Wednesday 28 June 2017

Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στον καύσωνα


Ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τα παιδιά στον καύσωνα
γι’ αυτό χρειάζεται αρκετή προσοχή από τους γονείς τις πολύ ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.

Τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στη ζέστη κυρίως για τους εξής λόγους:
🌞 Έχουν μικρότερη δυνατότητα εφίδρωσης σε σχέση με τους μεγάλους. Έτσι η ικανότητα μείωσης της θερμοκρασίας του σώματος μέσω της εξάτμισης του ιδρώτα είναι μειωμένη.
🌞 Τα παιδιά παράγουν μεγαλύτερη θερμότητα κατά το μεταβολισμό ανά μάζα σώματος, σε σχέση με τους ενήλικες.Ο λόγος της επιφάνειας σώματος σε σχέση με τον όγκο του είναι μεγαλύτερος στα παιδιά και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται πιο γρήγορα η θερμοκρασία του σώματος τους στις υψηλές θερμοκρασίες.
🌞 Η παρατεταμένη έκθεση ενός παιδιού στις υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να οδηγήσει σε μία κατάσταση που λέγεται θερμική εξάντληση
Τα κύρια συμπτώματα που πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς είναι: κεφαλαλγία, ναυτία, ζάλη, έμετος, ταχύπνοια και ταχυκαρδία. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία.
🌞 Η θερμοπληξία είναι μία σοβαρή κατάσταση που μπορεί να απειλήσει ακόμα και τη ζωή του παιδιού, γιατί ο οργανισμός χάνει τη δυνατότητα να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος. 
Έτσι η θερμοκρασία μπορεί αρκετά γρήγορα να φτάσει, ή και να ξεπεράσει τους 40° βαθμούς Κελσίου με κίνδυνο εγκεφαλικής βλάβης. 
Η θερμοπληξία στα παιδιά χρειάζεται άμεση ιατρική αντιμετώπιση. 
Σαν πρώτη βοήθεια πρέπει το παιδί να απομακρυνθεί από τον ήλιο, να μεταφερθεί σε δροσερό περιβάλλον, να του αφαιρεθούν τα ρούχα, να του χορηγηθούν υγρά, αν δύναται να καταπιεί και να κάνει ένα δροσερό μπάνιο.
Σημαντική είναι η πρόληψη μίας τόσο σοβαρής κατάστασης, γι’ αυτό θα πρέπει τις ζεστές ημέρες για τα παιδιά να τηρούνται τα εξής:
🌞 Τα ρούχα τους να είναι άνετα και ανοιχτόχρωμα που να αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία.
🌞 Να μη μένουν κάτω από τον ήλιο για πολύ ώρα ειδικά μεταξύ 10.00 το πρωί, έως 15.00 το μεσημέρι.
🌞 Να φορούν καπέλο.
🌞 Να έχουν αντηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας.
🌞 Να τους χορηγούνται αρκετά υγρά ακόμα και όταν λένε ότι δε διψάνε.
🌞 Τα γεύματά τους πρέπει να είναι συχνά και μικρά.
🌞 Να παραμένουν όσο είναι δυνατό σε κλιματιζόμενα δωμάτια.
🌞 Να αποφεύγουν παιχνίδια στο ύπαιθρο και ιδιαίτερα αυτά με έντονη άσκηση, όπως το ποδόσφαιρο.
🌞 Να κάνουν συχνά δροσερά μπάνια, αλλά χωρίς κρύο νερό.
🌞 Σε καμία περίπτωση να μη μένουν τα παιδιά μόνα τους στο αυτοκίνητο, γιατί έχουν καταγραφεί παγκοσμίως αρκετά περιστατικά θανάτων από θερμοπληξία.
🌞 Γενικά οι γονείς και όσοι έχουν την επίβλεψη μικρών παιδιών τις ημέρες του καύσωνα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να λαμβάνουν τα μέτρα προφύλαξης και να αναζητούν ιατρική βοήθεια, όταν δουν τα πρώτα συμπτώματα θερμικής εξάντλησης.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki