Saturday 6 February 2021

ΟΧΙ στον μακροχρόνιο δανεισμό αρχαιοτήτων

Νόμος του κράτους έγινε την 10/12/2020, ο δανεισμός αρχαιοτήτων στο εξωτερικό με το «φαραωνικό» χρονοδιάγραμμα των 25 ετών και με δυνατότητα πενταετών παρατάσεων μέχρι 25 χρόνια επιπλέον.
 
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ακριβώς για το ρόλο των δημόσιων μουσείων, διασαφήνισε τη μεγάλη διαφορά που διέπει τα μουσεία χωρών όπως η Ελλάδα, από τα ξένα μουσεία – «συλλέκτες» που δεν έχουν τοπικές αναφορές και, συνήθως, αν όχι αποκλειστικά, συγκροτούν τις συλλογές τους από παλιές και νέες λεηλασίες και αρχαιοκαπηλικά κυκλώματα. Αναφέρει λοιπόν, ότι τα μνημεία,  «είναι η υλική μαρτυρία του κοινού παρελθόντος, τα υλικά πυκνώματα της συλλογικής μας μνήμης. Η διαρκής ανάγκη του ανθρώπου να αναζητά τις ρίζες του και να ψάχνει το παρελθόν του στο πλαίσιο της αυτογνωσίας του συνιστά επαρκή αιτία για τη διατήρηση των μνημείων και επομένως για τη λειτουργία ενός φορέα για την προστασία τους», σημείωναν οι αρχαιολόγοι, αναφερόμενοι απευθείας στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. 
Απαιτούμε την άμεση απόσυρση τής πρόσφατα (10/12/20) ψηφισμένης διάταξης του νομοσχεδίου του ΥΠΠΟΑ για την αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα μακροχρόνιου δανεισμού (συνολικά 50 έτη) ελληνικών αρχαιοτήτων, σε μουσεία εκτός χώρας.
Ζητάμε την επαναφορά του μέχρι πρότινος ισχύοντος νομικού πλαισίου (5+5 έτη μέγιστο χρονικό διάστημα δανεισμού).
Να δοθούν κονδύλια στον Πολιτισμό, να προστατευθούν και να αναδειχθούν τα σταθερά και κινητά μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς!
Όχι στον εκπατρισμό των αρχαίων μνημείων, με διάρκεια δανεισμού τους της τάξεως του μισού αιώνα!
 
Οι Σύλλογοι και Φορείς: Α΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής (Περιστέρι), Α΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής (Θριάσιο-Μεγαρίδα-Ειδυλλία), Γ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής, ΕΛΜΕ Ημαθίας, ΕΛΜΕ Νομού Ηρακλείου, ΕΛΜΕ Νέας Σμύρνης-Καλλιθέας-Μοσχάτου, ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας, Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων, Ένωση Καλλιτεχνών Ηπείρου, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Σαλαμίνος και Περιχώρων, Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης,Πανελλήνιο Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού ΥΠΠΟ, Περιβαλλοντική-Πολιτιστική Ένωση Μεσσηνίας, Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Αιγάλεω, Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, Σύλλογος Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών φοιτητών/τριών Ιστορικού-Αρχαιολογικού ΕΚΠΑ, Σύλλογος Μονίμων Διοικητικών Υπαλλήλων Σιβιτανιδείου Ιδρύματος, Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου - Ψηφιακών Μέσων Αττικής, Σωματείο Πτυχιούχων Ανωτάτων Σχολών Εικαστικών Τεχνών Ηπείρου.

ΟΧΙ στον μακροχρόνιο δανεισμό αρχαιοτήτων
Petition: Πρωτοβουλία για συγκέντρωση ψηφιακών υπογραφών
 
Η δυνατότητα εκπατρισμού αρχαιοτήτων για μισό αιώνα, συνιστά την προαναγγελθείσα κατάληξη(;) ενός διαρκούς πολιτιστικού εγκλήματος.

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki