Monday 1 June 2020

Το ομορφότερο νηπιαγωγείο στον κόσμο: Ένα καλειδοσκόπιο χρωμάτων στην Κίνα

Ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας Κέιτσιρο Σάκο τοποθέτησε 483 πολύχρωμα τζάμια στα χρώματα του ουράνιου τόξου δημιουργώντας ένα παιχνίδι με τις αποχρώσεις και τις σκιές στο μίνιμαλ εσωτερικό του.
Μπορεί (και) τα νήπια στην Κίνα να έρχονται αντιμέτωπα με μια εντελώς νέα σχολική καθημερινότητα, με καινούρια μέτρα ασφαλείας στην πανδημία του νέου κορονοϊού, αλλά τουλάχιστον οι μαθητές ενός καινούριου σχολείου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το παιχνιδιάρικο περιβάλλον του.
Αυτό που είναι ίσως το ομορφότερο νηπιαγωγείο στον κόσμο σχεδιάστηκε από τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Κέιτσιρο Σάκο, ο οποίος ουσιαστικά δημιούργησε ένα καλειδοσκόπιο χρωμάτων τοποθετώντας περιμετρικά του μίνιμαλ χώρου 483 πολύχρωμα τζάμια.

«Οι σκιές των χρωμάτων μεγαλώνουν και συρρικνώνονται, ενώ τα χρώματα πέφτουν το ένα πάνω στο άλλο και αλλάζουν. Είναι σαν καλειδοσκόπιο, όπου το εσωτερικό μεταμορφώνεται διαρκώς» όπως επιβεβαιώνει ο ίδιος.
Το ουράνιο τόξο των χρωμάτων επεκτείνεται και στους εξωτερικούς, άνετους χώρους με το γρασίδι, με τα χρωματιστά παραθυράκια που επιτρέπουν στα παιδιά να ρίχνουν ματιές στην πόλη. «Ελπίζω ότι τα παιδιά, περνώντας την παιδική ηλικία τους σε αυτό το όμορφο φως, θα καλλιεργήσουν τη δημιουργικότητά τους» προσθέτει ο αρχιτέκτονας.
Το νηπιαγωγείο βρίσκεται στην πόλη των 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων Τιανσούι, της επαρχίας Γκανσού, κοντά στο Οροπέδιο Χουάνγκτου, κοιτίδα του αρχαίου κινεζικού πολιτισμού. Έτσι, κατά κάποιον τρόπο, το χτες συνομιλεί με το σήμερα. Δείτε φωτογραφίες από το νέο νηπιαγωγείο:











No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki