Friday 27 March 2020

Κορωνοϊός - Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Έξαρση των κρίσεων Πανικού και της Νοσοφοβίας στους Πολίτες

Η επιδημία του κορωνοϊού δοκιμάζει τις αντοχές των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα συναισθήματα φόβου, αβεβαιότητας, ακόμη και πανικού, κατακλύζουν αρκετά άτομα, καθώς βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. 
Ο ΙΣΑ και η Περιφέρεια Αττικής, με τη στήριξη της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και της Melapus, έθεσαν στην υπηρεσία των πολιτών ένα σύστημα τηλεψυχιατρικής που ξεχωρίζει για την καινοτομία του.

Μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών στη δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη
Η μεγάλη ανταπόκριση των ατόμων είναι ενδεικτική της δύσκολης ψυχολογικής κατάστασης του τελευταίου καιρού. 
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στο χρονικό διάστημα από 20 μέχρι 22 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 2157 βιντεοκλήσεις πολιτών, που νιώθουν την ανάγκη να λάβουν επιστημονική υποστήριξη για να ανακτήσουν την ελπίδα και το χαμόγελό τους.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που έκαναν βιντεοκλήση ήταν γυναίκες (συγκεκριμένα,το 72,3%) ενώ το 27,7% αντιστοιχούσε στους άντρες. 
Η ηλικιακή ομάδα 35 ως 44 ετών χρειάστηκε τη μεγαλύτερη υποστήριξη (27,49% ). Ακολουθούν οι ηλιακές ομάδες 25-35 (24,56%), 45-53 (19,88%), 18-24 (14,62 %), 55-64 (9,94%), και άνω των 65 (3,51%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι 9.677 άτομα απευθύνθηκαν στην πλατφόρμα προκειμένου να αναζητήσουν πληροφορίες και 862 δήλωσαν συμμετοχή στις συνεδρίες. 
Από τα παραπάνω άτομα, το 10 % ήταν από τον Πειραιά, το 15% από τον νομό Θεσσαλονίκης και το 60% από το Νομό Αττικής.
Συνηθέστερα ψυχικά ζητήματα
Σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν, οι πολίτες αντιμετωπίζουν, στην πλειοψηφία τους, έξαρση της νοσοφοβίας, κρίσεις πανικού, ένταση στη σχέση τους. 
Ακόμη, αρκετοί αναζητούν την επιστημονική γνώμη των ειδικών για θέματα που αφορούν πρακτικά ζητήματα, όπως είναι η συνταγογράφηση.
Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, επισημαίνει: «Η κρίσιμη κατάσταση που περνάει η χώρα και οι πρωτοφανείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί αφήνουν ισχυρό ψυχολογικό αποτύπωμα και πολύς κόσμος έχει την ανάγκη υποστήριξης από ειδικό. Ωστόσο οι πολίτες δεν είναι μόνοι τους. Είμαστε δίπλα τους και όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη για να αναχαιτίσουμε την επιδημία, διατηρώντας τη σωματική και τη ψυχική μας υγεία».

Πού μπορούν να απευθυνθούν οι πολίτες για βοήθειαΕίναι πολύ σημαντικό που σε αυτή τη τόσο δύσκολη περίοδο πραγματοποιείται το συγκεκριμένο καινοτόμο πρόγραμμα, σε συνεργασία με τη μεγαλύτερη OnLine πλατφόρμα τηλε-ψυχιατρικής στην Ευρώπη, τη Melapus.
Η δυνατότητα των πολιτών να επικοινωνούν δωρεάν και να προγραμματίζουν συνεδρίες τηλεϊατρικά με ψυχιάτρους και καταρτισμένους ψυχολόγους αποτελεί μια αξιέπαινη πρωτοβουλία για την προστασία της ψυχικής υγείας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπουν εδώ

enallaktikidrasi
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki