Thursday 9 August 2018

Πως να ηρεμήσεις ένα παιδί που ουρλιάζει σε δημόσιο χώρο

Μια άβολη και δυσάρεστη κατάσταση για τους γονείς είναι εκείνη που το παιδί τους φωνάζει, κλαίει και… «χτυπιέται», ειδικά σε κάποιον δημόσιο χώρο, όπου τα επικριτικά βλέμματα των άλλων τους «καρφώνουν».
Είναι αλήθεια, πως σε μια τέτοια κατάσταση η υπομονή χάνεται εύκολα και η αντίδραση του γονέα μπορεί να είναι σπασμωδική και χωρίς αποτέλεσμα. Μπορεί και εκείνος να φωνάξει, να αδιαφορήσει ή ακόμα - είναι σπάνια περίπτωση, αλλά συμβαίνει - και να βάλει το χέρι του στο στόμα του παιδιού για να σταματήσει τις φωνές.
Έτσι, όμως, η κατάσταση δεν διορθώνεται, χειροτερεύει. Μία γιατρός με εξειδίκευση στην ανάλυση συμπεριφοράς, προτείνει 4 βήματα, τα οποία θα βοηθήσουν τους γονείς να βγουν αλώβητοι από την «μάχη» με την υπερβολική συμπεριφορά του παιδιού τους.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα βρεθείτε σε αντίστοιχη θέση και το παιδί σας θα ουρλιάζει, δοκιμάστε τα παρακάτω 4 βήματα για να την αντιμετωπίσετε.

Σταματήστε: Οι γονείς θα έπρεπε να σταματούν ό,τι κάνουν και να δίνουν την προσοχή τους στο παιδί. Νιώθει παραμελημένο, ενθουσιασμένο; Πεινάει, διψάει; Το ενοχλεί κάτι, μήπως πονά; Αφήστε στην άκρη τα υπόλοιπα και δώστε σημασία στο παιδί σας, για να καταλάβετε τι συμβαίνει.
Γονατίστε: Όταν οι γονείς κατεβαίνουν στο επίπεδο του παιδιού τους, το κοιτούν στα μάτια και του μιλούν ξεκάθαρα, τότε του δίνουν να καταλάβει, ότι το εκτιμούν και το σέβονται. Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό και ο γονέας αντιλαμβάνεται καλύτερα και ευκολότερα την κατάσταση και τον λόγο για τον οποίο το παιδί του συμπεριφέρεται όπως συμπεριφέρεται.
Ψιθυρίστε: Οι γονείς πρέπει να χαμηλώσουν τη φωνή τους και να χαμογελάσουν στο παιδί. Έτσι θα ακούσουν και εκείνοι καλύτερα τι συμβαίνει και θα γίνουν σωστό παράδειγμα αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων για το παιδί τους.
Τραγουδήστε: Αν τα παιδιά είναι απαρηγόρητα, τότε δοκιμάστε να τραγουδήσετε χαμηλόφωνα. Ένα τραγούδι που το παιδί αγαπά θα το βοηθήσει πολύ σε ψυχολογικό επίπεδο.
Τα 4 αυτά βήματα, υποστηρίζει η ειδικός, μπορούν να εφαρμοστούν οπουδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Το καλύτερο, όμως, που έχει να κάνει ένας γονέας  - αν έχει τη δυνατότητα – είναι να απομακρύνει το παιδί από την κατάσταση που του προκαλεί άγχος και στρες. «Φύγετε από το σινεμά, το κατάστημα ή την αίθουσα με το παιδί μέχρι εκείνο να ηρεμήσει. Τα παιδιά πρέπει να νιώσουν αγάπη και ηρεμία, όχι ένταση και θυμό», προτείνει συγκεκριμένα.

Πηγή: fatherly.com
infokids.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki