Tuesday 1 June 2021

Πώς να ενισχύσουμε την περιέργεια των παιδιών που αγαπούν τη μάθηση

Οι περισσότεροι γονείς επιθυμούν με κάθε τρόπο να εμφυσήσουν στα παιδιά τους την αγάπη για τη μάθηση και τις δεξιότητες της κριτικής σκέψης, αλλά στις μέρες μας είναι δύσκολη υπόθεση. Η κοινωνία μας κατακλύζεται από παραπληροφόρηση, θεωρίες συνωμοσίας, άρνηση της επιστήμης και άλλα στοιχεία που μας πηγαίνουν πίσω. Χρειαζόμαστε πολίτες που να παίρνουν υπεύθυνα μεγάλες αποφάσεις για τη δημοκρατία, την κλιματική αλλαγή, την υγεία, την τεχνολογία, την εκπαίδευση, την αντιμετώπιση της φτώχειας και για άλλα ζητήματα.

Η διανοητική περιέργεια ωφελεί όχι μόνο την κοινωνία μας στο σύνολό της αλλά επίσης και τα παιδιά ως άτομα σε έναν ολοένα εξελισσόμενο κόσμο. Ένα παιδί που απολαμβάνει να μαθαίνει θα έχει την αυτοπεποίθηση να ξεπεράσει νέες προκλήσεις και να εξερευνήσει με επιμονή, μαθαίνοντας από τα λάθη του.

Πώς, μπορούν λοιπόν οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αναπτύξουν αγάπη για τη μάθηση και διανοητική περιέργεια; Ειδικοί έδωσαν τα φώτα τους απαντώντας στη huffpost.

Πώς να ενισχύσουμε την διανοητική περιέργεια των παιδιών που αγαπούν τη μάθηση

Δημιουργούμε χώρο για ερωτήσεις και ανοιχτές συζητήσεις

Όλα τα παιδιά έχουν ερωτήματα, σκέψεις και ιδέες για τον κόσμο γύρω τους. Χρειάζονται έναν ασφαλή και μη επικριτικό χώρο για να κάνουν και να σκεφτούν αυτές τις ερωτήσεις από διαφορετικές και εναλλακτικές οπτικές. Οι ειδικοί συστήνουν οι γονείς να αφιερώνουν χρόνο για συζητήσεις με τα παιδιά και να τα ρωτούν τι έχουν στο νου τους.

Μπορεί να είναι κάτι απλό όπως το τι έκαναν σήμερα, αν τους άρεσε η ταινία που είδαν, τι μουσική ακούνε ή τι παιχνίδια προτιμούν να παίξουν. Οι ερευνητές έχουν βρει ότι αυτός είναι ένας ισχυρός δείκτης επιτυχίας των παιδιών στο μέλλον, όπως και η ενθάρρυνση για γενικές ερωτήσεις που αφορούν στον κόσμο και στη ζωή.

Ενθαρρύνουμε τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα

Οι γονείς μπορούν να θρέψουν τα ενδιαφέροντα των παιδιών, καθώς σε αυτά τα ζητήματα χρειάζεται «επένδυση» με κάθε τρόπο ώστε να αναπτυχθούν. Αν για παράδειγμα ενδιαφέρονται για τα μαθηματικά ή τη φυσική, πάρτε τους παιχνίδια που να τους δίνουν ευκαιρίες να «γυμνάζουν» τον εγκέφαλό τους. Αν παρατηρείτε ότι ενδιαφέρονται για τα βιβλία, βεβαιωθείτε ότι θα υπάρχουν ενδιαφέρουσες επιλογές στο σπίτι.

Γινόμαστε πρότυπο αναφορικά με τη μάθηση

Οι ψυχολόγοι θεωρούν ότι ο καλύτερος τρόπος για να ενσταλάξουν οι γονείς την αγάπη για τη μάθηση στα παιδιά τους είναι οι ίδιοι να γίνουν πρότυπα διανοητικής περιέργειας. Διαβάστε μπροστά τους – βιβλία, όχι από το κινητό. Ξεκινήστε νέα χόμπι και δείξτε τους πώς είναι, ασχοληθείτε με τη μαγειρική και συμπεριλάβετέ τα στην εμπειρία σας.

Αναγνωρίζουμε τα βέλτιστα στυλ μάθησης

Τα παιδιά δείχνουν ενδιαφέρον όταν βλέπουν ότι τα καταφέρνουν. Αν διδάξετε σε ένα παιδί μεθόδους μάθησης, θα δείτε και μια αύξηση στη φυσική του περιέργεια. Θα κάνει περισσότερες ερωτήσεις για να μάθει και θα αρχίζει να δημιουργεί νοητικές συνδέσεις.

Αν και υπάρχουν αρκετά παρόμοια στυλ μάθησης, διαφορετικοί άνθρωποι προτιμούν διαφορετικούς τρόπους συλλογής, επεξεργασίας και ανάκλησης των πληροφοριών. Οι γονείς χρειάζεται να δοκιμάσουν και να προσαρμόσουν ανάλογα με τις ανάγκες και τις ικανότητες του παιδιού, παρέχοντάς του εργαλεία.

Προσφέρουμε θετική ενίσχυση

Πώς αντιδράμε σε σχολικά θέματα; Αν πείτε «πήρες Α;», θα σκεφτούν ότι αυτό που έχει σημασία είναι το Α. Αν πείτε «Τι έμαθες και τι σου άρεσε από τη μέρα σου σήμερα στο σχολείο;», θα δουν ότι εκτιμάτε περισσότερο την εμπειρία τους και τη γενική διαδικασία της μάθησης.

Γενικά, οι ειδικοί συστήνουν να δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση στον μακροπρόθεσμα στόχος της διανοητικής περιέργειας για τη ζωή, παρά στους βραχυπρόθεσμους στόχους, όπως στους καλούς βαθμούς και στα βραβεία.

Παρέχουμε τα υλικά για να εκφράζουν τις ιδέες τους

Οι γονείς μπορούν να προάγουν τη διανοητική περιέργεια στα παιδιά, παρέχοντας υλικά για να εκφράζουν τις ιδέες τους μέσα από τη γραφή και τη ζωγραφική – όπως μαρκαδόρους, χαρτί, σημειωματάρια, μπλοκ και χρώματα. Ιδανικά, θα μπορούσαν τα παιδιά να έχουν ένα κουτί τέχνης με τέτοιες προμήθειες.

Αυτά τα υλικά δεν χρειάζεται να είναι ακριβά για να αποδειχθούν χρήσιμα. Η τέχνη και η γραφή μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να καταλάβουν τον κόσμο γύρω τους, να εξερευνήσουν ερωτήματα και σκέψεις για συγκεκριμένα ζητήματα, να εκφράσουν αυτό που έχουν στο νου τους και να συνοψίσουν τα όσα μαθαίνουν.

Πηγή: huffpost.com

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki