Sunday 23 August 2020

Η δύναμη της αγκαλιάς: Τα σωματικά και ψυχικά οφέλη που προσφέρει στο παιδί

Αγκαλιά. Ο πιο ανιδιοτελής τρόπος να δείξεις στο μωρό σου ότι το αγαπάς και ο πιο ειλικρινής, για να σου φανερώσει και εκείνο με τη σειρά του πως σε λατρεύει. Έκφραση αληθινής αγάπης και δημιουργίας ενός ισχυρού δεσμού με το παιδί σου. Γνωρίζεις τα οφέλη της στην σωματική και ψυχική υγεία του; Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης, σου τα παρουσιάζει. Ο λόγος στον οικογενειακό μας γιατρό…

Πολλοί γονείς ρωτάνε αν και πόσο πρέπει να αγκαλιάζουν το μωρό τους. Μήπως η πολλή αγκαλιά το κακομαθαίνει; Μήπως το κάνει ιδιότροπο; Έχουμε την απάντηση!

Όλες οι μελέτες πάνω στο θέμα της αγκαλιάς καταλήγουν στο εξής συμπέρασμα: η αγάπη δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Επιπλέον, η αγκαλιά είναι αποδεδειγμένα παράγοντας καλής ψυχικής και σωματικής υγείας του παιδιού.

Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί ότι είναι πιο καθοριστική η περίοδος των πρώτων 3 χρόνων. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Όσο περισσότερη αγκαλιά και αγάπη δώσεις στα πρώτα τρία χρόνια της ζωής του, τόσο περισσότερο θέτεις τις βάσεις για ένα υγιές παιδί. Τα μωρά έχουν ανάγκη το άγγιγμα και την αγάπη. Τους διοχετεύει ένα αίσθημα:
  • – ασφάλειας
  • – επικοινωνίας
  • – σεβασμού
  • – αυτοεκτίμησης
Τα 4 σημαντικά οφέλη της αγκαλιάς είναι:
  • – Μειώνει το άγχος: Κάτω από συνθήκες στρες, εκκρίνεται στον οργανισμό μια ουσία επιβλαβής για τον οργανισμό που λέγεται κορτιζόνη. Η αγκαλιά και το χάδι μειώνουν την παραγωγή αυτής της ουσίας και έτσι μειώνεται και το στρες, με αποτέλεσμα το παιδί να ηρεμεί και χαλαρώνει.
  • – Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα: όλες οι μελέτες δείχνουν ότι η ηρεμία και η ευφορία που δημιουργείται από την αγκαλιά, αυξάνουν και ενεργοποιούν την άμυνα του οργανισμού κατά των ασθενειών και συμβάλουν και στην πιο γρήγορη ανάρρωση, όταν ένα παιδί είναι άρρωστο ή ταλαιπωρείται από ιώσεις.
  • – Αυξάνει την ορμόνη «ωκυτοκίνη»: Στον οργανισμό μας, υπάρχουν ορισμένες ουσίες, οι οποίες συμβάλουν στην ευεξία. Μια από αυτες είναι και η ωκυτοκίνη , η οποία είναι η βασική ορμόνη της ευεξίας. Η συγκεκριμένη ορμόνη παράγεται, όταν το μωρό νοιώθει την αγκαλιά και το χάδι και έτσι αισθάνεται πιο όμορφα.
  • – Συμβάλει στην καλή υγεία των πρόωρων: Στα πρόωρα, αλλά και γενικά στα νεογνά που νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας, η συχνή σωματική επαφή με την μαμά τους, συμβάλει στην βελτίωση των ζωτικών σημείων τους. Γι’ αυτό και σε πολλά κέντρα νοσηλείας, ενθαρρύνεται η σωματική επαφή των γονιών με τα μωρά τους.
Μην βάζετε, λοιπόν, όριο στις αγκαλιές. Οι αγκαλιές είναι το μαγικό φάρμακο για όλες τις δύσκολες καταστάσεις της υγείας ενός παιδικού, ψυχικές και σωματικές. Πείτε καλημέρα και καληνύχτα στο παιδί σας, με τον πιο γλυκό τρόπο. Με μια αγκαλιά, δηλαδή, και ένα χάδι.

freegossip.gr

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki