Saturday 1 December 2018

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: 17.241 περιστατικά HIV λοίμωξης στην Ελλάδα

«Κάνε την εξέταση για τον ιό του HIV» είναι το κεντρικό μήνυμα της ενημερωτικής εκστρατείας του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, σήμερα Σάββατο (01/12/2018).
 
Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη χώρα μας, 17.241 περιστατικά HIV λοίμωξης (82,83% άνδρες) έχουν καταγραφεί με το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης, μέχρι την 31η Οκτωβρίου του 2018. Από το σύνολο των ατόμων αυτών, 4.199 έχουν εμφανίσει AIDS και 10.177 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 2.846.
Από την ανάλυση των νέων διαγνώσεων των τελευταίων 9 ετών φαίνεται ότι προεξάρχουσα ηλικιακή ομάδα κατά τη διάγνωση είναι αυτή των 30 – 39 ετών ενώ από το 2015 παρατηρείται αυξητική τάση στο ποσοστό των νέων διαγνώσεων σε άτομα ηλικίας 50 - 64 ετών. Οι νέες διαγνώσεις τα τρία τελευταία έτη (2016 - 2018) είναι σε σταθερά επίπεδα (περίπου 5 ανά 100.000 πληθυσμού).
Το ΚΕΕΛΠΝΟ θα βρίσκεται σήμερα από τις 10:00 έως τις 20:00 στην πλατεία Κεραμικού στο Γκάζι. Εκεί θα λειτουργεί κινητή μονάδα με τη δυνατότητα διενέργειας Rapid test, η οποία θα παρέχει συμβουλές πριν και μετά το test και θα διανέμει έντυπο υλικό. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν τρεις παραστάσεις από πολυμελή ομάδα κρουστών.
Παράλληλα, στο χώρο της Πολυκλινικής στην Ομόνοια, από τις 08:00 έως τις 14:00 θα βρίσκεται διεπιστημονική ομάδα και θα ενημερώνει για τη λειτουργία του κέντρου συμβουλευτικής και δωρεάν ανώνυμου ελέγχου SIMIO PLUS.
Στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί επίσης, σειρά εκδηλώσεων στην πλατεία Αριστοτέλους, με τη συμμετοχή φοιτητών του Τμήματος Νοσηλευτικής του Α.Τ.Ε.Ι.Θ.

Πόλεις για την εξάλειψη του AIDS 

Η Αθήνα συμμετέχει από το 2014 στις «fast-track cities» για την εξάλειψη της επιδημίας του AIDS και έχει δεσμευθεί για την ενεργοποίηση των δημοτικών ιατρείων, ως καταλληλότερων σημείων για τη διεξαγωγή διαγνωστικών εξετάσεων και προληπτικών δράσεων. Ωστόσο, μόλις πριν από 10 μήνες έγινε δυνατή η δωρεάν εξέταση HIV με τη μέθοδο του Rapid test και μόνο στο Πολυδύναμο Δημοτικό Ιατρείο στην Κυψέλη.
«Το 2017 υπέγραψα το Μνημόνιο Συνεργασίας με το AHF (AIDS Healthcare Foundation), τον μεγαλύτερο διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό που παρέχει σε παγκόσμιο επίπεδο υπηρεσίες πρόληψης του HIV, διάγνωσης του ιού και ιατρικής φροντίδας σε ασθενείς» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, σε συνέντευξη Τύπου, την Πέμπτη (29/11/2018). «Στη βάση αυτού του Μνημονίου εφαρμόζουμε στο δήμο για πρώτη φορά σε ιατρική δομή της χώρας μας, το Rapid test, ένα καινοτόμο μοντέλο γρήγορης, ανώνυμης και δωρεάν εξέτασης HIV. Με άλλα λόγια, φέραμε μια καινοτόμο μέθοδο διάγνωσης του HIV σε ένα δημοτικό ιατρείο που ήδη λειτουργούσε με προδιαγραφές κοινωνικής καινοτομίας» πρόσθεσε.
Το Rapid test πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, από τις 10:00 μέχρι τις 15:00, χωρίς ραντεβού, διαρκεί ένα μόλις λεπτό και διεξάγεται από εξειδικευμένο προσωπικό του Ινστιτούτου Κοινωνικής Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ). Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος γίνεται άμεση παραπομπή σε εξειδικευμένη ιατρική κρατική δομή. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου με το AHF, περιλαμβάνονται επίσης η δωρεάν διανομή προφυλακτικών και ενημερωτικών φυλλαδίων, καθώς και η καμπάνια ενημέρωσης που ξεκίνησε πρόσφατα στις οθόνες των αθηναϊκών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ), με την ευγενική χορηγία της ΣΤΑΣΥ.
Επόμενο βήμα, θα μπορούσε να αποτελέσει το Πολυδύναμο Δημοτικό Ιατρείο των Πατησίων. Ο Γιάννης Τούντας, Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής και του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, υπογράμμισε την πρωτοπόρο προσπάθεια να μετεξελιχθούν τα πολυδύναμα δημοτικά ιατρεία των Πατησίων και της Κυψέλης σε καινοτόμα και σύγχρονα αστικά κέντρα υγείας. «Στο επίκεντρο αυτής της πρωτοπορίας βρίσκεται η πρόληψη, η οποία παραμελείται σοβαρά στη χώρα μας, με το πρόβλημα να είναι ακόμη πιο έντονο στην περίπτωση του HIV».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» Νίκος Δέδες ανέδειξε τη σημασία των checkpoints, τα οποία λειτουργεί η Θετική Φωνή σε συνεργασία με τον AHF, ως «πυρήνες προαγωγής της πρόληψης του ιού» σε βέλτιστες συνθήκες αξιοπρέπειας, καταφέρνοντας στο κοινό τους πρόγραμμα να καταχωρίσουν περίπου 30% των νέων διαγνώσεων το 2017. Σημειώθηκε ότι έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής 100.000 δωρεάν εξετάσεις για τον ιό HIV, καθώς και για την ηπατίτιδα B και C, με τη σημαντική συμβολή 300 περίπου εθελοντών.
Σχετικά με τη μέθοδο που ακολουθείται για την εκπόνηση Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου δράσης για τον HIV/AIDS στην Ελλάδα, η συντονίστρια της Ομάδας Εργασίας και Καθηγήτρια Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Γιώτα Τουλούμη αναφέρθηκε στην έμφαση που δίνεται στην ενημέρωση των εφήβων και την ευαισθητοποίηση ευάλωτων ομάδων. Στόχος είναι ένα δυναμικό μοντέλο διασύνδεσης των αρμόδιων φορέων ώστε να μένουν εντός παρακολούθησης όσοι το χρειάζονται καθώς και η ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων και επιτροπή νομικών προκειμένου να προτείνουν τροποποιήσεις του πλαισίου με στόχο τον κοινωνικό αποστιγματισμό.
Δημοσία εξέταση για τον ιό HIV έκαναν συμβολικά, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ο Παρολυμπιονίκης της κολύμβησης Αντώνης Τσαπατάκης και ο ηθοποιός Αλέξανδρος Μπουρδούμης.
cnn.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki