Sunday 22 September 2019

Όταν παίρνετε τα παιδιά από το σχολείο...

«Προς τους γονείς που παίρνουν τα παιδιά από το σχολείο» 
Συμβουλές μιας παλιάς δασκάλας
Με αφορμή τις πρώτες ημέρες της νέας σχολικής χρονιάς, μια πρώην δασκάλα Δημοτικού συγκέντρωσε τις παρακάτω συμβουλές που απευθύνονται στους μπαμπάδες και τις μαμάδες που παραλαμβάνουν κάθε μεσημέρι τα παιδιά από το σχολείο. 

Αξίζει να την ακούσουμε:

  1. Πρώτα απ’όλα, να τους χαμογελάτε όταν τα βλέπετε. Ξέρω ότι οι μέρες σας δεν είναι πάντα τέλειες, αλλά δείξτε τους πόσο χαρούμενοι είστε που τα βλέπετε! Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσες φορές έχω δει γονείς ή συνοδούς που έρχονται να πάρουν τα παιδιά και δεν τα κοιτάζουν καν ούτε χαμογελούν. Φροντίστε το πρώτο σας βλέμμα προς εκείνα να τα καλωσορίζει, γιατί το πιθανότερο είναι ότι το χαμόγελό σας είναι αυτό που τα νοιάζει περισσότερο από κάθε τι άλλο.
  2. Σας παρακαλώ ας μην είναι η πρώτη σας ερώτηση: «Τι βαθμό πήρες σήμερα;» ή «Ελπίζω να μη σε έβαλε η δασκάλα τιμωρία». Υπάρχουν τόσα σημαντικότερα πράγματα να ρωτήσετε τα παιδιά σας, όπως: Τι σε έκανε να γελάσεις σήμερα; Έκανες κανέναν νέο φίλο ή τι καινούργιο έμαθες σήμερα;
  3. Καταλάβετε ότι, ειδικά τις πρώτες ημέρες του σχολείου, τα παιδιά εξαντλούνται τόσο πνευματικά όσο και σωματικά. Ο κόσμος τους έχει έρθει πάνω-κάτω. Ένας νέος δάσκαλος έχει νέες απαιτήσεις, απαιτήσεις που πιθανότατα δεν υπάρχουν στο σπίτι. Δείξτε υπομονή και κατανόηση –θα την χρειαστούν.
  4. Το πιθανότερο είναι ότι πεινάνε πολύ. Ας έχετε ένα μικρό σνακ μαζί σας. Έχει περάσει αρκετή ώρα από το τελευταίο διάλειμμα και ίσως να μην έφαγαν καν το κολατσιό τους, τότε.
  5. Παρόλο που είναι κουρασμένα, είναι γεμάτα ενέργεια! Τους έχει ζητηθεί να καθίσουν ήσυχα χωρίς να μιλούν για αρκετές  ώρες. Έτσι τώρα χρειάζονται να κινηθούν και να μιλήσουν και απλά να… ξαναγίνουν παιδιά. Αφήστε τα!
Να θυμάστε αυτές οι μέρες δεν κρατάνε πολύ. Πολύ σύντομα θα μεγαλώσουν και δεν θα έχετε αυτές τις στιγμές. Βρείτε τη χαρά στο ταξίδι σας αυτό!

babyradio
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki