Sunday 2 August 2020

Η κόρη του Βασιλιά

Το χαμομηλάκι σας παρουσιάζει για τις μέρες που έρχονται μια Καντάτα - Μια πολυφωνική σύνθεση 

H ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ

Συγγραφέας: Νικηφόρος Μυστικός

Από την εικόνα του εξωφύλλου αντιλαμβάνεται άμεσα ο αναγνώστης ότι το βιβλίο είναι αφιερωμένο στην Παναγία μας. Και είναι μια από τις σπάνιες εικόνες που απεικονίζεται χωρίς τον Χριστό στην αγκαλιά της. Έτσι, λοιπόν, εύκολα γίνεται κατανοητό ότι οι αφηγήσεις που περιέχονται μέσα στο βιβλίο αφορούν την ζωή της Μαρίας, πριν γίνει μητέρα του Κυρίου. 

Η Μαρία έρχεται στη ζωή, ως καρπός προσευχής και αφοσίωσης των γονέων της και -ως ανταπόδοση της ύψιστης δωρεάς του Θεού- αφιερώνεται σ' Αυτόν. Ζει στον ναό Του μέχρι την στιγμή που ο Ιωσήφ ο Μνήστωρ γίνεται μέρος του σχεδίου του Θεού και την παραλαμβάνει στο σπίτι του. Εκεί τη επισκέπτεται ο αρχάγγελος Γαβριήλ για να της δώσει το υπέρτατο μήνυμα του Ευαγγελισμού, την χαρμόσυνη είδηση για τη γέννηση του Υιού της και να της αποκαλύψει τη συμμετοχή και το ρόλο της στο σχέδιο της οικονομίας του Θεού για τη σωτηρία του ανθρώπινου γένους. Η ζωή της Μαρίας αλλάζει για πάντα.

Γεγονότα και εικόνες παρελαύνουν μπροστά στα μάτια του αναγνώστη μέσα από κείμενα που γράφονται εδώ και είκοσι αιώνες για να εξυμνήσουν και να δοξολογήσουν την παρθένο Μαρία. Διάλογοι, ύμνοι, εγκώμια, λόγοι ψάλλουν ακατάπαυστα τα μεγαλεία της.

Ο συγγραφέας χρησιμοποίησε εδώ σπάνια και δυσεύρετα κείμενα της γραμματείας και έδωσε το λόγο σε πέντε φωνές, για να συνθέσουν, με τον υπέροχο λόγο τους, την καντάτα Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ.
  • Αδελφόθεος Ιάκωβος (1ος αι.), 
  • Ρωμανός ο μελωδός (6ος αι.), 
  • Ιάκωβος μοναχός (11ος αι.), 
  • Καισάριος Δαπόντες (18ος αι.), 
  • Άγγελος Σικελιανός (20ός αι.),
«συνομιλούν» και συνεισφέρουν με το έργο τους στην ολοκλήρωση αυτής της θαυμάσιας σύνθεσης, που μας προσφέρεται με τη μορφή της καντάτας. [Η καντάτα είναι μουσική φόρμα που χρησιμοποιείται σε πολυφωνικές συνθέσεις και συνδυάζει πεζό λόγο, απαγγελία, ποίηση, θεατρικές σκηνές και μουσική]. Όλα αυτά προσαρμοσμένα -εδώ- στον γραπτό λόγο, με κατανομή ρόλων και θεατρική γραφή.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki