Wednesday 18 December 2019

«Το Παγκάκι της Φιλίας»

Μια πρωτοβουλία για να μην μένει κανένα παιδί μόνο του στο διάλειμμα
Με χαρά είδαμε ότι η πρωτοβουλία «Το Παγκάκι της Φιλίας» που είναι αρκετά διαδεδομένη στο εξωτερικό εφαρμόζεται και σε ελληνικά σχολεία.

Πώς ξεκίνησε το «Παγκάκι της Φιλίας»
 
Όλα άρχισαν όταν η οικογένεια του 10χρονου Christian Back, που κατοικεί στις ΗΠΑ, έπρεπε να μετακομίσει στη Γερμανία. Η μητέρα του Christian του έδειχνε φωτογραφίες σχολείων ώστε να αποφασίσει σε ποιο ήθελε να πάει αφού φύγουν για την Ευρώπη. Του έκανε, λοιπόν, μεγάλη εντύπωση ένα παγκάκι που είδε σε μια φωτογραφία και έγραφε «παγκάκι φιλίας» και αποφάσισε να πάει σε αυτό το σχολείο.
....................
Το «παγκάκι φιλίας» βρίσκεται στο σχολείο και μπορεί να κάθεται εκεί όποιο παιδί νιώθει μόνο του ώστε να ειδοποιεί με αυτόν τον τρόπο τα άλλα παιδιά να παίξουν μαζί του. Ο Christian, που δηλώνει: 
«Δεν μου άρεσε να βλέπω κάποια παιδιά να είναι μόνα τους στο διάλειμμα, ενώ όλοι οι άλλοι παίζουν με τους φίλους τους», τελικά δεν χρειάστηκε να μετακομίσει με την οικογένειά του στη Γερμανία. Όμως, θέλησε να εφαρμόσει την ιδέα αυτή και στο δικό του σχολείο. Έτσι, μαζί με τον διευθυντή του σχολείου, εγκατέστησαν το παγκάκι στο προαύλιο δίνοντας το παράδειγμα σε άλλα, περίπου, 2000 σχολεία των Ηνωμένων Πολιτειών να ακολουθήσουν την εξαιρετική αυτή ιδέα.

Το Παγκάκι της Φιλίας
είναι ένα σημείο συνάντησης για όποιο παιδί νιώθει μόνο και θα ήθελε να γνωρίσει νέους φίλους, για όποιο παιδί θα ήθελε να βοηθήσει έναν συμμαθητή του που δεν έχει φίλους, για όποιο παιδί θέλει να συζητήσει με τον συμμαθητή του και να λύσουν μία διαφωνία, για τους φίλους της Α’ & Ε’ Τάξης που «Πάνε Μαζί», ώστε να μπορούν να μοιράζονται τα νέα τους.

Σε μία περίοδο που ο σχολικός εκφοβισμός, είναι καθημερινό φαινόμενο σε πολλά ελληνικά σχολεία, οι λέξεις 
«Αγαπώ», «Ακούω», «Εμπιστεύομαι», «Μοιράζομαι», «Νιώθω Ασφάλεια», «Ονειρεύομαι», «Σέβομαι», «Συγχωρώ» και «Χαίρομαι», που είναι γραμμένες με στένσιλ πάνω του, αποτελούν τα εχέγγυα για να μην νιώθει κανένας μαθητής μόνος του.

Πόσο όμορφα θα ήταν να υπήρχαν σε κάθε ελληνικό σχολείο πολύχρωμα παγκάκια φιλίας που θα μας υπενθυμίζουν να λέμε ‘‘Ναι’’ στη Φιλία!

infokids
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

2 comments:

  1. Πόσο όμορφο θα ήταν να υιοθετούνται τέτοιες ιδέες. Ίσως θα έπρεπε να υπάρχει ένα παγκάκι σε όλα τα σχολεία, σε όλες τις πλατείες, στις γειτονιές, στα πάρκα, όπου η κοινωνία θα βρίσκει διέξοδο και λύση για την μοναξιά από ρατσιστικές σαθρές αντιλήψεις, από την εγωπάθεια και τον ατομικισμό, το μίσος μιας απαράδεκτης συμπεριφοράς.
    Μακάρι, μέρες που είναι, ο καθένας να βρει στην καρδιά του τα δικά του Χριστούγεννα, το δικό του παγκάκι γεμάτο αγάπη που γίνεται ουσία της ζωής.
    Καλά Χριστούγεννα, ευλογημένα!

    ReplyDelete
  2. Καλή Χρονιά Αννίκα, να είσαι καλά κι εσύ και η οικογένειά σου

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki