουν τα δώρα για τους φίλους, προσφέρουν σπιτικά γλυκά ή χειροποίητα δωράκια που θα φτιάξουν μόνοι τους ή και με τη βοήθεια των παιδιών, τότε σιγά σιγά θα καταλάβουν ότι προσφέρω δεν σημαίνει απαραίτητα δίνω κάτι ακριβό αλλά κάτι που κάνω για τον άλλο με αγάπη. Έτσι και τα παιδιά θα περάσουν δημιουργικό χρόνο μαζί σας και θα ενισχύσετε τη γιορτινή ατμόσφαιρα στο σπίτι.
Αν το παιδί επιμένει πάρα πολύ, τότε μπορείτε να κάνετε μαζί μια λίστα με 2-3 πράγματα που του αρέσουν και ξέρετε ότι μπορείτε ν’ αγοράσετε και να το βάλετε να διαλέξει μεταξύ αυτών και μόνο. Είναι σημαντικό να εξηγήσετε στο παιδί για ποιο λόγο δεν του αγοράζετε αυτό που θέλει με κατανόηση, ειλικρίνεια και αποδοχή. 
Δεν σας κάνει λιγότερο καλό γονέα το γεγονός ότι δεν μπορείτε να του παρέχετε ότι ζητήσει. Ακριβώς το αντίθετο! Προσφέροντας στο παιδί πιο λίγα παιχνίδια αλλά πολλή περισσότερη αγάπη, ειλικρίνεια και ποιοτικό χρόνο μαζί του θα έχετε κάνει περισσότερα απ’ όσα μπορείτε καν να φανταστείτε!
Γιατί τα παιδιά χρειάζονται τους γονείς τους κοντά τους, να νιώθουν με τις πράξεις τους ότι τα αγαπούν, και χρειάζονται να βλέπουν ειλικρίνεια στις πράξεις των γονιών τους. 
Τα παιδιά δεν χρειάζονται ούτε ακριβά παιχνίδια συνεχώς, ούτε λαμπερά πάρτι και ρεβεγιόν. 
Τα παιδιά χρειάζονται αγάπη. 
Και αν σκέφτεστε ότι εσείς ως παιδί δεν είχατε ακριβά παιχνίδια και θέλετε στο παιδί σας να μην λείψουν, τότε σκεφτείτε ποιες αναμνήσεις είναι πιο έντονες απ’ τα Χριστούγεννα των παιδικών σας χρόνων και τι πραγματικά σας έχει λείψει.
Η ζεστή οικογενειακή ατμόσφαιρα του σπιτιού, όλη η οικογένεια να παίζει κάποιο παιχνίδι ή να βλέπει μια ωραία ταινία, ζεστά κουλουράκια και κέικ να μοσχομυρίζουν σε όλο το σπίτι, χριστουγεννιάτικη μουσική να ακούγεται, βόλτες όλοι μαζί σε ένα πάρκο μαζεύοντας υλικά της φύσης για χειροποίητα χριστουγεννιάτικα δωράκια, βόλτα στο στολισμένο κέντρο της πόλης το βράδυ για να χαζέψετε όλα αυτά τα όμορφα φώτα και να φάτε ζεστό ποπ κορν ή μαλλί της γριάς, όλοι μαζί να φτιάχνετε χειροποίητες χριστουγεννιάτικες κάρτες για να στείλετε στους αγαπημένους σας. 
Και τόσα άλλα που θα μπορούσα να γράφω για ώρες.
Τα Χριστούγεννα είναι στιγμές. 
Αυτές οι στιγμές θα χαραχτούν στις αναμνήσεις του παιδιού σας ανεξίτηλα και θα το συντροφεύουν για πάντα. 
Και αν ποτέ τα ρωτήσει κάποιος πως ήταν τα παιδικά σου χρόνια, θα μπορεί με σιγουριά και υπερηφάνεια να πει: ευτυχισμένα!
enallaktikidrasi

3 comments:

  1. Πόσο θα συμφωνησω μαζι σου!! πως ...δεν σημαίνει απαραίτητα δίνω κάτι ακριβό αλλά κάτι που κάνω για τον άλλο με αγάπη αντεγραψα γιατι νομιζω οτι ειναι η ουσια αυτη του δωρου..1!! να πρασεις ομορφες χαρουμενες γιορτες μεζι με τους αγαπημενου σου... ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.!!

    ReplyDelete
  2. καλες γιορτες!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  3. Καλά Χριστούγεννα σε όλους !

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki