Wednesday 16 June 2021

Ο εθισμός των παιδιών στα «μπράβο»

Μεγαλώνουμε παιδιά σε μια εποχή που, κακά τα ψέματα, η ατομική ευτυχία υπαγορεύεται πολλές φορές από την εικόνα που έχουν οι άλλοι άνθρωποι για εμάς. Όταν είναι μικρά τα παιδιά μας περιμένουν από εμάς να τα επαινέσουμε και να τα κάνουμε να αισθανθούν όμορφα για τον εαυτό τους. Αργότερα όμως επιζητούν αυτή την επιβεβαίωση από τους γύρω τους. Είναι σημαντικό όμως να μάθουν να αξιολογούν μόνοι τους τον εαυτό τους και να νιώθουν ικανοποίηση - ανεξάρτητα από τι λένε οι άλλοι. Αυτό είναι ένα κείμενο που πρέπει να διαβάσει κάθε γονιός που έχει παιδιά σε μικρή ηλικία.

Ψάχνουμε για επιβεβαίωση από όταν είμαστε μικρά παιδιά. Σύμφωνα με την Μory Fontanez, σύμβουλο ζωής, όλο αυτό ξεκινάει από την νηπιακή ηλικία. «Ένας 5χρονος τραγουδά ένα όμορφο τραγούδι και κοιτάζει τη μαμά ή τον μπαμπά του για να δει αν τους αρέσει αυτό που ακούν. Ένας 8χρονος βάζει γκολ και αμέσως γυρίζει το κεφάλι του στις κερκίδες για να δει αν οι γονείς του πανηγυρίζουν γι' αυτόν. Είναι φυσιολογικό και οφείλουμε να επαινούμε τα μικρά μας. Παράλληλα όμως πρέπει να τα μάθουμε να αξιολογούν τα ίδια τον εαυτό τους.»

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και μπαίνουν στον κόσμο των social media τόσο περισσότερη ανάγκη έχουν από επιβεβαίωση και επαίνους. Είναι σημαντικό όμως να μάθουν να νιώθουν καλά με τον εαυτό τους. Η Fontanez για παράδειγμα, προτείνει όταν ένα παιδί φέρνει έναν καλό βαθμό ή αντί να το επαινέσουμε, να του πούμε «Πρέπει να νιώθεις πολύ περήφανος για τον εαυτό σου». Έτσι μαθαίνουν ότι η δική τους γνώμη έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από των γύρων του.

Βοηθώντας τα παιδιά μας να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να είναι σίγουρα για τον εαυτό και τις ικανότητές τους γίνονται πιο ευτυχισμένα. Πώς θα το πετύχουμε όμως;

Γίνετε πρότυπο

Να δείχνετε σίγουρη για τον εαυτό σας ακόμα κι αν δεν το αισθάνεστε. Δοκιμάστε νέα πράγματα. Είναι φυσιολογικό να επισημάνετε τυχόν δυσκολίες ή ανησυχίες, αλλά εστιάστε στα θετικά.

Τα λάθη κάνουν καλό

Διδάξτε στα παιδιά σας ότι όλοι κάνουν λάθη και όλοι μαθαίνουμε από αυτά. Αυτό τα βοηθά να καταλάβουν ότι θα υπάρξουν αποτυχίες, αλλά δεν τους καθορίζουν και μπορούν πάντα να προσπαθήσουν ξανά και ξανά για να επιτύχουν αυτό που θέλουν.

Θέστε στόχους

Θέστε στόχους, μικρούς και μεγάλους και ενθαρρύνετε το παιδί να κάνει το ίδιο.  Η επίτευξη αυτών φέρνει ευτυχία και χτίζει την αυτοπεποίθηση.

Κανείς δεν είναι τέλειος

Δεν υπάρχει τέλειος άνθρωπος. Όλοι κάνουμε λάθη, έχουμε άσχημες πλευρές και ενίοτε συμπεριφορές για τις οποίες δεν νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι. Είναι όμως φυσιολογικό  - εξηγήστε στο παιδί σας ότι όλα αυτά που βλέπουν στο διαδίκτυο και τα social media, είναι απλώς όμορφες εικόνες και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Αποδεχτείτε το παιδί σας γι' αυτό που είναι

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει ότι το αγαπάτε έτσι όπως είναι με τα ελαττώματα και τα χαρίσματά του. Δείξτε του έμπρακτα ότι είναι υπέροχο όλες τις ώρες και πιστέψτε μας, αυτό είναι κάτι που θα το βοηθήσει πολύ όταν αμφισβητεί τον εαυτό του.

Πληροφορίες: scarymommy.com

mama365.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki