Τρίτη, 30 Μαΐου 2017

Να κάνετε και «κουβέντα των μεγάλων» με τα παιδιά σας

Όσα μαθαίνει το παιδί, 
όταν του μιλάτε σαν να είναι ενήλικας
Όσο αξιολάτρευτο και αν είναι να του μιλάτε μαμαδίστικα, υπάρχουν ίσως κάποιες στιγμές που θα βοηθήσετε περισσότερο το παιδί αν του απευθύνεστε με την κανονική σας φωνή, ειδικά όσο μεγαλώνει και από μωρό μπαίνει στη νηπιακή ηλικία.
Εξάλλου, με κάθε μέρα που περνάει μαθαίνει όλο και περισσότερες λέξεις και καταλαβαίνει πολύ περισσότερο σύνθετες προτάσεις. 
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να του μιλάτε συνέχεια σαν να έχετε απέναντί σας έναν ενήλικα, αλλά κάποιες φορές μπορείτε να κάνετε μία «κουβέντα των μεγάλων» γιατί θα μάθει:

Να μιλάει σαν ενήλικας
Αν δεν το ακούσει, δεν θα το μάθει. Όπως όλα τα πράγματα, το παιδί σας μαθαίνει κάτι μέσα από την παρατήρηση της μαμάς και του μπαμπά.

Πόσο σοβαρά μιλάτε
Η «σοβαρή» φωνή σας είναι χρήσιμη όταν θέλετε να ζητήσετε από το παιδί να κάνει κάτι που δεν είναι και το καλύτερό του, π.χ. να μαζέψει τα παιχνίδια του.

Πώς να μιλάει με μεγάλους
Ακόμα και αν δεν μπορεί να σχηματίσει παρά μικρές, απλές προτάσεις, δεν υπάρχει λόγος να μην του δείχνετε πώς μιλούν οι ενήλικες για να μάθει πώς μιλάμε στους μεγάλους, αλλά και να ξέρει ότι μπορεί να μιλήσει στους μεγάλους. 
Να μην αισθάνεται δηλαδή ότι είναι σε άλλο «επίπεδο» και δεν μπορεί να μιλήσει σε ανθρώπους που είναι μεγαλύτεροί του.

Πώς να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του
Όταν του μιλάτε σαν να είναι μεγάλος, χρησιμοποιείτε πολλές φορές διαφορετικές λέξεις, τις οποίες ακόμα και αν δεν καταλάβει από την αρχή, θα του είναι πιο εύκολο σταδιακά να εντάξει και στο δικό του λεξιλόγιο.

Πώς να ακολουθεί οδηγίες
Ενώ θέλετε να εξηγείται στο παιδί τα πάντα, όταν πρόκειται να κάνετε κάτι καινούριο, υπάρχουν φορές που μπορεί να θέλετε να σας ακούσει και να κάνει αυτό που του ζητάτε γιατί απλά πρέπει να το κάνει. 
Για παράδειγμα, χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε τη σοβαρή σας φωνή όταν είστε στην παιδική χαρά και του ζητάτε να μην απομακρύνεται από κοντά σας. 
Σε μερικά χρόνια, αντίστοιχες «προσδοκίες» θα έχει ο δάσκαλός του στο νηπιαγωγείο ή το σχολείο.

Ότι το σέβεστε
Ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιεί σε τόσο μικρή ηλικία, η επιλογή σας να του μιλάτε κάποιες φορές σαν ενήλικα, στέλνει το μήνυμα ότι το σέβεστε και το υπολογίζετε, ότι δηλαδή δεν θεωρείτε ότι είναι απλά ένα μικρό παιδί που δεν έχει τη δυνατότητα να διαλέξει ή να αποφασίσει για τίποτα. 
Βάζετε τις βάσεις ώστε μεγαλώνοντας να ξέρει ότι η μαμά και ο μπαμπάς του σέβονται τα συναισθήματά του, το χαρακτήρα και τις επιλογές του, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την αυτοπεποίθησή του παιδιού.

*romper.com