Sunday 11 April 2021

Γιατί τα παζλ κάνουν καλό στα παιδιά

Το 2020 ήταν αναμφίβολα η χρονιά των παζλ. Ανακαλύψαμε τη χαρά τους και φτιάξαμε με τα μικρά μας -αλλά και μόνες μας- αγαπημένα παζλ. Μπορεί να το θεωρούμε ως ένα χόμπι ώστε να χαλαρώσουμε και να αποφορτιστούμε, όμως τα παζλ είναι πολλά παραπάνω από αυτό. Ειδικά για τα παιδιά, τα οφέλη από την ενασχόλησή τους με αυτά είναι πολλά.

Άσκηση του μυαλού

Σκέψου το κάτι ως cardio του εγκεφάλου. Όπως και το Sudoku,ή τα σταυρόλεξα, έτσι και τα παζλ είναι η τέλεια πνευματική άσκηση που εξασκεί και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου ταυτόχρονα.

AdTech Ad
Έμφαση στη λεπτομέρεια

Όταν λύνει το παιδί ένα παζλ, ειδικά αν τα κομμάτια μοιάζουν αρκετά, πρέπει να δείξει πολλή προσοχή στη λεπτομέρεια. Η ικανότητα αυτή που θα αναπτύξει θα του φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη στη σχολική και τη μετέπειτα επαγγελματική του ζωή.

Βελτιώνει τη μνήμη

Ενδυναμώνει τις ήδη υπάρχουσες συνδέσεις των νευρώνων και ευνοεί τη δημιουργία νέων. Όταν σηκώνει το ένα κομμάτι ώστε να προσπαθεί να το ταιριάξει με κάποιο άλλο, δημιουργούνται στο μυαλό του εικόνες συνδυασμών που ενδυναμώνουν πολύ τις συνδέσεις των νευρώνων.

Βελτιώνουν την ικανότητα του problem solving

Το να ολοκληρώσεις την εικόνα χρειάζεται συνδυασμό πολλών ικανοτήτων. Αυτές οι ικανότητες αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρήσιμες στην καθημερινή ζωή του παιδιού και βοηθά την προσαρμοστικότητα.

Μειώνει το στρες

Εκτός του ότι γυμνάζει το μυαλό του παιδιού, το βοηθά να χαλαρώσει. Κατά τη διάρκεια της επίλυσης του παζλ, το μυαλό μας μπαίνει σε ένα στάδιο που θυμίζει πολύ το ονειρικό και έτσι, ξεκουράζεται και χαλαρώνει μετά από μία ημέρα γεμάτη ένταση ή στρες.

4moms.gr

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki