Tuesday 28 July 2020

Κλιματισμός και παιδιά - Οδηγός Ασφαλούς Χρήσης

Η σωστή χρήση του κλιματιστικού, σε συνδυασμό με ορισμένες ειδικές οδηγίες για όσους έχουν βρέφη ή μικρά παιδιά, όχι μόνο δεν βλάπτει την υγεία, αλλά βοηθά στην προστασία της.

Πώς θα δροσίσετε τα παιδιά σας, χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία τους.

Είναι ένας από τους προβληματισμούς του καλοκαιριού για όλους τους γονείς που έχουν μικρά παιδιά: Πώς θα κρατήσουν μακριά τη ζέστη, χωρίς να κινδυνεύσει η υγεία τους;

Το κλιματιστικό αποτελεί τον ιδανικό σύμμαχο για τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών διαβίωσης σε κάθε χώρο. Η σωστή χρήση του, σε συνδυασμό με ορισμένες ειδικές οδηγίες για όσους έχουν βρέφη ή μικρά παιδιά, όχι μόνο δεν βλάπτει την υγεία, αλλά βοηθά στην προστασία της.

Κλειδί στην ασφαλή χρήση του, είναι η καθαριότητα των φίλτρων και η σωστή συντήρησή του κλιματιστικού. Ένας καθαρισμός με σχολαστικό πλύσιμο των φίλτρων μια φορά τον μήνα, σε συνδυασμό με την τακτική συντήρησή του από επαγγελματίες ψυκτικούς στους χρόνους που προβλέπει ο κατασκευαστής (συνήθως δυο φορές τον χρόνο, στην αλλαγή των καιρικών περιόδων), είναι απαραίτητα. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα φίλτρα, είναι πολύ σημαντική η σωστή επιλογή κλιματιστικού από την αρχή. Υπάρχουν μονάδες με φίλτρα υψηλής απορρόφησης ρύπων και με ειδικούς ιονιστές ατμόσφαιρας. Αν έχετε παλιό κλιματιστικό, καλό θα ήταν να το αλλάξετε με ένα τελευταίας τεχνολογίας DC Inverter για σταθερή θερμοκρασία χώρου, με ιονιστή και ειδικά φίλτρα καθαρισμού του αέρα.

Το αν το μωρό σας ζεσταίνεται τόσο ώστε να χρειάζεται να δροσιστεί από το κλιματιστικό, είναι κάτι που χρειάζεται έντονη παρατήρηση από εσάς. Το σύστημα ρύθμισης της θερμοκρασίας είναι ακόμη ανώριμο σε ένα νεογέννητο, πράγμα που σημαίνει ότι ζεσταίνεται ή κρυώνει πιο εύκολα απ’ ότι εμείς. Παρατηρήστε, λοιπόν, τακτικά αν το μωρό ιδρώνει, αν γκρινιάζει, αν είναι νευρικό, αν «κοκκινίζει» στο πρόσωπο ή αν βγάζει κάποιο εξάνθημα. Αν κάτι από αυτά συμβαίνει, τότε το μωρό ίσως χρειάζεται δροσιά. Ήρθε η ώρα να ανοίξετε το κλιματιστικό σας.
Σε αντίθεση όμως με τη χρήση που θα κάνατε υπό οποιεσδήποτε άλλες συνθήκες, τώρα θα πρέπει να παραβείτε μερικούς ενεργειακούς κανόνες. Καλό είναι να αφήνετε μια πόρτα ή ένα παράθυρο λίγο ανοιχτό, ώστε να υπάρχει συνεχής ανανέωση του αέρα στο χώρο. Επίσης, σε τακτά διαστήματα θα πρέπει να κλείνετε το κλιματιστικό και να ανοίγετε για 3-4 λεπτά όλες τις πόρτες ώστε να αερίζεται καλά ο χώρος. Βασικός στόχος είναι ο χώρος θα πρέπει να έχει μία αίσθηση δροσιάς και όχι έντονο κρύο, ρυθμίστε λοιπόν το κλιματιστικό στους 27-28 βαθμούς και ποτέ παρακάτω. Εάν όμως η εξωτερική θερμοκρασία βρίσκεται σε ακραίους βαθμούς π.χ. 42°C, τότε ρυθμίστε το στους 30°C για καλύτερη απόδοση και υγιεινότερες συνθήκες. Ένας βασικός κανόνας είναι η ρύθμιση της επιθυμητής θερμοκρασίας 10-12 βαθμούς χαμηλότερα σε σχέση με την εξωτερική για ένα υγιεινό περιβάλλον οικονομικά!

Από εκεί και πέρα, είναι σημαντικό να μην υπάρχει σκόνη στο δωμάτιο που βρίσκεται το μωρό, ώστε να μη τη «ρουφάει» το κλιματιστικό και να μην την ανακυκλώνει μετά, αυξάνοντας την πιθανότητα για δημιουργία αλλεργιών. Μαξιλάρια, κουρτίνες, καλύμματα κατακρατούν την σκόνη και χρειάζονται συχνό τίναγμα και πλύσιμο, ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα τα μωρά στη ροή του αέρα.

Αν ακολουθήσετε αυτούς τους κανόνες ασφαλείας, τότε το κλιματιστικό όχι μόνο θα είναι εντελώς ακίνδυνο για τα παιδιά σας, αλλά θα τα προστατεύει από τον ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο, αυτόν της θερμοπληξίας.

cretalive.gr

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki