Monday 21 October 2019

Εύκολοι τρόποι για να μάθει το παιδί να τρώει φρούτα

Μικρά μυστικά που θα κάνουν τα παιδιά σας να λατρέψουν τα φρούτα και να τα προτιμήσουν από άλλες λιχουδιές

Ο διαιτολόγος – διατροφολόγος, Μανώλης Μανωλαράκης μας αποκαλύπτει επτά μικρά μυστικά που θα κάνουν τα παιδιά μας να λατρέψουν τα φρούτα και να τα προτιμήσουν από άλλες λιχουδιές. 
Πείτε τα όλα στα παιδιά!
  1. Εκμεταλλευτείτε τη στιγμή που τα παιδιά είναι κουρασμένα και αναζητούν κάτι για φαγητό. Το παιχνίδι αποτελεί μια αγαπημένη δραστηριότητα των παιδιών που μπορεί να διαρκέσει πολλές ώρες, ικανές ώστε να ξεχάσουν το φαγητό. Κάποια στιγμή ωστόσο κυριαρχεί η πείνα και η δίψα. Και τότε η πρόταση για κατανάλωση φρούτων μπορεί να φανεί πιο δελεαστική, ειδικά όταν αυτά είναι όμορφα κομμένα και σερβιρισμένα.
  2. Διατηρήστε το ψυγείο κομμένα φρούτα: Τα παιδιά κάνουν συχνές «επισκέψεις» στο ψυγείο, είτε από πείνα είτε από ανία. Τι πιο ωραίο να «κόψουν» την πρώτη ή να «σπάσουν» την δεύτερη με μία μερίδα έτοιμων φρούτων;
  3. Επιλέξτε την ποικιλία. Τα ίδια και τα ίδια δεν αρέσουν σε κανέναν, πόσο μάλλον στα μικρά παιδιά που ενθουσιάζονται με οτιδήποτε καινούριο. Φροντίστε να υπάρχουν στο σπίτι διάφορα φρούτα κι όχι μόνο εκείνα που αρέσουν στο παιδί όπως λ.χ. η μπανάνα. Η ποικιλία θα μυήσει τα παιδιά σε νέες γεύσεις και αρώματα ενώ αποτελεί σημαντικό βοήθημα στην προσπάθεια εισαγωγής σωστών διατροφικών συνηθειών.
  4. Βάλτε φρούτα στη σαλάτα! Το έχουμε δει να συμβαίνει στα πιο gourmet εστιατόρια, γιατί όχι και στη σαλάτα του παιδιού; Κόψτε σε διαφορετικούς συνδυασμούς φρούτα και αναμείξτε τα δημιουργικά με διάφορα λαχανικά. Αν μάλιστα το πάτε και ένα βήμα παραπέρα και προσθέσετε ξηρούς καρπούς ή άλλα υλικά (πχ όσπρια) υπάρχει η πιθανότητα να πετύχετε πολλά καλά μαζί: Παρέα με τα φρούτα τα παιδιά είναι πολύ πιθανόν να αγαπήσουν, τα λαχανικά, τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς!
  5. Ψωνίστε μαζί λαχανικά: Δοκιμάστε μαζί με το παιδί μία βόλτα σε κάποια αγορά φρούτων και λαχανικών και αφήστε το να χαζέψει τα χρώματα. Παρακινήστε το να μυρίσει τα φρούτα και να επιλέξει τα αγαπημένα του ή εκείνα που θα ήθελε να δοκιμάσει για πρώτη φορά.
  6. Αποφύγετε κάθε είδους πίεσης: Εάν το παιδί δεν θέλει να φάει φρούτο κάποια συγκεκριμένη στιγμή ή δεν θέλει να δοκιμάσει κάποιο φρούτο, μην το πιέσετε να το κάνει. Η δράση προκαλεί αντίδραση και στην περίπτωση του φαγητού μπορεί να φέρει έως και την απόρριψη.
  7. Μην πετάτε τα φρούτα που δεν έφαγε: Στην περίπτωση που το παιδί αρνηθεί ή απορρίψει κάποιο φρούτο, η άρνηση ή η απόρριψή του δεν πρέπει να οδηγήσουν τα φρούτα σας στα σκουπίδια. Τα φρούτα που δεν καταναλώνουμε μπορούν να αποτελέσουν βασικό συστατικό σε πίτες και σπιτικά κέικ τα οποία μπορούμε να «σερβίρουμε» στο παιδί ως σνακ για το σχολείο!

ygeiamou.gr

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki