Saturday 18 June 2022

Γιατί το παιδί φοβάται να μπει στη θάλασσα...

... και πώς θα το ξεπεράσει

Τώρα που καλοκαίριασε για τα καλά, τα περισσότερα παιδιά λαχταράνε να βρεθούν στην κοντινότερη παραλία και να χαρούνε το παιχνίδι στη θάλασσα.
Υπάρχουν, όμως, κι εκείνα που, για τον έναν ή τον άλλο λόγο, έχουν αναπτύξει μια φοβία που δεν τα αφήνει να απολαύσουν τη θάλασσα, όπως κάνουμε όλοι μας κάθε τέτοια εποχή. Είναι μια ψυχολογική κατάσταση που αποτρέπει ένα παιδί απ’ το να χαρεί τις διακοπές του, το αναγκάζει να μείνει εκτός μιας πολύ όμορφης συλλογικής εμπειρίας και του στερεί κάποιες πολύ ωραίες καλοκαιρινές αναμνήσεις. 
Ας δούμε, λοιπόν, γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό και πως μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί να το ξεπεράσει.
Γιατί το παιδί φοβάται να μπει στη θάλασσα και πώς θα το ξεπεράσει

Γιατί το παιδί φοβάται τη θάλασσα

Είχε μια κακή εμπειρία με το νερό
Τις περισσότερες φορές, ο φόβος του παιδιού για τη θάλασσα οφείλεται σε κάποια παλιότερη δυσάρεστη εμπειρία είτε είχε να κάνει με το νερό γενικότερα (στο μπάνιο του ή σε κάποια παιδική πισίνα) είτε με την ίδια θάλασσα – κάτι που του συνέβη πέρσι π.χ. ενώ κολυμπούσε και εκείνη τη στιγμή φάνηκε ασήμαντο.

Φοβάται να απομακρυνθεί απ’ τους γονείς
Είναι πολύ πιθανό, ένα παιδί να νιώσει πως μπαίνοντας στη θάλασσα, οι γονείς του δεν μπορούν να το προστατέψουν όπως όταν είναι έξω, δίπλα τους στην παραλία. Αυτή η ανασφάλεια μπορεί σταδιακά να μετουσιωθεί σ’ έναν ανυπέρβλητο φόβο.

Φοβάται το άγνωστο και το απέραντο
Η αλήθεια είναι ότι η εικόνα της θάλασσας που εκτείνεται στο άπειρο, βαθαίνει και μας κρύβει όσα βρίσκονται κάτω απ’ το νερό, μπορεί να φανεί τρομακτική σε ένα παιδί και να του προκαλέσει μια ισχυρή επιφύλαξη για το αν πρέπει να βουτήξει ή όχι – ακόμη και θαλασσοφοβία.

Οι γονείς είναι εξίσου φοβικοί με τη θάλασσα
Τα παιδιά συχνά υιοθετούν συμπεριφορές των ανθρώπων που αποτελούν πρότυπο για ‘κείνα, είτε είναι οι γονείς είτε κάποιο άλλο πρόσωπο του περιβάλλοντός τους. Αν το πρότυπό του είναι φοβικό με τη θάλασσα, τότε το παιδί μπορεί να αναπτύξει μια αντίστοιχα φοβική στάση.

Πώς θα το βοηθήσετε να ξεπεράσει τον φόβο του

Κάντε την προετοιμασία για τη βόλτα στη θάλασσα ευχάριστη
Ένα παιδί που φοβάται τη θάλασσα, δεν περιμένει να τη δει για να πυροδοτηθεί ο φόβος του. Ισως, μάλιστα, ο φόβος να είναι μεγαλύτερος από τη στιγμή που θα μάθει ότι θα πάτε θάλασσα μέχρι τη στιγμή που θα φτάσετε. Οπότε, κάντε την προετοιμασία όσο γίνεται πιο ευχάριστη και βρείτε τρόπους να πάρετε το μυαλό του παιδιού απ’ τον προορισμό πριν και κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Αρχικά, μην πιέζετε το παιδί να προσπαθήσει
Μπορεί να σας φαίνεται αδιανόητο ένα παιδί να μην τρελαίνεται με τη θάλασσα, αλλά σ’ αυτήν την περίπτωση πρέπει να το αποδεχτείτε και να δώσετε στο παιδί τον χρόνο του. Ίσως είναι απλώς θέμα εξοικείωσης και το παιδί θα απελευθερωθεί σταδιακά, καθώς βλέπει τους γύρω του (και εσάς, φυσικά) να απολαμβάνουν το νερό.

Κατόπιν, δείξτε του ότι εσείς δεν φοβάστε
Δημιουργήστε ένα θετικό πρότυπο για το παιδί, δείχνοντάς του ότι εσείς νιώθετε άνετοι μέσα στο νερό και δεν έχετε τον παραμικρό φόβο. Βλέποντας τους γονείς του να είναι ασφαλείς, είναι πολύ πιθανό να άρει γρηγορότερα τις επιφυλάξεις του.

Επιλέξτε μια ρηχή και ήρεμη θάλασσα
Η αλήθεια είναι ότι δεν κάνουν όλες οι θάλασσες για παιδιά, πόσο μάλλον για παιδιά που φοβούνται το νερό. Επιλέξτε μια παραλία με ρηχά και κρυστάλλινα νερά, που το παιδί μπορεί να δει μέσα κι ίσως έτσι, ένα μέρος της ανασφάλειάς του φύγει εξαρχής. Σε κάθε περίπτωση, μια ήρεμη, φιλική θάλασσα είναι το καλύτερο μέρος για να «δουλέψετε» με το παιδί ώστε να ξεπεράσει τον φόβο του.

Επιλέξτε παιχνίδια που θέλουν άμμο και νερό
Σε κάθε παιδί αρέσει το παιχνίδι και μια αμμουδερή παραλία (τέτοια να διαλέξετε) είναι στην ουσία ένας τεράστιος παιδότοπος. Πάρτε μαζί σας παιχνίδια που παίζονται με άμμο και νερό και παίξτε μαζί με το παιδί – για παράδειγμα, χτίστε πυργάκια μαζί του, παρακινώντας το να φέρει εκείνο το νερό για τη λάσπη ή παίξτε όσο γίνεται πο κοντά στο κύμα. Είναι ένας τρόπος να εξοικειωθεί με το περιβάλλον και, σταδιακά, και με το θαλασσινό στοιχείο.

Μπείτε στη θάλασσα μαζί του και προχωρείστε βήμα-βήμα
Κάθε παιδί έχει τους δικούς του χρόνους, οπότε δεν μπορείτε να γνωρίζετε πότε το δικό σας θα είναι έτοιμο να κάνει την υπέρβαση. Όταν αυτό συμβεί όμως, ξεχάστε την παλιά αντίληψη ότι αν βουτήξει θα κολυμπήσει κιόλας. Πιάστε το απ’ το χέρι και μπείτε στη θάλασσα μαζί, με τον δικό του ρυθμό και μέχρι το σημείο που εκείνο θέλει. Μείνετε μαζί του όσο χρειαστεί, δώστε του χρόνο να εξοικειωθεί με το γεγονός ότι περιβάλλεται από νερό και προσπαθήστε να κάνετε αυτές τις στιγμές όσο πιο ευχάριστες γίνεται.

Μην ξεχνάτε, η υπέρβαση θα γίνει βήμα βήμα και όχι απαραίτητα μονομιάς, μέσα σε μια μέρα. Έχετε υπομονή, δείξτε κατανόηση και σύντομα θα έχετε στην οικογένεια έναν μικρό κολυμβητή.


Λίνα Σερέτη 
mama365.gr

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki